Neja Markičević / Hanza Media
o razvodu, ljubavi i predstavi

Hana Hegedušić: Kad mi je najteže, ponavljam si: 'Ovo je samo faza... ovo nisi ti'

'Sočni komad', tako je glumica Hana Hegedušić u dvije riječi sama najbolje sažela u kakvoj se novoj ulozi našla u mjuziklu 'Prošlih 5 godina' koji igra u varaždinskom HNK. Riječ je o dramskoj radnji koju nose samo dva lica, Cathy (Hana Hegedušić) i Jamie (Ivan Čuić, odnosno Igor Barberić), u kojoj songovi prate priču o pet godina njihove veze od prvog izlaska do kraja braka. Bio je to zahtjevan i izazovan zadatak koji je za 42-godišnju Hanu bio i iznimno emotivan jer se kroz ovu priču prisjetila iskustava iz svoje ljubavne prošlosti.

Koliki je izazov tumačiti tumači Cathy i Jamieja, govori i činjenica da je mjuzikl Prošlih 5 godina, suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna, premijerno izveden u Chicagu, a ubrzo je postavljen i na Off- Broadwayu i West Endu. Mjuzikl je dobitnik Drama Desk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla. Igra se po cijelom svijetu (SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Irska, Poljska) te je 2014. godine doživio i filmsku premijeru.

Iz dva kuta, muškog i ženskog, u mjuziklu Prošlih 5 godina gledamo sreću, smijeh, suze, svađe, nade, razočaranja koja su pratila petogodišnju vezu od upoznavanja do razvoda - svaka veza koja završi razvodom to nosi. Je li to za vas, koja ste u privatnom životu sve to prošli, ovo bila posebno emocionalna uloga?

Uloga je iznimno zahtjevna, u svakom smislu, pa tako i u emotivnom. Puno je malih detalja koje me podsjete na neke moje priče iz prošlosti, kako mladosti, tako i nedavnih veza. Ali ova priča u cijelosti ipak nije slična ni jednoj mojoj bivšoj vezi. Sva sreća, jer ne znam kako bih to izdržala.

Samo dvoje glumaca-pjevača, vi i Igor Barberić odnosno Ivan Ćuić, cijelu ste predstavu na sceni. Koliko je to zahtjevan zadatak za vas bio?

Veliki je to posao. Iza nas je puno proba i promišljanja kako i kamo i zašto… Obje su uloge pjevački jako zahtjevne. Imam dvojicu partnera. Osim Igora Barberića, sa mnom je na sceni i Ivan Čuić, mladi glumac iz Komedije. Opet na sreću, obojica su odlični, pa je i suradnja bila više nego dobra. S Igorom imam posebnu vezu. Znamo se od 'Chicaga' i obožavam raditi s njim. Jako sam sretna što je nakon dugo vremena opet na sceni kao izvođač i da imam priliku s njim dijeliti scenu u jednom ozbiljnijem i sočnijem komadu.

Kako je raditi s redateljicom mjuzikla Leom Anastazijom Fleger? Kako je publika prihvatila mjuzikl?

Lea je odlična mlada redateljica i mislim da je pred njom vrlo bogat program u kojem ćemo uživati u budućnosti. Lijepo smo surađivale i nadam se da ćemo još. Publika je na naše veliko veselje odlično reagirala. Bilo je i suza i smijeha i velikog aplauza koji nikad ne laže, a to je najveća nagrada za svaki naš trud.

Još svi pamtimo vašu izvrsnost i karizmu kad ste osvojili publiku u showu 'Tvoje lice zvuči poznato', potom je mjuzikl u kojem ste igrali, ‘Pacijenti’, postigao golem uspjeh. Još se dojmovi od 'Pacijenata’ nisu ni stišali i već ste na varaždinskim daskama - imate li uopće praznog hoda?

Svaki dan ugrabim trenutak ili dva za sebe. Neki dan duže, neki kraće, ali dosljedna sam u ugađanju sebi. Volim se maziti i paziti. Nekad odem u teretanu u Čakovcu, nekad sjedim i buljim u serije na Netflixu, nekad čitam knjige. Svašta pomalo.

Zagreb, 270916. 
Hana Hegedusic, glumica i pjevacica te pobjednica prve epizode showa Nova-e TV, Tvoje lice zvuci poznato.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Odrasli ste u Zagrebu, životni put vas je odveo u malo mjesto nedaleko od Varaždina i varaždinski HNK. Koje su prednosti, koji možda nedostaci malog mjesta? Idete li često u Zagreb?

Prednosti malog grada su svakako manje gužve na cestama, manji redovi na blagajnama, pa s tim čovjek dobije više vremena za sebe. Prednost Varaždina je i blizina Zagreba, tako da ja i dalje putujem u studio sinkronizirati crtiće, snimiti koji film, reklamu, gostovati u kojoj seriji itd.

Varazdin, 230614.
Hana Hegedusic, glumica varazdinskog HNK.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Kći Petra ima 15, a sin Juriša 13 godina – kako je to imati dvoje pubertetlija u kući? Kakvi su u ovoj fazi razvoja, kod kuće, u školi? Koje ih profesije zanimaju, gluma, pjevanje, ples, sviranje ili nešto treće? Uspijevate li s njima koliko želite i trebate, s obzirom na sve angažmane koji vam se nižu posljednjih godina? Tko vam još pomaže?

Imam divnu, veliku, pametnu i dobru djecu koju obožavam i koja ne vole da se o njima priča, pa želim to poštovati. Uspijevamo uhvatiti neke lijepe zajedničke trenutke. Razgovaramo kad god je potrebno i oni znaju da sam uvijek tu za njih. Svi mi pomažu. Tko može i želi, taj pomogne.

Kako danas gledate na krah svog braka? Vi ste više puta izjavili da ste s bivšim suprugom ostali u dobrim odnosima, kako ste podijelili brigu o djeci?

Krah je definitivno prejaka riječ za naš prekid. Naš odnos jednostavno više nije ljubavni u romantičnom smislu. Mi smo i dalje roditelji naše djece i trudimo se biti najbolji što možemo. I meni je jednako stalo da djeca provode vrijeme s tatom kao i prije.

2013. godine vaši su se roditelji, kantautor Hrvoje Hegedušić i zagrebačka pjevačica Ksenija Erker, odlučili razvesti, i to nakon 40 zajedničkih godina. Kako ste to doživjeli? U kakvim su odnosima danas vaši roditelji? Okupite li se ikad svi kao obitelj?

Iako me jako pogodilo, prihvatila sam to. To su odrasli ljudi koji donose svoje odluke na temelju svojih osjećaja. Tata je odselio, pa ga puno rjeđe viđam, ali ću se uvijek truditi viđati ga više.

Arhiva Hanza Media
Ksenija Erker, Hrvoje Hegedušić i Hana Hegedušić 2013. godine

Pronašli ste novu ljubav, je li razvod poticaj da se odnosi postave na čvršće noge?

Da.

Jeste li ispunjeni u sada već dvogodišnjoj vezi s Tomislavom Stipišićem?

Ispunjena sam. On se ne voli eksponirati u javnosti i ja to razumijem i pokušavam ga maksimalno zaštititi.

U čemu vidite ključ za uspjeh veze ili braka?

Ne vidim ključ. Nemam pojma u čemu je tajna.

Dogode li vam se i danas depresivne faze, poput one iz doba dok ste studirali na Akademiji dramske umjetnosti, što je tome najbolji lijek, imate li neki savjet za sve koji se bore s depresivnim stanjima?

Ono što je meni najviše pomoglo, a što mi i danas pomaže je da si ponavljam: 'Ovo je samo faza... ovo nisi ti'.

Zagreb, 111116.
Kaptol, Kazaliste Komedija
Domjenak nakon premijere predstave Nije bila Peta, bila je Deveta redatelja Damira Madjarica.
Na fotografiji: Hana Hegedusic sa novom ljubavi Tomislavom Stipisicem.   
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Foto: Damjan Tadic / CROPIX / CROPIX
Hana Hegedušić i Tomislav Stipišić

Linker
02. travanj 2024 20:51