Mirjana Mikulec
u pet koraka

Male tajne za podstanare: Mirjana Mikulec otkriva kako urediti i koliko uložiti u stan za najam

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, za kojom potražnja ne jenjava i koja ima i vlastitu emisiju, posljednjih se mjeseci bavila uređenjem stanova za najam te sve ideje sažela i u knjigu 'Privremeni dom'. Pet je najvažnijih, konkretnih savjeta podijelila i s čitateljima portala Gloria.hr.

'Stanovi za najam sve su traženiji pa je i konkurencija velika. No kod odabira stana veliku ulogu ima prvi dojam. Zato nemojte samo natrpati prostor nužnim komadima namještaja koje ste uzeli od bake, strine ili iz garaže', prvo je što će vam savjetovati poznata domaća dizajnerica Mirjana Mikulec. Što vam je točno činiti, opisala je u pet koraka, a na kraju zaključila: 'Potrudite se oko detalja poput lijepih jastučića i teglica za cvijeće te slika ili postera, jer odvlače fokus sa svih ostalih slabih točaka u stanu. Ponekad baš one u stanu privuku najmoprimce da se odluče za vaš stan!'.

Uložite - isplatit će se!

Danas bolje prolaze stanovi koji imaju namještaj novijeg datuma i stilski su zaokruženi. Bitne su i podne te zidne obloge kao i tehnološki savršenije uređaje. Dotrajali izgled uređaja i namještaja djeluju vrlo odbojno. Stvorite funkcionalan podstanarski stan s atmosferom i šarmom doma. To je definitivno investicija koja će se dugoročno isplati. Ako nemate budžet za nove podne i zidne obloge obavezno ih obnovite novim slojem laka, boje ili stavite tapete ako je riječ o zidu, a i namještaj se može osvježiti novim tkaninama i bojama.

Mirjana Mikulec

Birajte dugoročna rješenja

Veća ulaganja neće samo povisiti cijenu najamnine, nego i biti dugoročno bolje rješenje. Povoljni komadi namještaja, kao i materijala, tekstila, boja... imaju u pravilu i manji vijek trajanja. Za zidove odaberite neutralnu boju koja će se lako uklopiti u sve stilove uređenja i koju će novi stanari lako nadograđivati svojim detaljima, a da interijer čini i dalje skladnu cjelinu. Također, preporučljivo je odabrati perive boje - morat ćete za njih više izdvojiti, ali su isplative jer nećete tako često morati obnavljati zidove, a mrlje će na njima stanari, kao i vi kasnije nakon njihova odlaska, lako i brzo ukloniti. Kvalitetne perive boje ne blijede nakon brisanja vlažnom krpom. Kada je o namještaju riječ, puno drvo je svakako kvalitetnije i dugotrajnije rješenje, no iveral je znatno otporniji na ogrebotine. Isto vrijedi i za parket u odnosu na laminat, koji je otporniji na habanje.

Mirjana Mikulec

Iluzija prostora i svjetla

Podstanarski stanovi uglavnom su mali – takvi su i najtraženiji jer su u pravilu režije za njih manje. No, najmoprimce ćete oduševiti činjenicom da je stan veći nego što im se činilo kada su čuli koliko kvadrata ima stan. Isto tako, pozitivan dojam uvijek ostavlja i prisutnost svjetlosti u stanu – što više je ima, to bolje. Tu iluziju prostornosti kao i prirodne svjetlosti možete postići na nekoliko načina. Prije svega, imajte na umu da će dominacija tamnih boja smanjiti površinu svakog stana. Kao i smanjiti količinu svjetlosti i u najbolje pozicioniranim stanovima s obzirom na strane svijeta. Stoga je rješenje, naročiti za male interijere u koje ne dopire puno prirodne svjetlosti unošenje svjetlijih neutralnih nijansi zidova, tekstila i namještaja. Dobar trik su ogledala koja će vizualno povećati prostor i dati mu dubinu, baš kao i vodoravne pruge na zidu u vidu boje ili tapeta. Isto možete postići i prugastim tepihom na podu. U svakom slučaju izbjegavajte okomite pruge u malim ili uskim prostorijama jer će one samo naglasiti te nedostatke.

Mirjana Mikulec

Multifunkcionalni namještaj

Kada birate namještaj fokusirajte se na multifunkcionalne komade poput taburea koji mogu imati funkciju i klub-stolića, konzolni stol koji može biti pisaći stol, ali i komoda te ukrasni sanduci u kojima se može spremati posteljina, igračke, a ujedno biti i mjesto za sjedenje.

Mirjana Mikulec

Ništa bez detalja

Potrudite se oko detalja jer oni čine razliku i pozitivno utječu na dojam cijelog prostora. Lijepa deka i ukrasni jastuci na sofi, ambijentalna rasvjeta, ogledala zanimljivih oblika, slike i plakati na zidovima, vaze s cvijećem, prozračne zavjese, teglice sa začinima te mirisne svijeće dati će toplinu prostoru i neki karakter. Te sitnice odvlače fokus sa svih ostalih slabih točaka u stanu. Ponekad baš te sitnice u stanu privuku najmoprimce da se odluče za vaš stan.

Mirjana Mikulec

Linker
02. travanj 2024 13:06