Poruka koja lomi srce

Eni Begović bio bi rođendan, njezina sestra ga obilježila: ‘Umjesto rođendanskih svijeća, palim ti lampione‘

Enin život započeo je na današnji dan 1961. godine kada je rođena u Splitu. Djetinjstvo je sa sestrom Mijom provela u Trpnju na Pelješcu - od djevojke iz malog mjesta postala je ikona kazališne i filmske scene bivše države.

U obitelji Begović-Radeljak današnji datum nosi posebnu težinu, naime 8. srpnja 1960. rođena je Ena Begović, a danas bi napunila 61 godinu. To je na svom Facebook profilu obilježila i njezina tri godine mlađa sestra Mia Begović. Uz fotografiju sa sestrinog groba napisala joj je dirljivu poruku.

"Užasavajući osjećaji praznine i nedostajanja, lome krhki privid prisutnosti. Umjesto rođendanskih svijeća, palim ti lampione svjetla u vječnosti. Grlim te dušom ljubavi", napisala je shrvana Mia.

Brojni pratitelji, prijatelji i obitelj reagirali su na ovu glumičinu objavu, a među njima je i 20-godišnja nećakinja Lana Radeljak, Enina kći iz braka s Josipom Radeljakom, koja je tetki ostavila emotikon srca.

Enin život započeo je na današnji dan 1961. godine kada je rođena u Splitu. Djetinjstvo je sa sestrom Mijom provela u Trpnju na Pelješcu - od djevojke iz malog mjesta postala je ikona kazališne i filmske scene bivše države.

Samostalna i svoja

Samostalni život Ena je počela veoma rano, s nenavršenih 15 godina, kad je iz Trpnja otišla u Dubrovnik u gimnaziju. Živjela je u đačkom domu. Poslije joj se pridružila i sestra Mia. Skromna djevojka skromnog podrijetla slobodno vrijeme provodila je u amaterskoj glumačkoj družini Lero. Slučajno je kao maturantica statirala u Zafranovićevu filmu “Okupacija u 26 slika” (1978.) koji se snimao u Dubrovniku. Imala je tada 18 godina i to se smatra početkom njene karijere.

image
Ena Begović bila je samozatajna zvijezda.
DAMJAN TADIC/CROPIX

Čitajte i: Ena Begović: Dva desetljeća bez glumačke dive koja se najviše od svega bojala baš vožnje

Uskoro je debitirala na TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije” 1981. također kod redatelja Zafranovića. Budući da je rano počela glumiti, stigla je utjeloviti čak 98 uloga u kazalištu, na filmu i televiziji. Glumila je male, ali i velike role, zanimljive, tragične sudbine: Desdemonu, Antigonu, gospođicu Juliju, kontesu Neru, barunicu Castelli, Lauru Lenbach, Klaru, Teutu, Anu Karenjinu...

Još od mladosti bojala se prometnih nesreća, zbog jedne koju je doživjela s prijateljima sa svojih 21 godinu, nije mogla otići na Venecijanski festival. Već s prvim filmom "Pad Italije" glumila je s velikom svjetskom filmskom zvijezdom, Poljakom Danielom Olbrychskim.

image
Četiri generacije žena Begović - Mia i Tereza, Maja Lena Lopatny i Lana Radeljak.
PETAR JURICA

Prije odlaska na festival doživjela je prometnu nesreću, nakon koje su joj liječnici morali obrijati dio duge plave kose. Godinama nakon neostvarenog putovanja u Veneciju, 1996., Ena je sama vozila i doživjela tešku prometnu nesreću u Zagrebu. Jedan mladić je poginuo, a dvoje ih je bilo teško ozlijeđeno. Dugo se oporavljala od traume, a neposredno prije smrti Ena je rekla novinarki Glorije da se najviše na svijetu boji vožnje.

Preminula je od posljedica automobilske nesreće koja se dogodila 15. kolovoza 2000. radostan obiteljski izlet automobilom na Braču, završio je kobno. Otišla je 45 dana nakon što je rodila svoju Lanu i nešto više od mjesec dana od svog rođendan. Do danas nije zaboravljena.

Linker
16. travanj 2024 06:56