Kristina Fazinić
Na Korčuli

Ekskluzivne fotografije: Željka Fattorini nakon 50 godina ponovno pred oltarom

Pedeset godina nakon zagrebačkog vjenčanja legendarna TV voditeljica Željka Fattorini obnovila je zavjete sa suprugom Ivanom na Korčuli - okružena djecom i unučadi koja je nestrpljivo čekala njihov prvi poljubac u drugom bračnom poluvremenu.

Kad ćete se na­pokon poljubiti?! - nestrpljivo je zapitkivala osmogodišnja Emma Dossy, najmlađa unuka legendarne televizijske voditeljice Željke Fattorini (73) i uglednog zagrebačkog kirurga Ivana Fattorinija (77), dok su oni obnavljali bračne zavjete u Crkvi sv. Marka u Korčuli. Razmijenili su isto, blagoslovljeno zlatno prstenje kao i na vjenčanju prije pedeset godina - također u Crkvi sv. Marka, ali zagrebačkoj - i tada je “mladoženja”, uz beskrajno veselje djece i četvero unučadi, poljubio “mladu”. A ona je blistala kao i prije pola stoljeća, odjevena u bijelu ljetnu haljinu koju joj je darovala kći, zajedno s buketom što ga je napravila od lavande i ružmarina iz njihova vrta.

foto: Kristina Fazinic
Kristina Fazinić
Obnova bračnih zavjeta u Crkvi sv. Marka u Korčuli - uz hihotanje unučadi

Korčula nije iz nekog hira odabrana za proslavu zlatnog pira - otamo su, naime, roditelji Ivana Fattorinija, obitelji Fattorini i Arneri. Također, sva svoja ljetovanja proveli su na tom sunčanom otoku, za koji ih vežu samo lijepe uspomene. A ove su godine imali poseban razlog da se u kući u Račišću okupi cijela obitelj - kći Iva (49), sin Renzo (45) i snaha Matija (45), svi odreda liječnici, te 12-godišnje unuke Nella Noah i Maya, godinu mlađi Ivan Viggo i najsretnija Emma Dossy.

foto: Kristina Fazinic
Kristina Fazinić
Na stubama palače Arneri: mladenci Željka i Ivan Fattorini, kći Iva, snaha Matija, sin Renzo, unuke Nella Noah, Maya i Emma Dossy te unuku Ivan Viggo

Žeža, kako Željku svi zovu, prisjetila se kako je prije 50 godina na dan njihova vjenčanja pljuštala kiša pa ju je Dedek - što je još od djetinjstva nadimak njezinog supruga - na rukama unio u auto. Nakon svadbe, otputovali su na bračno putovanje u Dubrovnik. Ovaj put bilo je lijepo vrijeme, otišli su na večeru u jedan korčulanski restoran i nakon nekoliko dana uputili se na bračno putovanje - u Zagreb. Ondje na balkonu svoga stana u Martićevoj ulici svako jutro ispijaju kavu, a navečer uz svijeće planiraju što će raditi sutradan: hoće li otići na neku izložbu, predstavu Histriona, naći se s prijateljima...

Mlada TV zvijezda i kirurg 1968. u zagrebačkoj Crkvi sv. Marka

- Oboje smo pristalice tradicionalnih običaja pa je obnova bračnih zavjeta bila potvrda naše vjere i naše ljubavi. Uspjeli smo ostati bliski tolike godine, ni bolest niti teški trenuci nisu nas razdvojili. I kad vidim uz nas ove četiri glavice, našu unučad, i našu djecu koja imaju uspješne karijere, uče se i bore, sretna sam da je naša misija uspješna i da nam pedeset godina nije prošlo uzalud. Inače, djeca se vole i šaliti na naš račun i zovu nas “balončići”, aludirajući na to što su nam se figure s vremenom malo “napuhale” - kaže Željka Fattorini, koja se s Ivanom Fattorinijem zbližila kao 15-godišnjakinja. U teškim trenucima, nakon što joj je umrla mama, trebao joj je prijatelj, a to se prijateljstvo pretvorilo u ljubav. Ona je tada već bila poznato TV lice, on je studirao medicinu, a ona biologiju, a vjenčali su se nakon sedam godina hodanja.

- Najvažnije od svega je bilo da smo se voljeli. I Dedekov i moj posao bili su vrlo dinamični, s nepredvidljivim radnim vremenom, i njega često nije bilo doma. Kao mladi doktor je dežurao, kasnije je kao specijalizant i ravnatelj Dječje bolnice puno vremena provodio izvan kuće, zatim je mnogo putovao prateći sportaše... Tako da sam čvrsta baza za obitelj bila ja - i on je to naravno poštovao. Dakle, recept za sretan brak - nemojte stalno biti zajedno ako ne morate! Doduše, otkako smo u mirovini stalno smo skupa, a kad poželim, pobjegnem od muža k unucima. Ovima koji su u Zagrebu - govori popularna Žeža objašnjavajući da “zagrebački ogranak” čine sin Renzo sa suprugom Matijom te njihova djeca Ivan Viggo i Emma Dossy, dok kći Iva sa svojim blizankama živi u Engleskoj.

foto: Kristina Fazinic
Kristina Fazinić

- Ima istine u tome kad se kaže da je najljepše starjeti zajedno, a mi imamo sreću da nam se to događa. No, oboje gledamo naprijed, uvjereni da ćemo još puno puta ići u naše Račišće, da ćemo od naše djece doživjeti njihove još veće korake. Kad nam je bilo lijepo, mislili smo da je to bogom dano i da tako treba biti, a kad nam se desilo nešto ružno, oboje smo pokazali da smo pravi borci. Odlazila sam ja i na Kamenita vrata i priznajem da mi je Majka Božja puno puta pomogla. Stoga uvijek kad sam na Gornjem gradu, svratim da joj kažem hvala - veli Željka Fattorini.

Linker
13. ožujak 2024 07:54