Rania i Moza bint Nasser

Jake žene konzervativnog svijeta: Sastala se jordanska i katarska kraljica i oduševile modnim kombinacijama

Jordanska kraljica Rania i njezino visočanstvo Sheikha Moza bint Nasser zajedno su sjele za isti stol u palači Al Ramlah u Dohi. Dvije žene iz ‘sličnih‘ svjetova već se godinama bore za ravnopravnost žena u zemljama Bliskog istoka, a mnogi se nadaju kako će ovaj državnički posjet i promijeniti neke stvari.

Kraljica Rania Al-Abdullah zablistala je na službenom putu u pratnji supruga - kralja Abdullaha II, suverena Hašemitske Kraljevine Jordan. Jedna od najljepših žena na svijetu, ponovno je oduševila svojom modnom kombinacijom - kompletom u boji senfa. Satensku košulju i hlače začinila je efektnim remenom u istoj boji, a blago valovita kosa sa zlatnim pramenovima zaokružila je cijeli look koji još jednom dokazuje kako je i modna ikona.

image
Kralj Abdullah II i kraljica Rania
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Riječ je o diplomatskom posjetu njezina muža državi Katar gdje se Rania, između ostalog, sastala s njezinim visočanstvom Sheikhom Mozom bint Nasser, suprugom katarskog emira, šeika Hamada bin Khalifa al-Thanija. Ono što ove dvije žene povezuje je politički angažman unatoč tome što dolaze iz tradicionalnih muslimanskih zemalja.

Bore se protiv stereotipa koji su nametnuti muslimanskim ženama u svijetu te su žestoke pobornice edukaciju i školovanja žena na svim poljima.

S državničkim posjetom, obje su se pohvalili na svojim društvenim mrežama, a Moza bint Nasser za tu je prigodu odjenula crne hlače, pleteninu s plavim crtama i ukrašenu čipkom, a kosu je svezala u crnoj marami.

image
Dvije jake žene muslimanskog svijeta već se godinama bore za bolji položaj žena na Bliskom istoku.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Bilo je zadovoljstvo sastati se s njome", napisala je kraljica Rania na Instagramu uz zajedničke fotografije, a niti ona, u državničkom posjetu nije nosila hidžab. Unatoč stavovima konzervativaca u zemlji koji tvrde da bi ga trebala nostiti, Rania je to u potpunosti odbacila, od samih početaka.

Čitajte i: Najljepša kraljica na svijetu: Nisu joj uspjeli nametnuti hidžab, a izborila se i protiv 'ubojstva iz časti'

Postala kraljica sa 28 godina

Iako se tome nisu nikada nadali, jer je Abdullah imao dva starija brata, ipak je 1999. okrunjen za kralja jer je tako odlučio njegov otac. Rania je sa svega 28 godina postala kraljica, no to nije promijenilo njezina uvjerenja, već ih je ojačalo. Ono što je njezino prednost je i samostalnost. Vodi svoju Instagram i Facebook stranicu, a ima otvoren i YouTube kanal gdje dijeli vlogove s državničkih posjeta i gostovanja u raznim emisijama.

I Moza bint Nasser aktivna je na društvenim mrežama - drži govore školarcima u zemlji, sudjeluje na raznim konferencijama i promovira samostalnost muslimanskih žena te sve to dokumentira na internetu.

image
Kraljica Rania Al Abdullah u posjetu Kataru.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Totalno drugačija od drugih! Nova urednica mode u Vogue Rawdah Mohamed ima i inspirativnu priču - i nimalo lak put

Linker
24. travanj 2024 01:57