FILM ‘BRUISED‘

Halle Berry o svom redateljskom prvijencu: ‘Ovakve priče su potrebne, jer smo doista marginalizirane‘

Slavna američka glumica i redateljica filma ‘Bruised‘ ponosna je na svoj prvijenac koji govori o snazi žene, ali i o životu crnkinje - perspektivi koja nedostaje u filmskoj industriji.

Američka glumica Halle Berry u svom redateljskom prvijencu "Bruised" glumi ostarjelu MMA borkinju Jackie Justice koja prihvaća ponudu da se vrati u ring, a u međuvremenu se nosi s neočekivanim povratkom svog 6-godišnjeg sina.

Borkinja koja je otpisana zbog povratka u ring, roditelj koji pokušava preokrenuti stvari kada joj se otuđeno dijete vrati u život i žena kojom manipulira muškarac koji je navodno voli - sve su to filmski tropi s kojima smo dobro upoznati. No, ono što dramu Halle Berry razlikuje od dobro znanih filmskih napetosti jest priča ispričana s gledišta crnkinje.

image

Film Bruised dostupan je na Netflixu.

MONICA SCHIPPER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Zvijezda koja je ušla u povijest postavši prva i jedina Afroamerikanka koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu 2002. otkrila je za Sky News da je sada snimila film u kojem cijeni vrijednost pričanja priče sa svoje točke gledišta.

"Mislim da sad, kad sam imala priliku ispričati priču sa svog gledišta - crne žene - još više shvaćam koliko je važno predstaviti svijetu priču iz drugačijeg gledišta", objasnila je glumica te je dodala: "Kroz razgovore s ljudima o filmu i njihove komentare o tome koliko je ta situacija bila teška, što zaista je, i sama razmišljam: 'Pa, da, zamisli da to živiš - teško ti je gledati, ali zamisli tek da je to tvoja stvarnost'."

Čitajte i: Slatkiš i pol: Halle Berry napravila iznimku i pokazala lice najvažnijeg muškarca u svom životu

"Istina je da je to stvarnost velikog broja ljudi, i zato je unošenje malo svjetla u ovu temu zaista važno i svijetu su potrebni ljudi koji su to proživjeli. Važno je pričati ovakve priče i mislim da su one potreban glas u svijetu", zaključila je glumica koja se kao lik u filmu bori na svim frontama - s kolegicama u ringu, ali i raznim demonima i problemima van sporta.

Naposljetku, film govori i o snazi žena, temi koju Berry želi češće vidjeti na ekranima.

"Kao žene smo bile marginalizirane, a kao crnkinje - bile smo ozbiljno marginalizirane", rekla je slavna oskarovka koja smatra da je ovo način ne samo da žene vrate svoju moć, već i da se da do znanja kako svi životi imaju vrijednost.

Prošlo je gotovo dva desetljeća od kada je osvojila 'zlatni kipić', a od tada postoji i pritisak na Hollywood da bude inkluzivniji, što je počelo s MeToo pokretom protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, ali i otvorenim razgovorima o toj tematici.

Čitajte i: Kako proslaviti prijateljstvo dugo 20 godina? Halle Berry obilježila važan dan u jakni hrvatskih dizajnerica

55-godišnja glumica pak kaže kako je zasigurno svjedočila tome da se stvari mijenjaju tijekom svoje karijere.

image

Halle Berry jedina je Afroamerikanka koja je osvojila Oscara.

ABC/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

“Mislim, osvrnimo se oko sebe - kada sam počela prije 30 godina, bilo je vrlo malo crnkinja koje su radile stvari koje mi danas radimo, a danas su posvuda", rekla je te je nastavila: "Živimo drugačiju stvarnost nego što smo živjeli na početku moje karijere - radila sam put gotovo iz ničega - bila sam jedina, jedna od rijetkih, a sada nas ima mnogo koje živimo snove - pričamo priče i igramo sjajne uloge."

Unatoč dugogodišnjem iskustvu na setovima, Berry je rekla kako joj je preuzimanje uloge redateljice dalo novi pogled na način na koji se snimaju filmovi, a smatra da će se promijeniti i način na koji gleda budućnost.

"Kada jednom nosite ovu kožu i zapravo ste zaduženi za cijelu produkciju, shvaćate zašto su donesene određene odluke", rekla je Berry dodavši: "Mislim, kad sam bila samo glumica, uvijek sam se pitala 'zašto bi zakazivali ovakve scene? Ovo nema smisla, ovo samo otežava posao glumcima' - sada sam s druge strane i razumijem da postoji razlog koji nema nikakve veze s tobom, glumče."

"Ovdje se radi o većoj stvari - tu su i drugi odjeli, drugi elementi koji ulaze u sastavljanje dana i budžetiranje filma - nije uvijek važno što će biti najbolje glumcima u izvođenju svojih uloga. Tako da više nikada neću pitati redatelja: 'Zašto ste ovo ovako zakazali? Ovo nema smisla'. Nikada više", zaključila je Berry čiji je prvijenac Bruised već dostupan na Netflixu.

Linker
23. travanj 2024 16:13