SPLASH / Splash News
Nakon 20 godina, Izrael uspio

Kokodakanje i tekst koji slavi žene oduševili: Na Eurosongu pobijedila osebujna Netta iz Izraela

"Govorili su mi: Obuci se kao da nemaš što slaviti. Obuci nešto široko. Kratki rukavi nisu za tebe. Nisi seksi ni lijepa"

Kokodakanje i tekst koji slavi žene oduševili: Pobjedu na Eurosongu odnijela osebujna Netta iz Izraela

Završila je večer koju su mnogi zaljubljenici u lake pop melodije i raskošne kostime mjesecima čekali - 63. glazbeno natjecanje Eurosong.

Pobijedio je Izrael, s pjesmom "Toy" koji je izvela osebujna Netta s grupom plesača.

Neobičnu pobjedničku pjesmu u kojoj pjevačica kokodače, pratili su neobičan nastup te originalna scenografija, a mnogi smatraju kako je za prodiranje u sam vrh presudan bio tekst.

Naime, u pjesmi Netta poručuje: "Pogledaj me, ja sam prekrasno biće, ne zanimaju me tvoja 'moderna propovjedanja'... I Barbie ima nešto za reći...Super Žene ne zaboravite, vi ste snažne i on će požaliti", što su mnogi možda shvatili kao svojevrstan europski odgovor pokretu #MeToo.

"Govorili su mi: Obuci se kao da nemaš što slaviti. Obuci nešto široko. Kratki rukavi nisu za tebe. Nisi seksi ni lijepa. Ti si smiješna. I dobra si prijateljica. E, ja sam ovdje kako bi razbila takve predrasude, jer je velika nepravda načinjena tolikom broju ljudi na svijetu", izjavila je Netta za Independent.

Ovo je treća pobjeda Izraela na Eurosongu, a posljednji su put pobijedili prije dvadeset godina.

Elena Foureira, ljepotica s Cipra čiji je vatreni nastup podsjetio na scenske pokrete slavne Beyonce, zasjela je na drugo mjesto.

Skandal je izbio za vrijeme nastupa SuRie iz Velike Britanije, kojoj je nepozvani ekscentrik Dr ACactivism uletio na pozornicu i oteo mikrofon. Zaštitari su brzo riješili situaciju, a SuRie je profesionalno nastup odradila do kraja.

Hrvatski žiri je najviše bodova dao Litvi, dok je publika najviše bodova dala Srbiji.

Ove godine natjecanje se održalo u Lisabonu, u areni Altice, a show su vodili Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah i Catarina Furtado.

Svoje pjesme u finalu su izveli predstavnici 26 zemalja, a među njima se, nažalost, nije našla i Hrvatska predstavnica Franka koja je iz natjecanja ispala u prvoj večeri.

"Hvala vam. Uživala sam u svakoj minuti ovog ludog iskustva i ostavila dio sebe na toj pozornici. Hvala na svakoj poruci, pozivu i ramenu za plakanje kad je bilo teško. Naravno da sam tužna i razočarana, ali dala sam sve od sebe i nadam se da ste bili ponosni. Sutra je novi dan, novo poglavlje, nova avantura. Draga prošlosti, hvala na lekcijama. Draga budućnosti - ja sam spremna. Volim vas", napisala je Franka na svojem Instagram profilu nakon što je otkriveno da ne nastavlja natjecanje.

Zanimljivo je i da po prvi puta u povijesti natjecanja u finale nije ušla Rusija, što je shrvalo pjevačicu Juliju Samoylovu koja od fotografa nije uspjela sakriti suze.

LISBON, PORTUGAL - MAY 10, 2018: Singer Julia Samoylova (Yulia Samoilova) representing Russia with husband Alexei Taran during the second semifinal of the 63rd annual Eurovision Song Contest at Lisbon Arena. Vyacheslav Prokofyev/TASS, Image: 371246507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

U finale je direktno ušao domaćin Portugal, baš kao i 'Velika petorka': Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija, a zatim su im se u utorak i četvrtak pridružili još po deset finalista za svaku večer. Sveukupno, u natjecanju su sudjelovale 43 zemlje.

Linker
19. travanj 2024 05:54