Dajana Šošić
 Mario Kučera
ZAGREBAČKA IDILA

HTV-ovka Dajana Šošić: Prvi blagdani daleko od doma u Brelima

Novinarka rodom iz Brela, koja je na HTV-u prošla put od početnice do urednice Dnevnika, otkriva da za nju nema nemogućih zadataka: satima može čekati na izjavu za medije, zatim odraditi trening trčanja i još navečer učiti za doktorat.

Popularna izreka "Tko rano rani, dvije sreće grabi" doista vrijedi za 33-godišnju novinarku i voditeljicu Dajanu Šošić jer kao ranoranilac maksimalno iskoristi svaki svoj dan. Od jeseni je novo lice među HTV-ovim voditeljima podnevnog Dnevnika i Vijesti u 17 sati (a te emisije i uređuje), predaje na Hrvatskim studijima, priprema doktorat, vježba jogu, trči, izlazi s prijateljima, kuha... Iz Informativnog programa nakratko su je "posudili" Sportskom i na Štefanje je vodila proglašenje izbora Sportaša godine u organizaciji Sportskih novosti, stoga prvi put za Božić nije bila kod kuće u svojim Brelima. Ali obiteljski ugođaj za blagdane nije izostao jer u Zagreb su joj doputovali roditelji - tata Tonči, umirovljeni električar, i mama Snježana, tajnica u općini - a mlađa sestra Barbara (25), upravna pravnica, živi od ove godine s Dajanom. Kako uživa u uređenju doma, božićno drvce u njezinu stanu na Vrbiku okićeno je i zasvijetlilo je puno prije Badnjaka.

Zagreb 15122917
DAJANA SOSIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Dajana Šošić

- Mama priprema pašticadu, a tata bakalar, baš kao što je običaj doma u Brelima kad se okupi sva rodbina. Volim božićni ugođaj i prvi put za blagdane ću biti sa svojima u Zagrebu - kaže Dajana Šošić iza koje je desetljeće staža na Hrvatskoj televiziji. Došla je na praksu na četvrtoj godini novinarstva na Hrvatskim studijima - i ostala. Počela je kao novinar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, vodila je i uređivala Zagrebačku panoramu, Vijesti na četvrtom, a od ovog ljeta i Dnevnik 3. Drag joj je i reporterski posao, nikada joj nije bilo teško izvještavati i po hladnoći i vrućini te satima čekati na izjavu ispred zgrade Vlade.

Krasnodar Peršun za HRT
Dajana Šošić s kolegom Damirom Smrtićem na klizalištu na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava

- Odgovara mi jutarnji ritam na poslu od osam do završetka Vijesti u pet popodne jer mogu si isplanirati večer, bilo da se opuštam vježbajući jogu,ili s prijateljima odem u kino. Volim kuhati i gušt mi je pripremati lazanje, špagete ili ribu u pećnici, što me podsjeća na ljeta u Dalmaciji kad je pripravljamo na gradelama - kaže svestrana novinarka koja je u Brelima igrala tenis, a tata ju je kao srednjoškolku vodio na Hajdukove utakmice u Split.

Privatni album
Dajana Šošić s kolegicama s HRT-a Silvanom Skočajić, Anom Glavan Budijom i Ružom Ištuk

Nakon što je došla na studij u Zagreb, nastavila je pratiti nogometne i košarkaške utakmice, a prije godinu i pol u teretani je otkrila jogu. Uz to trenira pilates i trči po nasipu pa bez straha ponekad naruči pizzu, uključi glazbu, natoči si čašu vina i večer provede uz dobru knjigu.

- Obožavam čitanje, tako se najbolje opuštam. Obično prije godišnjeg odmora poharam knjižare i uživam... Najviše volim Orhana Pamuka - njegov “Muzej nevinosti” mi je jedna od najdražih knjiga - ali i Milana Kunderu, Donnu Tartt... No u posljednje vrijeme uživam i u mračnim skandinavskim romanima i trilerima Stiega Larssona, Larsa Keplera, volim i Gillian Flynn, a svidio mi se i triler "Farma" Toma Roba Smitha.... Obožavam taj osjećaj kada se uhvatiš neke knjige i ne možeš je ostaviti dok je ne završiš - kaže Dajana Šošić i dodaje da podjednako voli i filmove te često ide u kino, a svima preporučuje da pogledaju film Woodyja Allena "Wonder Wheel" i "Čudo" Stephena Chboskyja. Zbog svega ipak ne ispašta Dajanina znanstvena karijera. Nakon magisterija iz marketinga na ekonomiji, upisala je doktorat. Na Interdisciplinarnom studiju komunikologije odabrala je temu o utjecaju društvenih mreža na programe javnih i komercijalnih televizija i planira doktorat završiti u dvije godine.

Linker
02. travanj 2024 16:10