Mnogi su u šoku

Iznenađenje: Usprkos 12 nominacija, film Šape pasje osvojio je samo jedan kipić!?

Iako se može pohvaliti kao treća žena koja je uspjela osvojiti Oscara za najbolju režiju, glumačka ekipa redateljice Jane Champion ostala je bez prestižne nagrade.

Nakon ukupno dvanaest nominacija, novozelandska redateljica Jane Champion vraća se kući sa samo jednim zlatnim kipićem - onim u kategoriji za najbolju redateljicu. Naime, svojim je filmom Šape pasje, prema mišljenju Akademije, nadmašila nominirane redatelje Paula Thomasa Andersona, Kennetha Branagha, Stevena Spielberga i Ryûsukea Hamaguchija. Champion je tako treća žena koja osvojila Oscar u ovoj kategoriji, a prve su dvije bile Kathryn Bigelow 2010. i Chloé Zhao 2021. godine.

Ipak, mnoge je iznenadilo što je film, usprkos nominacijama u 12 kategoriju na koncu odnio samo jednu nagradu.

Naime, film Šape pasje bio je nominiran u još 11 kategorija, uključujući najbolji film, najboljeg glumca u glavnoj ulozi, najboljeg glumca u sporednoj ulozi, najbolju glumicu u sporednoj ulozi i najbolji adaptirani scenarij.

Čitajte i: Najveći pregled ovogodišnjih Oscara: Sva iznenađenja, nagrade i modne kreacije

Nakon objave nominacija u veljači, Champion je izjavila za Deadline: "Toliko sam emotivna, Oskar je ipak zlatni standard za filmska postignuća, a ja sam prezahvalna što su prepoznali i divne ljude koji su sudjelovali u stvaranju ovoga filma", te je dodala kako je velika stvar što se natječe s ostalim nominiranima jer je mahom riječ o velikim filmskim imenima.

image

Campion se za zlatnoga kipića borila i 1994. godine.

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Što stoji iza šamara Willa Smitha? S Chrisom Rockom ne podnosi se već godinama

U svome pobjedničkom govoru redateljica je izjavila: "Želim zahvaliti mojoj nominiranoj ekipi, sve vas volim i svi ste nevjerojatno talentirani... Volim režiju jer je to dubok zaron u priču, a manifestiranje jedne priče može biti doista izazovno. No, tu nisam sama jer sam na filmu Šape pasje radila s glumcima koje mogu nazvati svojim prijateljima. Oni su pristupili ovoj priči svim svojim talentom: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee, Jesse Plemons i svi ostali iz ekipe", kazala je Champion.

image

Glumci su ostali lišeni ovogodišnje nagrade.

ANGELA WEISS/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Modni promašaji za pamćenje! Nisu se proslavile ni reperica, a ni voditeljica i tenisačica

Iako je film Šape pasje hvaljen od strane mnogih, kao jedan od razloga za samo jedan osvojeni kipić postavljaju se, između ostalog, kritike spram prikaza kauboja na divljem Zapadu, a glumac Sam Elliot u svome je podcastu zamjerio redateljici aluzije na homoseksualnost likova te film nazvao, citiramo - smećem.

Elliot je tada nastavio: “Što, dovraga, ova žena od tamo dolje zna o američkom Zapadu? Zašto je, dovraga, snimila ovaj film na Novom Zelandu i nazvala ga Montana?”, no Champion je više puta obranila svoj film, a na dodjeli nagrada DGA kazala je kako je Elliot glumac, a ne kauboj te kako je Zapad mitski prostor koji još uvijek pruža mjesto za kreiranje nove priče.

Linker
18. travanj 2024 08:51