Vedran Peteh
u zdravom tijelu, zdrav meni

I treneri iz 'Života na vagi' mršave: Ovo su njihovi recepti za zdrav obrok od jutra od mraka

Zagrebački kineziolozi Maja Ćustić i Edin Mehmedović vojničkim su drilom natjerali natjecatelje TV showa da smršave i promijene životne navike, ali su i sami izgubili nekoliko kilograma

"Nikad nisam bila na dijeti, niti ih zagovaram ili ikome savjetujem zato što gladovanje ili oskudijevanje u hrani nije zdrav način mršavljenja. Treba jesti sve namirnice, a bitno je da svaki obrok sadrži i ugljikohidrate, i masti, i proteine, i vlakna, ali ne u istim količinama. Najbogatiji bi trebao biti doručak, ručak možda za nijansu “siromašniji”, a navečer nije baš preporučljivo unositi puno ugljikohidrata", kaže Maja Ćustić (36), zagrebačka magistra kineziologije koja s kolegom po struci Edinom Mehmedovićem (38) trenira 16 kandidata u showu Život na vagi, kako bi u tri mjeseca izgubili što više kilograma, promijenili dosadašnje i stekli zdrave životne navike.

Vedran Peteh

- Iza svake pretile osobe teška je životna priča i traume kroz koje su prolazili, a u hrani su često pronalazili utjehu i lijek. Kandidatima smo postavili mnoge izazove. Najvažnije je da su ustrajni, a mi smo im oslonac u kriznim situacijama i potičemo ih da ne odustanu - kaže Edin, vlasnik tvrtke znakovita naziva “Nema predaje”, koja se bavi edukacijom i prodajom opreme za fitness. Osim na natjecateljima, zahtjevni i iscrpljujući treninzi ostavili su vidljive posljedice i na njihovim “mučiteljima”: Maja se, kaže, “osušila” sedam, a Edin je izašao iz showa lakši pet kilograma. Pokušavali su se držati svojeg režima prehrane koliko su mogli, a Maja bi im nakon napornih treninga navečer znala pripremiti špagete s tunom, umakom od rajčica i matovilcem, iako Edin izbjegava jesti tako kasno.

Zagreb, 101019.
Fitness Play.
Voditeljica Marijana Batinic i treneri projekta Zivot na vagi. 
Na fotografiji: trening. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / hanza media


Vedran Peteh

Maja kaže da je ovisnica o treningu, ali i o hrani, a svoj metabolizam uspoređuje s Ferrarijem i svaka dva sata mora nešto pojesti. Stoga u torbi uvijek ima dovoljno zaliha kad ogladni: bananu ili bademe, proteinsku čokoladicu, katkad dvopek i jogurt, krišku tvrdog sira i maslinu...

Kako Edinove kćerkice Linda i Lorena obožavaju palačinke, Maja mu je otkrila recept za njihovu još zdraviju varijantu - sa zobenom kašom, proteinskim prahom, bananom, bademovim mlijekom, kokosovim brašnom i chia sjemenkama.

Vedran Peteh

- Često kuham za svoju obitelj tijekom tjedna, a supruga Petra za vikende. Majstor sam za variva i rižota, a supruga za sarmu. Dvaput na tjedan na našem jelovniku je riba, a tri-četiri puta mesni obroci - kaže Edin Mehmedović koji si povremeno priušti i brzu hranu, ali nikada nije popio šalicu kave. Kako mu je majka radila u tvornici slatkiša, a otac u tvornici gaziranih pića, u djetinjstvu je “tamanio” čokoladu i omiljeni napitak, ali unatoč tome nije imao problema s kilogramima jer je igrao rukomet i stalno bio fizički aktivan.

Osim recepta za palačinke, od Maje je za vrijeme showa naučio i o planiranju obroka, i otad si navečer pripremi doručak koji ujutro ponese na posao.

Vedran peteh

- Naravno da katkad i zgriješim ako je grijeh pojesti palačinke, pizzu ili ćevape. Cijeli dan sam u pokretu kao osobna ili trenerica grupnih programa u teretani, i tome prilagođavam dnevnu prehranu. Vježbam zato što se osjećam dobro i zdravo, i jer sam sretna nakon svakog treninga - kaže Maja Ćustić.


Recepti koje su odabrali treneri:

zagreb 17.10.2019
Maja Custic i Edin Mehmedovic treneri zivot na vagi
foto vedran peteh
vedran peteh

Pršut i jaje za zdravi doručak

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

20 dag tamnog kruha sa sjemenkama, 10 dag pršuta, 4 jaja, 6 dag cherry rajčica, 3 dag crnih maslina, 4 dl jogurta

PRIPRAVA

Tostirati kruh i na njega složiti ploške pršuta i pečena jaja. Uz to poslužiti na polovice narezane cherry rajčice te masline i kremasti jogurt.

Za ručak tuna i losos

Vedran Peteh

SASTOJCI ZA PREDJELO (ZA 4 OSOBE) 20 dag carpaccia od tune, 20 dag tamnog kruha sa sjemenkama, 4 dag rikule

PRIPRAVA

Na tostirani kruh posložiti tanko narezani carpaccio od tune i rikulu začinjenu maslinovim uljem. Po želji dodati i druge začine.

Vedran Peteh

SASTOJCI ZA GLAVNO JELO (ZA 4 OSOBE)

48 dag filea lososa, 36 dag krumpira, 36 dag mini tikvica, 8 dag rikule, 8 dag matovilca

PRIPRAVA

Začiniti file lososa i peći ga na grilu. Pri kraju na gril dodati ploške tikvica. Poslužiti s kuhanim krumpirom, maslinovim uljem te salatom od rikule i matovilca.

Vedran Peteh

Večera s povrćem i biftekom

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

60 dag goveđeg filea, 20 dag mozzarelle, 20 dag leće, 20 dag korabe, 20 dag mrkve, 5 dag bučinih sjemenki, po 8 dag rikule, matovilca i radiča

PRIPRAVA

Korabu i mrkvu naribati pa ih pomiješati s kratko prokuhanom lećom, bučinim sjemenkama, rikulom, matovilcem i radičem. Začiniti po želji. Ispeći goveđi file, pustiti ga da odstoji dvije minute i zatim ga narezati na ploške. Mozzarellu također narezati na ploške. Posložiti na prethodno pripremljenu salatu.

Linker
08. travanj 2024 12:40