Još koji tjedan do porođaja

Lana Pavić: 'Puno je lakše biti trudna u dvadesetima nego u drugoj polovici tridesetih'

Kako podnosi ove zadnje trudničke dane, gdje će roditi, je li sve spremno za prinovu… ali i o kilogramima nakupljenim u trudnoći i zdravlju, voditeljica Lana Pavić za portal Gloria.hr govorila je svega nekoliko dana prije dolaska na svijet, nakon dviju kćeri, dječačića.

Kako podnosi ove zadnje trudničke dane, gdje će roditi, je li sve spremno za prinovu… ali i o kilogramima nakupljenim u trudnoći i zdravlju, voditeljica Lana Pavić za portal Gloria.hr govorila je svega nekoliko dana prije dolaska na svijet, nakon dviju kćeri, dječačića.

Lana Pavić za sebe kaže da nije od onih trudnica koje se neprestano žale, ali je činjenica da je posljednjih mjeseci morala mirovati više nego ikad u svojih 37 godina života. 'Prijepodne još nekako funkcioniram, a već od podneva sam u horizontali. Nije da tako želim, već mi trenutna situacija ne ostavlja druge mogućnosti', rekla nam je Lana i otkrila da će treće dijete roditi u jednom privatnom zagrebačkom rodilištu.

Njezine dvije kćeri, 18-mjesečna Iris Lucija i 11-godišnja Lara Borna već su nestrpljive od silnog iščekivanja. No, mlađa kćer još uvijek traži svu pažnju svijeta i želi da je mama i dalje nosi: 'U ovoj finalnoj fazi trudnica nipošto ne bi smjela nositi ni dizati dijete (u mom slučaju kćerkicu od 12 kilograma), ali djetetu koje ima 18 mjeseci nemoguće je objasniti da mama mora mirovati. Stoga mi je i dalje često u rukama, premda ukućani maksimalno pomažu. Pri tom mislim na supruga Marka koji je uistinu partner za poželjeti, ali i na jedanaestogodišnju kćer Laru Bornu koja je prilično samostalna i uvijek uskoči kada treba nešto dodati ili pripaziti malenu.'

Privatni album

Lana i njezin suprug, poduzetnik Marko Kožul, nisu tako brzo nakon Iris Lucije planirali drugo dijete, pa su većinu robice poklonili prijateljima i poznanicima i tek ponešto su kupili 'u plavom'. 'Ne volim stroge rodne podjele, a one još i više nego mene nerviraju Marka. Od prvog dana Iris Luciji kupuje univerzalne stvari te je najviše voli vidjeti u plavim i modrim tonovima. To ne znači da imamo puno stvari od Iris koje možemo iskoristiti za dječaka jer smo većinu robice poklonili prijateljima i poznanicima. Naime, bili smo sigurni da nakon Iris Lucije nećemo (barem ne tako skoro) imati još jednu bebicu. Ponovo smo kupili ono najosnovnije, ali veću nabavku odjeće ostavili smo za trenutak kada se beba rodi. Dok ja budem u bolnici, suprug i cure će se zabavljati u šopingu', rekla je kroz širok osmijeh.

Ova joj je trudnoća, kaže, 'praktički proletjela', iako je prema uputi liječnika najveći dio trebala strogo mirovati. 'Zbog toga sam prvi put u 37 godina bila mjesecima 'van pogona' što mi se, priznajem, nije posebno svidjelo. Kada je zdravlje u pitanju znam biti sklona samoliječenju, ponekad i ignoriranju stručnih savjeta, a to je godinama izluđivalo mog ginekologa prof. dr. sc. Velimira Šimunića. U ovoj trudnoći iskupila sam se gotovo za sve prijašnje propuste pa sam se čvrsto držala savjeta', govori voditeljica.

No, dane mirovanja Lana je iskoristila za dovršavanje doktorata koji će braniti na proljeće. Toj je 'misiji' posvetila posljednjih pet godina života te će nakon obrane ponijeti titulu doktorice političke teorije.

Privatni album

Sve joj više, kaže, treba pomoć oko kućanstva, i nema grižnju savjesti zbog toga. 'Donedavno sam radila kao urednica i novinarka, a već godinama sa suprugom vodim obiteljsku tvrtku za medijsku produkciju. Sve to stići bez pomoći u kućanstvu bila bi nemoguća misija. Generalno ne vidim razlog zašto bi se zaposleni roditelji (bilo da je riječ o ženi ili muškarcu), bavili stvarima poput pospremanja, ako si mogu priuštiti pomoć. Kod nas radi gospođa koja održava domaćinstvo, a imamo pomoć i za čuvanje djece. Obje gospođe doživljavam kao članice naše obitelji i ne bi ih mijenjala ni za koga na svijetu. Zbog njih, suprug i ja možemo provoditi kvalitetno vrijeme s djecom te jedno s drugim. Doduše, Marko je taj koji uvijek još nešto dodatno napravi i pospremi po kući jer je, za razliku od mene koja nema ništa protiv povremenog kreativnog nereda, pravi perfekcionist.'

Pomoć će joj, kaže, osobito trebati kad rodi, jer će, s obzirom na to da ju čeka treći carski rez, u prvim danima trebati malo više odmora i mirovanja. 'Neću se junačiti nego ću drugima prepustiti dio obaveza. Ovakav plan će vjerojatno najteže pasti Iris Luciji koja će zahtijevati vrijeme posvećeno samo njoj u igri i akciji. Ne očekujem puno od zagrebačke jeseni, ali se nadam da će se spojiti par lijepih dana kako bi Marko nakon mog dolaska iz rodilišta mogao s Iris provesti što više vremena vani u parku. U protivnom, suprug i ja izmjenjivat ćemo se u brizi za bebu i našu stariju vragolanku, a treba se nositi i s prvim pubertetskim mušicama Lare Borne. No, iz Splita će doći moja mama, a Markovi su nam roditelji i inače spremni pomoći u svako doba dana i noći jer žive 5 minuta od nas', otkrila je Lana koja se posljednjih mjeseci zbog mirovanja odrekla svih rituala osim jednog velikog gušta – masaža.

©G.I.Tepeš

U trudnoći je dobila idealnih 15 kilograma, no za razliku od prve dvije trudnoće u ovoj puno manje natiče što je prilično veseli. Na prehranu podosta pazi, a najveći su joj grijeh gazirani sokovi. 'Volim pojesti, ali se hranim kvalitetno, u skladu s mediteranskom kuhinjom jer sam tako odrasla i to najviše volim. Vjerujem da treba jesti raznoliko, ako je moguće sezonske i domaće namirnice. Mi kod kuće često kuhamo, svi podjednako dobro, a kad imamo vremena znamo ispeći domaće kolače', kaže Lana.

Na pitanje po čemu se ova trudnoća razlikuje od prethodnih, odgovorila je: 'Mislim da najveću razliku među trudnoćama čine godine. One diktiraju tempo i ono što možete postići sa svojim tijelom. Htjele mi žene to priznati ili ne, puno je lakše biti trudna u dvadesetima nego u drugoj polovici tridesetih'.

Oko imena se u obitelji još predomišljaju: 'Još uvijek tražimo kompromis. Imamo kodno ime kojim se koristimo u internoj komunikaciji – Marko Aurelije prema slavnom rimskom caru filozofu čime spajamo Markov i moj karakter. Vjerujem da ćemo se za pravo ime odlučiti kada našeg sina prvi put primimo u ruke'.

Linker
08. svibanj 2024 10:04