nezaboravne uspomene

Gabi Novak u sjećanju na Balaševića i Arsena: "Svaku drugu nedjelju bio bi kod nas na ručku, to su bila divna druženja"

Gabi Novak prisjetila se kako je mladi Balašević, dok je služio vojni rok u zagrebačkoj kasarni "Maršal Tito", dolazio na druženja u njihov dom iz kojeg se uvijek orila pjesma. Odlazak glazbene legende, koju je njezin suprug ‘uzeo pod svoje‘, teško ju je pogodio.

Za Balaševića se prvi put u Zagrebu čulo 1977. nakon što je izdao sing "U razdeljak te ljubim". Svi su tu pomalo ironičnu, ali za uho vrlo prihvatljivu pjesmu pjevušili ne znajući još takoreći ništa o nekakvom kantautoru iz Novog Sada.

Odlazak u 68. godini! Preminuo Đorđe Balašević, dva i pol sata su se borili da mu spase život

Ali njegov poetski izričaj nije mogao promaknuti Arsenu Dediću koji ga je nekako od otčetka "uzeo od svoje". Godinama su prijateljevali, posjećivali se, razmjenjivali glazbene ideje i snivali neke zajedničke snove.

Intervju za pamćenje: 'Obitelj mi je uvijek bila najvažnija, a sve što imam dugujem samo jednoj ženi'

Posebno su mu Arsen i Gabi bili na raspolaganju kad je 1980. godine služio vojsku u zagrebačkoj kasarni "Maršal Tito".

"S radošću se sjećam tih dana", govori Gabi Novak: "Bio je u Zagrebu nekoliko mjeseci. Svaku drugu nedjelju bio bi kod nas na ručku. Uvijek su to bila krasna druženja, on i Arsen bi sjedili, svirali, pjevali, razgovarali o glazbi, a ja sam mu kao žena i prijateljica nastojala pomoći u svemu što bi mu bilo potrebno. Volio je Zagreb, volio je Arsena, volio je doći k nama i ne mogu reći koliko me njegovo odlazak pogodio".

Nezaboravni stihovi Đorđe Balaševića: ‘Kad odem... nemoj tugovati, budi jaka ti, najlakše je plakati‘

Đorđe Balašević je Arsenu Dediću posvetio i pjesmu, a stihove je sveo samo na jedno na jedno - da mu je biti Arsen Dedić.

"Mi smo učili kako se voli sa okusom mora i okusom soli, i mi smo pjevali da nam prođe vrijeme....” Đole je u toj pjesmi priznao da ponekad namjerno ranije zaspe da duže može sanjati kako je Arsen, ali da je 15 godina razlike među njima ipak previše da nauči sve ono što je znao Arsen".

Balaševićeva ljubavna priča: Zaprosio ju je preko telefona, na svadbu stigao u trapericama, a posljednja želja bila mu je da joj čuje glas

Još 2019. bio je skeptičan u svoj oporavak: ‘Rekli su mi da ću opet trčati, ali ja u to ne vjerujem‘

Linker
10. travanj 2024 11:02