u krugu najbližih

Kraljica Elizabeta II. oprostila se od supruga, princa Philipa, ali srce slama razdvojenost braće Harryja i Williama

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II. preminuo je 9.travnja u dobi od 99 godina, a danas ga je na posljednji ispraćaj otpratila najuža obitelj te brojni građani koji su se okupili na ulicama grada.

Posljednji ispraćaj princa Philipa započeo je oko 15 sati kada je povorka s lijesom krenula iz privatne kapele u dvorcu Windsor uz pogrebni marš te minutu šutnje diljem zemlje, no od jutra se oprašta cijela obitelj i građani diljem Velike Britanije od supruga Kraljice Elizabete II.

image
MARK THOMAS SSTK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
Prinčevo tijelo prevezeno je u zelenom Land Roveru
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Prinčevo tijelo do kapelice Saint George po njegovoj želji prevezeno je u zelenom Land Roveru kojeg je sam dizajnirao, prigodne pjesme otpjevao je zbor od samo četiri pjevača, a prinčevi Harry i William djedov lijes pratili su razdvojeno do kapelice uz bratića Petera Phillipsa.

Tužni obiteljski oproštaj: Dirljivim privatnim fotografijama Kate Middleton odala počast pokojnom princu Philipu

image
William i Harry
IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK
image
William i Harry
IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Tradicionalno u takvim prigodama članovi kraljevske obitelji su u vojnim odorama koje odražavaju počasne vojne titule, no problem se pojavio oko vojnih odora prinčeva Harryja i Andrewa. Kraljica Elizabeta presudila je da će svi muški članovi biti u tamnim odijelima.

image
Kraljica Elizabeta II.
LEON NEAL/PA IMAGES/PROFIMEDIA
image
Kraljica Elizabeta II.
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

U skladu sa zdravstvenim mjerama trenutno na snazi ​​u Engleskoj, ispraćaju je nazočilo samo 30 uzvanika od kojih je većina članova kraljevske obitelji. Među njima su Kraljica Elizabeta II., četvero djece, osmero unučadi, kraljičina nećakinja i nećak te troje njezinih rođaka. Uz njih, na posljednji ispraćaj princa Philippa stigla je i njegova njemačka rodbina Bernhard, nasljedni princ od Badena, princ Donatus, Landgrave od Hessea i princ Philipp od Hohenlohe-Langenburga.

image
Sprovod princa Philipa
FOTOGRAFIJE: BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK BERETTA/SIMS/SHUTTERSTOCK
image
Kate Middleton
TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Grofica Mountbatten od Burme, bliska prijateljica princa Philipa, također je prisustvovala ispraćaju.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, princ Philip ju je naučio voziti kočiju i od tada su bili nerazdvojni. Često mu je bila pratnja u raznim aktivnostima, zajedno su vozili motore, kočije, gledali konjske utrke… Neko vrijeme se nagađalo da s pokojnim princom dijeli nešto više od prijateljstva, ali je jednako često viđena i kao kraljičina pratnja. Na sva aludiranja kako je za vrijeme dugog braka s kraljicom, princ imao brojne afere, 1992. je javno to komentirao: "Pa ja se nigdje ne mogu maknuti bez policijske pratnje. Kako bih dovraga, mogao bilo što učiniti, a da se to ne sazna?".

Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

image
IAN VOGLER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Kraljica se od supruga oprostila i zajedničkim fotografijama. Naime, u petak navečer na društvenim mrežama kraljevske obitelji objavljena je zajednička fotografija kraljice Elizabete s princom Philipom.

Kraljevski par snimila je njihova snaha grofica od Wessexa, supruga njihova najmlađeg sina, princa Edwarda, i to 2003. godine u trenucima opuštanja na livadi blizu grada Ballatera u okrugu Aberdeenshire.

Vojvoda od Edinburgha imao je teško djetinjstvo, no ono ga je učinilo herojem i zavodnikom - koji je nekad znao i pretjerati

Linker
24. travanj 2024 18:35