DAN CRVENIH HALJINA

Ivana Plechinger o opakoj bolesti: ‘Glasne smo zbog žena koje su se poput nas zaboravile‘

Prvi petak u veljači rezerviran je za ‘Dan crvenih haljina‘, akciju koja podržava međunarodnu aktivnost prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena, a svečano obilježavanje akcije održano je u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Zvijezde večeri na akciji 'Dan crvenih haljina' i ove godine su žene koje su preživjele moždani udar i koje su na prigodnoj reviji nosile crvene kreacije hrvatskih dizajnera. Moždani udar drugi je vodeći uzrok smrti u svijetu, a akcija je izazvala interes stručnjaka i javnosti jer progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji te bolesti kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju simptoma.

image
Dan crvenih haljina za ženske osobe koje su preboljele moždani udar
FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX
image
Tarik Filipović i Marcela Medved u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje je obilježen Dan crvenih haljina
FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX

I u Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6.000 umrlih svake godine. Od toga je otprilike 60 posto ženskih bolesnika.

Jedna od njih bila je i bivša pjevačica te spisateljica Ivana Plechinger koja je i ove godine naglasila važnost zdravog načina života, prevencije bolesti te hitne pomoći ako se primijete prvi simptomi iste poput zbunjenosti, utrnulosti, slabosti ili oduzetosti lica, ruke ili noge , dezorijentacije...

„Često se zezam da Ivana koja je imala moždani je umrla. Naime, nijedan od faktora koji je doveo do toga kod mene danas više ne postoji – prvenstveno stres. Promijenila sam način razmišljanja, pretumbala sam sve živo. Bila sam jako uplašena da mi se to ponovno ne dogodi i zato sam život promijenila iz temelja”, rekla je u razgovoru Barbari Kolar tijekom emisije 'Kod nas doma'.

Ivana je u 39. godini pretrpjela moždani udar, a tada je u ispovijesti za Gloriju priznala kako je mislila da živi zdravo jer je pazila na prehranu, boravila u prirodi i vježbala, ali je mjesecima prije bila u velikom strahu od materijalnih problema te živjela u golemom stresu.

„Sada vidim da je jedan od razloga za moždani udar bio moj život u grču. Bruno i ja smo slobodnih profesija i nemamo redovita primanja pa sam se bojala za budućnost ne shvaćajući da zapravo živim u neviđenom obilju. Okružuje me ocean ljubavi sinova, mog muža, prijatelja, tate Branimira koji je u jesen 2012., kad mi se to dogodilo, još bio živ, mlađeg brata koji s obitelji živi u Čakovcu, prijatelja... Da kojim slučajem nisam preživjela moždani udar, sa sobom bih ponijela svu tu ljubav, a ne sadržaj bankovnog računa” izjavila je tada spisateljica i bivša voditeljica.

image
Ivana je izdala knjigu na tu temu 'Ono što ostaje, uvijek ljubav je'
FOTOGRAFIJE: MARKO TODOROV/CROPIX

Tim je povodom jučer bila glasna i na društvenim mrežama.

„Dan moždano 'udarenih' žena. Glasne smo zato da se smanji broj onih žena koje su se poput nas zaboravile... Mi smo se sjetile kasnije, i glasne smo zato da si vi drage moje, divne žene, sebe sjetite ranije od nas. Sjeti se, da si se zaboravila... Stavite nešto crveno na sebe večeras, za sve divne žene. Grlim vas sve najjače, one “udarene”, danas samo mrvicu jače”, napisala je Ivana.

Javnozdravstveno - edukativna kampanja „Dan crvenih haljina 2021.“ obilježit će se nizom aktivnosti kroz mjesec veljaču, uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka. Poseban naglasak ovogodišnje kampanje stavit će se, stoga, na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Linker
24. travanj 2024 11:07