Kraj jedne ere

Hoće li novi Bond biti James ili Jane? Budućnost omiljenog agenta i dalje je obavijeno velom tajne

Poznati britanski književnici predlažu zaplete za novi nastavak serijala o najpoznatijem filmskom tajnom agentu.

U slobodno vrijeme voli kuhati, gledati filmove i pedalirati na Peloton fitness biciklu, a kad radi, najviše misli na Jamesa Bonda. Otkako je Daniel Craig odradio svoju turu, Barbara Broccoli, suvlasnica i producentica franšize o najpoznatijem filmskom tajnom agentu, u potrazi je za novim glavnim glumcem i za novim scenarističkim idejama.

"Mislim da bi sljedeći Bond trebao biti Britanac bilo koje rase, u svakom slučaju muškarac, jer ne vjerujem da je to uloga za ženu", smatra Brocoli. "No još je rano govoriti o tome. To je kao da mladenku koja ide prema oltaru pitate tko će joj biti sljedeći muž".

image

Daniel Craig u 'No Time to Die', svom posljednjem filmu iz popularne franšize.

FILM STILLS/PROFIMEDIA

Budući da film ”Za smrt nema vremena”, posljednji gdje Bonda glumi Craig, završava pogibijom glavnog junaka, pred scenaristima je teška zadaća kako ga ponovno oživjeti. Neki poznati britanski književnici i bondofili već imaju par zanimljivih ideja.

Brojne ideje oko zapleta i raspleta

"To uopće nije problem" kaže irski romanopisac John Banville. "Poznavao sam čovjeka pod kojim je eksplodirala bomba Irske republikanske armije: svi oko njega su poginuli, a on je preživio".

Osvrnuo se Banville i na činjenicu po novom agent 007 ima kćer. "Odlično" veli on. "Netko mu je ukrao dijete, on je kreće spašavati i imate zaplet".

image

Sean Connery i Ursula Andress po mnogima su omiljeni James Bond i Bond girl par.

ALAMY/PROFIMEDIA

Cijenjena autorica trilera Charlotte Philby predlaže da u sljedećem filmu o Bondu glavni lik bude njegova kći.

"Zamišljam je u ranim 20-im godinama, studira psihologiju na Cambridgu, genetska je preslika svog oca i postaje tajna agentica kako bi osvetila očevu smrt. Tako bi se svi stereotipi iz dosadašnjih filmova o Bondu preokrenuli na glavu".

Čitajte i: Grimizni baršun za oproštaj od uloge života: Na premijeri Jamesa Bonda uz nepogrešive dame, zablistale i muške zvijezde

Manda Scott, nagrađivana spisateljica špijunskih romana, misli da nije slučajno što je Bond eksplozijom raznesen u milijun komada.

"To je kraj jedne ere i starog patrijahalnog poretka. Novi Bond treba biti mlad, možda mješane rase, fluidne spolne orijentacije i fokusiran na borbu protiv klimatskih promjena. Takav novi, potpuno drukčiji Bond svima bi bio puno draži i prihvatljiviji", smatra Manda Scott.

Charles Cumming, autor špijunskih bestselera ”Box 88” i ”Judas 62”, misli da se scenaristi uopće ne bi trebali zamarati pitanjima kako uskrsnuti pokojnog Bonda.

"Briga publiku zašto se i kako vratio u život, samo ih zanima da je film zabavan i da Barbara Broccoli odabere dobrog glumca. Bond je kao Hamlet ili Sherlock Holmes", vječan.

Linker
25. travanj 2024 06:17