Peter Lindbergh
intervju

Isabella Rossellini: Botoks, fileri i operacije nisu mi na kraj pameti, ali znam što bih sakrila

Kad je u proljeće 2016. objavljeno da Isabella Rossellini ponovno postaje zaštitno lice francuskog Lancomea, sve blogerice i influencerice ostale su u čudu - tko je ta gospođa i čime je zaslužila titulu ambasadorice jednog od najjačih kozmetičkih brendova, uz Juliju Roberts, Kate Winslet, Penelope Cruz, Lily Collins i ostale ikone modernog doba?

Danas je blogericama i influencericama malo neugodno zbog neznanja jer je 65-godišnja Rossellini vrlo uspješna u svojoj ulozi, s obzirom da se obraća generaciji 50+ koja ima ozbiljnu kupovnu moć. A ta generacija, osim toga, dobro pamti Isabellu Rossellini po glavnoj ulozi u filmu Davida Lyncha “Plavi baršun” iz 1986., ali i po tome što je punih 14 godina reklamirala Lancomeove proizvode: zahvaljujući njoj kao zaštitnom licu parfema Tresor, 90-ih je porasla prodaja njihovih mirisa za 25 posto.

Ipak, kad je navršila 44 godine, otkazali su joj suradnju - jer su smatrali da je prestara. Dugo je bila povrijeđena, ali s vremenom su emocije splasnule, kriteriji “starosti” su se promijenili, a nova uprava pronašla je način kako da joj se ispriča i ponudi novu suradnju. Ovo proljeće Isabella Rossellini kreće u kampanju za novu liniju Renergie multi-glow, svjedočeći da i žene u zreloj dobi mogu imati blistavo lice - baš kao što ga je imala njena majka, švedska glumica i legenda svjetske kinematografije Ingrid Bergman. Iako joj je s godinama fizički sve sličnija, Isabella tvrdi da je po temperamentu punokrvna Talijanka poput svog oca, redatelja Roberta Rossellinija. No, zapravo je sasvim svoja i drukčija od ostalih holivudskih zvijezda - živi u skladu s prirodom, na farmi 100-tinjak kilometara udaljenoj od New Yorka, na kojoj se bavi organskim uzgojem hrane, okružena praščićima i kokicama.

Je li vaš odnos prema ljepoti danas, u 60-ima drugačiji nego prije?

- Svaka dvadesetogodišnjakinja, u običnoj majici i trapericama, lijepa je na svoj način. Sa 65 je ljepota stvar osobnog stila, elegancije, raznih detalja koji pridonose karizmi. U dvadesetima želiš biti seksi, a u šezdesetima je važno - barem meni - biti najbolja ekspresija same sebe. Svi se danas boje starenja, pričaju o borama i kilogramima, a nitko ne spominje ono dobro što donose godine - slobodu.

U kojem smislu se vi osjećate slobodnije danas?

- Kao prvo, u mladosti sam pametno raspolagala novcem, što mi danas omogućuje da radim ono što želim - a ne ono što moram. Potom, više me nije briga što drugi misle o meni, i to je zaista oslobađajuće kad si tako stvari posložiš u glavi.

Peter Lindbergh

Postoji li ipak nešto što biste na sebi voljeli popraviti?

- Iskreno, jedino što mi smeta jest izgled mojeg vrata. Vrat je prava tužibaba, kako je lijepo ustvrdila spisateljica Nora Ephron. Ipak, ne želim nikakva sredstva koja daje brze i učinkovite rezultate, jer se to kosi s mojim životnim stilom. Ja toliko pazim što jedem, uzgajam voće i povrće po biodinamičkom principu, pa kako bi se u to uklopili botoks, fileri, plastične operacije?

Prolazi li takav stav i u filmskoj industriji?

- Pa, ja i moje vršnjakinje uvijek možemo dobiti uloge bakica. Šalim se, naravno, ali činjenica je da u ovim godinama neću glumiti zavodnicu iako se danas snima jako mnogo TV serija i posla uvijek ima. Posljednjih nekoliko godina neprestano radim, što vlastite projekte kao što je “Green Porno” - o seksualnim navikama životinja - ili gledana TV serija “Shut Eye”. Sad baš dovršavamo snimanje filma “Naya Legend of the Golden Dolphin”, u kojem glume Kate Winslet, Gerard Butler i James Franco, a onda ću uzeti stanku...

Peter Lindbergh

Zašto?

- Zato što sam postala baka i želim to biti u pra­vom smislu te riječi. Htjela bih pomoći svojoj kćeri Elettri, čuvati svog unučića Ronina - koji je plavokos baš kao što je bila njegova prabaka Ingrid.

Kako izgleda život holivudske zvijezde na farmi?

- Vrlo opuštajuće. Miran život na farmi uz mnogo posla pridonosi mojem mentalnom i fizičkom zdravlju. Tamo mnogo hodam, barem 4-5 kilometara dnevno, bez obzira bilo sunce ili kiša. I to me spašava, jer nikad nisam bila od nekog sporta, ponajviše zbog problema s kralježnicom. Koji vam je dio života ljepši - onaj u 80-ima, kad ste bili na vrhuncu karijere, ili danas? - Osamdesete su mi važne ne samo zbog karijere, nego i stoga što sam tada osjetila sve čari majčinstva: 1983. sam rodila Elettru. A 2018. mi je jednako divna, jer je 2. siječnja rođen moj prvi unuk.

Peter Lindbergh

Linker
19. travanj 2024 12:49