OKRUTNI REDATELJ

Glumica o zlostavljanju na setu popularnih serija: ‘Još i danas trpim psihičke posljedice‘

Charisma Carpenter u podužem statusu na Twitteru ispričala je svoje traumatično iskustvo s jednim redateljem koji ju je psihički i emocionalno maltretirao.

Američka glumica Charisma Carpenter (50), najpoznatija po ulozi Cordelie Chase u seriji "Buffy, ubojica vampira", optužila je redatelja Jossa Whedona (56) za emocionalno uznemiravanje i neprofesionalno ponašanje na setu.

U izjavi na Twitteru pod naslovom "Moja istina" Carpenter navodi da je Whedonovo neprimjereno i okrutno ponašanje na snimanju serija "Buffy, ubojica vampira" i "Angel" od 1997. do 2004. kod nje uzrokovalo teške psihičke posljedice s kojima se bori i dan danas.

Piše o njegovim trajnim, pasivno-agresivnim prijetnjama te navodi da je bio zao i oštar, otvoreno omalovažavao suradnike, među glumcima imao favorite i njima manipulirao želeći da se nadmeću se za njegovu pažnju i odobravanje. Carpenter također opisuje incident koji se dogodio tijekom njene trudnoće, na setu serije "Angel".

Čitajte i: Zagrebačka ekonomistica o zlostavljanju na poslu: Dodirivao me, zvao plavuša, degradirao i smanjio plaću, a nitko mi nije htio pomoći

image
Ekipa iz serije "Buffy ubojica vampira".
RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

"Kada sam bila u četvrtom mjesecu trudnoće nazivao me debelom pred kolegama. Pitao me hoću li 'to zadržati'. Nastavio je napadati moj karakter, ismijavati moja vjerska uvjerenja, optuživati me da sabotiram seriju, a zatim me otpustio nakon što sam rodila" napisala je glumica.

Ugrozio joj trudnoću

Kada je bila u šestom mjesecu trudnoće, tvrdi da ju je redatelj zvao da dođe na set u 1 u noći, iako je znao da joj je liječnik preporučio skraćivanje radnog vremena, te da je zbog stresa i dugih radnih sati doživjela prijevremene trudove.

Carpenter je u četiri od pet sezona igrala glavnu žensku ulogu u seriji "Angel", a glavni partner bio joj je glumac David Boreanaz. Pojavila se i kao gostujuća uloga u 100. epizodi serije, u posljednjoj sezoni.

U svojoj izjavi priznaje da je godinama potiskivala ove traumatične događaje, ali da ju je pokret "Time’s Up" motivirao da se obrati javnosti jer "društvo i industrija ocrnjuju žrtve i slave zlostavljače zbog njihovih postignuća".

image
Charisma kaže da još uvijek trpi psihičke posljedice zlostavljanja iz mladosti.
DAVE STARBUCK/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Naime, glumica je izjavu na Twitteru objavila kao podršku glumcu Rayu Fisheru koji je glumio Cyborga u filmu 'Liga pravde'. Fisher je optužio Jossa Whedona za nasilno ponašanje i rasizam na snimanju tog filma, što je potaknulo produkcijsku kuću WarnerMedia da pokrene internu istragu o Fisherovim tvrdnjama.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio 'sektu' i zavjet šutnje na zlostavljanje

Carpenter je sudjelovala u istrazi te kaže kako vjeruje da je Ray osoba od integriteta koja govori istinu. Rastužuje je što u 2021. profesionalci i dalje moraju trpjeti omalovažavanje na poslu kako bi zadržali radno mjesto.

"Samohrana sam majka koja uzdržava obitelj svojim radom. No, bez obzira na strah kako će ovo svjedočanstvo utjecati na moju karijeru, više nisam mogla šutjeti. Bilo je krajnje vrijeme da progovorim", napisala je glumica.

O cijeloj situaciji oglasila se i Sarah Michelle Gellar koja je glumila Buffy u popularnoj seriji.

"Iako sam ponosna što se moje ime povezuje s Buffy Summers, ne želim biti zauvijek povezana s imenom Joss Whedon. Više sam fokusirana na podizanje svoje obitelji i trenutno preživljavanje pandemije, tako da u ovom trenutku neću davati nikakve daljnje izjave. Ali stojim uz sve žrtve zlostavljanja i ponosba sam na njih što su progovorile", napisala je na svom Instagramu.

Linker
20. travanj 2024 15:10