Kao da joj to treba

Katy Perry dobila sudsku bitku protiv repera koji je tvrdio da ga je pokrala

Činilo se da će reper pobijediti jer mu je dosuđena odšteta od 2,8 milijuna dolara, no tijekom žalbenog postupka presuda je ukinuta i pjevačica mu ne mora isplatiti ni novčić!

Američka pjevačica Katy Perry može odahnuti: poslije dugih osam godina, dokazala je na sudu da svojom pjesmom Dark Horse nije plagirala kršćanski rep Joyful Noise glazbenika Marcusa Grayja. Prema odluci Saveznog žalbenog suda, koji je uvažio njezinu žalbu i ukinuo prethodnu presudu, glazbeniku ne mora platiti 2,8 milijuna dolara odštete. Naime, utvrđeno je da refren od osam nota u njezinom hitu iz 2013. nije krađa njegove pjesme već česti notni slijed kakav se može čuti u vrlo širokoj paleti glazbenih djela, od pjesme (I Can't Get No) Satisfaction "The Rolling Stonesa" do Beethovenove Pete simfonije, pojašnjeno je na sudu. No, u početku se činilo da će reper Flame pobijediti. Tužio ju je 2014. tvrdeći da je ukrala osam nota iz njegovog djela i zatražio pozamašan iznos. Na suđenju u Los Angelesu porotnici su te iste godine odlučili da je pop diva plagirala sporne note iz pjesme "Joyful Noise", dodijelivši reperu 500.000 tisuća dolara odštete iz džepa Katy Perry te 1,29 milijuna dolara od njezine izdavačke kuće Capitol Records, dijela medijskog diva Universal Music Group.

Poništena odluka

Međutim, sudac u tom postupku u međuvremenu je poništio prijašnju odluku: uvjeren je da je Perry nedužna, javlja Sky News. Reper je pokušao je osporiti presudu, no njegova žalba je ovih dana odbačena pa neće dobiti odštetu zbog kršenja autorskih prava.

Slučaj Katy Perry u kojem se nenamjerna sličnost dviju pjesama pokušava proglasiti plagijatom, nije jedini. Britanski pjevač Ed Sheeran ovih dana vodi pravnu bitku na londonskom Visokom sudu zbog navodnog plagiranja pjesme “The Shape of You”. Tužio ga je kolega Sami Chokri (umjetničkog imena Sami Switch) uvjeren da je pop zvijezda preuzela "određene retke i fraze" iz njihove pjesme "Oh Why". Dakako, Sheeran opovrgava optužbe. I pop zvijezde Lizzo, Dua Lipa te Shakira, također su se suočile s optužbom za plagijat. Robin Thicke i Pharrell Williams također su u istoj "kaši" zbog kopiranja pjesme Marvina Gayea "Got To Give It Up" u hitu "Blurred Lines". Na kraju im je sud naredio isplatiti 5 milijuna dolara odštete Gayeovim nasljednicima.

Čitajte i: Ed Sheeran u optuženičkoj klupi: je li pjesma s najviše streamova zapravo plagijat?

Neslavni rekorderi

No, rekord po pitanju sudskih sporova zbog navodne krađe autorskih prava još uvijek drži legendarni bend Led Zeppelin. Kalifornijska grupa Spirit tužila ih je zbog navodnog plagiranja u svima znanom hitu "Stairway To Heaven" iz 1971. Spor je završio prije dvije godine jer je američki Vrhovni sud odbio baviti se tim slučajem. Mudar komentar o problemu plagiranja/slučajnog poklapanja u zabavljačkoj industriji dao je prošle godine britanski pjevač Elvis Costello. Naime, na Twitteru se zapodjenula rasprava o tinejdžerskoj zvijezdi Oliviji Rodrigo zbog navodne krađe tuđe glazbe. Uključio se pokušavajući obraniti mladu kantautoricu.

"Meni je to u redu. Tako rock& roll funkcionira. Uzmete razlomljene glazbene dijelove i sastavite potpuno novu igračku ", rekao je.

Linker
16. travanj 2024 07:37