OBITELJSKE VEZE

Holivudska zvijezda otkrila mračnu obiteljsku prošlost: ‘Moja je sestra bila Kraljica metha‘

U prvoj polovici devedesetih, Tom Arnold (62) je bio jedna od najvećih američkih komičarskih zvijezda. Zahvaljujući hit filmovima ‘Istinite laži‘ i ‘Devet mjeseci‘ te TV serijalu ‘Roseanne‘, ali i braku punom turbulencija sa slavnom kolegicom Roseanne Barr, postao je jedan od najtraženijih i najbolje plaćenih glumaca. Ipak, malo tko je znao da je u tim danima slave proživljavao obiteljski pakao. Dok je on zabavljao ljude diljem svijeta, njegova je mlađa sestra Lori Arnold razvila pravo kriminalističko carstvo, zbog kojeg je dobila nadimak ‘Kraljica metha‘.

'S tim je životom mogla završiti samo na dva načina – ili da je ubiju ili da ode u zatvor. Sretan sam što nije mrtva', kaže Arnold. Dok je prije dvadesetak godina sestrinu priču skrivao od novinara kao zmija noge, danas ne samo da otvoreno govori o obiteljskoj sramoti, već je sa sestrom i snimio dokumentarni serijal „Kraljica metha”. U njemu brat i sestra otkrivaju kako se moglo dogoditi da iz obiteljskog gnijezda krenu različitim putevima – Tom u Hollywood, a Lori u zatvor.

Rođeni su u Iowi, u radničkoj obitelji Jacka i Linde Kay Arnold, odrasli su u nestabilnom kućanstvu. Njihovi roditelji su bili mladi i zaljubljeni, ali nespremni na obiteljski život s djecom. Kada je Arnold imao četiri, Lori tri, a njihov najmlađi brat Scott samo dvije godine, mama ih je jednostavno napustila. Ljubav prema alkoholu i slobodnom životu bila je jača od majčinskih obveza. Ostali su živjeti s ocem, koji je teško radio da bi ih prehranio, pa uglavnom nije bio kod kuće. Situacija se još pogoršala kada se nekoliko godina kasnije vjenčao s razvedenom susjedom, majkom dvoje djece. Uskoro je tata s novom suprugom dobio i šesto dijete, a puna kuća s malo novca, razumijevanja i discipline stvorila je buntovne tinejdžere.

image
Lori Arnold je iza sebe ostavila kriminalističku prošlost
DISCOVERY

Kada je Arnold imao četrnaest godina, sa sestrom je pobjegao majci. Ona ih je dočekala otvorenih ruku, ali i bez imalo osjećaja odgovornosti za njihov odgoj. Sve im je dopuštala, nimalo se nije brinula za njihovo školovanje. Kada je 14-godišnja Lori rekla da se zaljubila i želi se udati za devet godina starijeg dečka, mama nije prosvjedovala, već je odvezla buduće mladence u drugu saveznu državu gdje se mogao sklopiti maloljetnički brak.

'Nikada nisam mislio da je mama problem. Ona nam je bila super – šalila se, svi su je voljeli, nikada nije zanovijetala. S njom sam mogao pušiti cigarete i piti pivo, uvijek je bila spremna na zabavu. Baš kao neki moj prijatelj iz škole', prisjetio se Arnold tinejdžerskih dana. No, ono za što je tada mislio da je 'cool', danas shvaća da je bio neodgovorni odgoj mame alkoholičarke, zbog kojeg je cijela obitelj otišla u pogrešnom smjeru.

Kao i majka, i Lori je postala alkoholičarka. Nakon osmog razreda odustala je od škole i udala se za dečka Bobbyja, vjerujući da ljubav nadilazi sve prepreke. Na ničije iznenađenje, brak je potrajao manje od šest mjeseci. Bobby nije bio dečko koji joj je s ljubavlju skidao zvijezde s neba, već alkoholičar i nasilnik.

'Ne želim kazati da joj je to uništilo život, ipak je snažna i danas dobro živi, ali je to bio kraj njezinog djetinjstva', kazao je Tiom Arnold.

image
Tom, Scott i Lori Arnold - braća i sestra opet zajedno
TWITTER

Tek godinama kasnije Lori je shvatila koliki je utjecaj na njezin život imao majčin loš odgoj.

'Oprostila sam joj, jer iako je bila grozna majka, ni ja nisam bila ništa bolja', kazala je Lori. S dvadeset godina udala se za bajkera Floyda Stockdalla, a za devet mjeseci dobili su sina Josha, rođenog u siječnju 1981. godine. Bez obrazovanja i okružena lošim društvom, Lori je krenula u neizvjesnu 'poduzetničku' avanturu – kao proizvođačica i dilerica ilegalnog metamfetamina.

image
Lori Arnold sa suprugom Floydom Stockdallom i sinom Joshom
DISCOVERY

Na 170 hektara velikom ranču u Iowi sa suprugom je krenula u kriminalistički život. Bili su izuzetno spretni i uspješni, u jednom razdoblju zarađivali su 200 tisuća dolara tjedno, no, kao što to i inače biva, nakon velikog kriminalnog uspjeha, uslijedio je brutalni pad. Dilersko-bračni par uhićen je 1991. godine i osuđen na zatvorsku kaznu. Iako su nakon nekoliko godina pušteni na slobodu, opametili se nisu, pa su opet uhićeni 2001. Floyd je 2004. i preminuo u zatvoru, dok je Lori sveukupno provela 15 godina iza rešetaka.

Danas joj je najviše žao izgubljenog vremena sa sinom Joshom, koji je imao samo deset godina kada je prvi put otišla u zatvor. Živi mirnim životom, daleko od nezakonitih djelatnosti, a posebno je ponosna što se opet povezala s braćom Tomom i Scottom.

'Kada je u pitanju novac zarađen dilanjem droge, on će vas uvijek odvesti u istom smjeru – u propast. Bila ta smrt ili zatvor, svejedno je. Lori to zna bolje od ikoga drugog', kazao je holivudski glumac Tom Arnold, napomenuvši da je serijal „Kraljica metha” sa sestrom snimio kao obiteljsku katarzu, ali i upozorenje svima koji bi voljeli krenuti njezinim putem.

Linker
20. travanj 2024 01:32