Severina i Igor Kojić
 Boris Kovačev CROPIX
Za pomoć žrtvama

I Severina podržala humanitarnu večer #SPASI ME: 'Već šest godina trpim obiteljsko nasilje'

Nakon pokretanja incijative #spasi me protiv obiteljskog nasilja koja je na ulice privukla više stotina građana, u zagrebačkoj Esplanadi održala se svečana humanitarna večera i prikupljanje donacija za Fond #spasime kako bi se žrtvama obiteljskog nasilja moglo pravovremeno pomoći. Večeru su, osim glavne organizatorice Jelene Veljače i njezinih kolegica, podržala i mnoga lica iz javnog života poput Severine, Jelene Rozge, Vande Winter koje su i zapjevale.

U zagrebačkom hotelu Esplanade održala se svečana humanitarna večera #spasime u organizaciji Fonda #spasime, koji je osnovan u suradnji sa Zakladom Solidarna, kako bi se prikupile donacije putem aukcije umjetničkih djela i pozivnog centra. Početkom trećeg mjeseca ove godine devet hrabrih žena na čelu sa scenaristicom i glumicom Jelenom Veljačom na Facebooku su pokrenule istoimenu inicijativu protiv obiteljskog nasilja, potaknuvši građane da izađu na ulice i iskažu solidarnost sa žrtvama nasilja.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev CROPIX
Jelena Veljača

Jelena je uoči humanitarne večere izjavila kako je iznimno zadovoljna podrškom i odazivom ljudi koji su prepoznali važnost podizanja svijesti o obiteljskom nasilju. "Mi smo prezadovoljne. Nisam mogla ni sanjati da će moj status na Facebooku pokrenuti inicijativu i da će prerasti u pokret koji je dobio toliku potporu", rekla je Jelena.

Facebook grupa #spasi me broji više od 60.000 članova i članica, a neke žene su u njoj prvi puta progovorila o hororu koji su proživjele. Zahvaljujući inicijativi, dodala je Jelena, njihovi zlostavljači brzo su sankcionirani. "Naprosto smo osjetile potrebu u trbuhu da je dosta tolerancije na nasilje i samo smo krenule, ne razmišljajući što će se dogoditi", izjavila je Jelena.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Jelena Rozga.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev CROPIX
Jelena Rozga

Humanitarni događaj podržala su mnoga poznata lica iz hrvatskog javnog života, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je zahvalio svima koji su se uključili u ovu građansku inicijativu i obećao da će do kraja godine svaka županija imati sigurnu kuću za žrtve obiteljskog nasilja.

Iako je bila pozvana, predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović nije se pojavila na događaju, čime je Veljača bila jako razočarana. "Nasilje je većinom žensko pitanje i onaj tko se bori za ravnopravnost žena poput predsjednice Kolinde trebao bi biti večeras ovdje s nama, ali očito nije smatrala da je to dovoljno važno u njezinom rasporedu", rekla je.

U sklopu humanitarne večere održan je i glazbeni program u sklopu kojeg su nastupili Jelena Rozga, Vatra, Vanda Winter, Detour, Neno Belan, Iva Visković, Zdenka Kovačiček, Maja Posavec, grupa Pavel i Severina koja je priznala da je i sama žrtva obiteljskog nasilja.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Igor Kojic i Severina.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev CROPIX
Severina i Igor Kojić

"Teško je, već sam šest godina žrtva obiteljskog nasilja, ali se borim ljubavlju, pomaganjem. Moram biti snažna zbog svog sina, bez obzira na to što su mi neke institucije zalupile vrata. No, vjerujem da će biti bolje i da neće više biti ovakvih situacija. Uvijek treba smoći snagu i zahvaliti se i na teškim situacijama jer jedino tako održavate ljubav u sebi i možete pomoći drugima", poručila je pjevačica koja je na humanitarni događaj stigla u društvu supruga Igora Kojića.

Na aukciji su se licitirala djela Zlatana Vehabovića, Pauline Jazvić, Tisje Kljaković Braić, Tonija Franovića, Jelene Bando, Dimitrija Popovića, Fadila Vejzovića, Ivane Armanini, Mersada Berbera, Hrvoja Dumančića, Damira Žižića, Kristiana Kožula i Roberta Gojevića, a prikupljeno je više od 164.000 kuna.

Svi koji žele podržati inicijativu za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, mogu to učiniti na broj telefona 060 9003 sve do kraja srpnja.

Linker
22. travanj 2024 08:21