CROPIX
'Bilo je strašno'

Joža Manolić napunio stotu: Preživio osam pandemija, ali ovaj rođendan nikada neće zaboraviti

Hrvatski političar rođendan je dočekao u krevetu kada je Zagreb pogodio snažan potres. Iako je priznao da je isusktvo bilo dosta strašno, nije se, kaže, uplašio.

Najstariji živući hrvatski političar Josip Manolić Joža jučer je napunio 100 godina, a taj rođendan nikada neće zaboraviti. Joža je, kao i većina građana grada Zagreba jučer čvrsto spavala kada je metropolu zatresao snažan potres.

"Taman sam bio otvorio oči kada je počelo tresti. Ostao sam u krevetu dok nije prošao taj prvi val. Bilo je doista strašno no nisam se uplašio. Čujte gazim ja stotu, ali gazi i ona mene pa nemam razloga za strah", rekao je Joža za 24 sata.

Dodao je da vrijeme, kao i većina nas, provodi u kući zbog pandemije koronavirusa i čeka da se sve ovo smiri kako bi proslavio rođendan kako spada. "Treba samo ostati smiren", rekao je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a prvi u nezavisnoj Hrvatskoj državi koji je preživio čak osam pandemija.

Zagreb, 120211.
Nazorova ulica.
Intervju sa nekadasnjim hrvatskim premijerom i predsjednikom Sabora Josipom Manolicem.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX
Josip Manolić preživio je čak osam svjetskih pandemija.

Rodio se 22. ožujka 1920. točno tri mjeseca prije završetka španjolske gripe, a nakon drugog svjetskog rata zavladala je azijska gripa koja je odnijela više od milijun ljudi. Nakon desetak mirnih godina, nastupila je Hongkonška gripa koja je zahvatila Hong Kong 1968. godine, a ubrzo se proširila i na Europu te odnijela živote oko milijun ljudi.

Kad je napunio 61 godinu, svijet se borio s AIDS-om, a Manolić je s 82 godine preživio i pandemiju SARS-a te nekoliko godina kasnije ptičju gripu, svinjsku gripu, ebolu i naposljetku Covid-19.


Čitajte i:

Linker
21. travanj 2024 14:54