bez dlake na jeziku

Ljubavnica Johna F. Kenndyja prvi put progovorila o navodnoj aferi: ‘Govorio mi je da sam posebna, da imam iskru‘

Njihova afera trajala je četiri godine, a prekinuli su zbog toga što je Kennedy poznavao njezinog oca s kojim se savjetovao o političkim poslovima.

Diana de Vegh, 83-godišnja žena koja tvrdi da je bila bivša ljubavnica 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja prvi put je javno progovorila o navodnoj aferi. Diana je u tekstu objavljenom u Air Mail Newsu napisala da prvi put upoznala Kennedyja 1958. godine kada je imala 20 godina, u plesnoj dvorani u Bostonu, gdje je bio na reizbornoj turneji za senatora.

"Senator je stajao ravno preko stola. I gledao je... u mene. 'O, Bože, ne daj da pocrvenim', molila sam se. Beskorisno, naravno", prisjetila se de Vegh. "Dajte mi svoje mjesto, kako bi umorni starac mogao sjediti pored lijepe djevojke", dodao je Kennedy.

De Vegh, tadašnja studentica, rekla je da bi joj često govorio da je "posebna" i da ima "iskru", a radila je kao istraživačica u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

image
John F. Kennedy na glasu je bio kao šarmer, a volio je i švrljati.
JOHN F. KENNEDY LIBRARY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Novi Kennedy u političkoj areni: Osim što već citira djeda, baš poput njega voli žene i 'švrljanje'

"Očekujem velike stvari od tebe, znaš." Uvijek se smijao, uvijek me gledao na način na koji sam se nadala da je to poseban način", napisala je.

Njihova navodna afera, otkrila je, trajala je gotovo četiri godine, a cijelo to vrijeme Kennedy je bio u braku s Jacqueline Kennedy Onassis.

Nnjihova 'afera', kako je de Vegh objasnila, nije bila toliko romantična jer su joj trebale godine da se od nje oporavi i sve ovo napiše. Tvrdila je da ju je vozač redovito znao pokupiti ispred njezine rezidencije izvan kampusa i pratiti je gdje god je Kennedy vodio kampanju. Svojim je osjećajima, kaže, upravljala tako da je svoj tadašnji posao 'privijala' uza se kao svojevrstan znak identiteta.

image
Jacqueline Kennedy s kćeri Caroline i sinom Johnom.
KEYSTONE ARCHIVES/HIP/TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Zatim je 1962. Kennedy otkrio da joj je otac mađarski ekonomist Imrie de Vegh, s kojim se savjetovao o političkim poslovima.

Čitajte i: Novi šok u svijetu o braku Kennedyjevih: Carolyn Bessette je poljubila drugog, prije smrti su spašavali vezu

"Nije imao ništa protiv mene, ali shvatio je da bi to doista mogao biti problem jer je puno ljudi znalo mog tatu. No, nije me mogao samo tako odbaciti pa smo se morali nekako 'smiriti'", objasnila je Diana.

Veza s Kennedyjem završila je de Vegh dala ostavku i preselila se u Pariz, gdje je saznala da je na tadašnjeg američkog predsjednika izvršen atentat. Njegova smrt duboko ju je potresla.

"U tom trenutku potpuno sam bila otupjela. Večerala sam u bistrou u svom susjedstvu i vijest se pojavila na televiziji. Pomislila sam da to ne može biti istina", ispričala je za The New York Post.

Linker
24. travanj 2024 16:14