Vanja Vrkljan/privatni album
životni izazovi

Edita Misirić Vrkljan vraća se na posao: 'Prvih godinu dana majčinstva je čisto preživljavanje'

Televizijska voditeljica Edita Misirić Vrkljan tek je godinu i dva mjeseca nakon porođaja prvi put progovorila o sinu Vanji i svim lijepim, ali i teškim stranama koje joj je donijelo majčinstvo. Iskreno nam je ispričala kakvu je tjeskobu osjećala posljednja dva mjeseca zbog pomisli na razdvajanje od sina te kako je prebrodila krizu kad je došao trenutak Vanjinog polaska u jaslice. Prvi doznajemo i kakav je novi izazov u karijeri čeka odnosno u kakvoj ćemo je rubrici već za dva tjedna moći gledati na RTL-u.

Prošlo je godinu i dva mjeseca otkako ste rodili Vanju, je li već malo lakše?

- Da, lakše je. Kako je jedna moja prijateljica rekla – prvih godinu dana majčinstva je čisto preživljavanje! Prvi put u životu susrela sam se s bezuvjetnom ljubavi i jedino što želiš je da se tom biću nikada u životu ništa loše ne dogodi. I onda samo brineš, i kad si budan i kad spavaš, brineš, brineš, brineš. Sad je lakše, ne zato što manje brinem već zato što sam se navikla.

Kako su izgledali vaši počeci? Zaborave li se ipak najteže strane majčinstva?

- Kako zaboraviti kada ti liječnik u šest ujutro na redovnom ctgu, tri tjedna prije termina, kaže: "Gospođo vašem djetetu padaju otkucaju srca, predlažem hitan carski rez!" Početak nam je bio baš za pamćenje! Kada smo došli doma dva mjeseca sam vidjela sve zvijezde od boli kod svakog podoja, bilo je tu i upala, pa i suza, ali izdržali smo. Šest mjeseci se hranio isključivo mojim mlijekom i fantastično napredovao. Na kraju smo oboje zavoljeli dojenje pa dojim još uvijek. I beskrajno sam mu zahvalna na tome što voli spavati. Koliko me po danu znao iscijediti i doslovno i figurativno, toliko me po noći štedio.

Je li vas majčinstvo promijenilo?

Nije promijenilo mene već moj život. I to iz temelja. Dakle, prvo on, pa svi i sve ostalo.

Trči li Vanja već "sto na sat"? Kad je prohodao?

Vanja je sto na sat otkad je propuzao. Stalno ga treba imati na oku jer u sekundi može doći do nestašluka. Taj dio me najviše umara.

Vanja Vrkljan/privatni album / Vanja Vrkljan/privatni album
Edita je u braku s Javorom dobila sina Vanju.

Što je prvo izgovorio? Koga najčešće zove?

Prva riječ bila mu je tata, ali sada najviše zove mamu. Sada ubrzano širi bazu riječi i lijepo se igra s drugom djecom.

Zalažete se za zdravu prehranu?

Vanja je pravi Vrkljan, što znači da jede sve što mu se servira, jede puno i ništa ne odbija. Maksimalno se trudimo se da ima uravnoteženu prehranu s namirnicama iz organske proizvodnje. Jako nam je važno da je sve što jede minimalno tretirano. Kuham mu četiri ili pet obroka na dan. Nikad ranije u životu nisam toliko vremena provodila u kuhinji.

U trudnoći ste imali problem s trudničkim dijabetesom, je li se to normaliziralo?

Da, sve se vratilo u normalu.

Kakav je Javor kao tata?

Odličan. Jednako je u roditeljstvu kao i ja i jednako dobro sve vezano za Vanju radi kao i ja. Samo što ja kroz dan s Vanjom provodim više vremena. Ali kad dođe doma, preuzme, presvlači ga, kupa, hrani, uspavljuje, igra se s njim. Kada su njih dvojica sami potpuno sam mirna i vjerujem mu. I držimo se zajedno uspješno dogovora da Vanji ne dajemo mobitel ni slatkiše odnosno rafinirani šećer.

Što ste mu prepustili od kućanskih poslova?

Kad je doma, radimo tko što stigne. Iako, on više kuha za nas, a ja za Vanju.

Vanja Vrkljan/privatni album

Tko vam je najviše pomogao svih ovih mjeseci?

Prvih mjesec dana moja mama i svekrva su se pobrinule da je uvijek jedna od njih sa mnom. A nakon toga smo Javor i ja uzeli uzde naše male obitelji i sve radimo sami. Naravno, kad je frka, panika, jedna od baka će uvijek uletjeti, ali one obje rade.

Tko će čuvati Vanju kad krenete na posao?

Vanja je već krenuo u jaslice. Trenutačno smo na privikavanju.

Plaši li vas razdvajanje?

Tu tjeskobu zbog razdvajanja sam osjećala posljednja dva mjeseca. Međutim, sada kada je došao taj trenutak odlučila sam prihvatiti tu situaciju kakva jest. To je prirodno i neminovno. Idemo hrabro dalje, ponosna sam na njega i na sve što smo zajedno postigli. To su sve male stvari, ali kad se sjetim one mrvice s kojom sam došla doma, danas s ponosom gledam zdravog, veselog i zaigranog dječaka. Meni je to kao da sam osvojila Mount Everest!

Što su vas učili roditelji, a vi želite prenijeti na svoje dijete?

Uvijek odaberi ispravan put iako je teži.

Najbolji savjet o odgoju koji ste dobili?

Opusti se. Šteta što ga ne primjenjujem (smijeh).

Nakon porođaja vam je ostalo svega četiri kilograma viška, jeste li i to već skinuli?

Pet mjeseci nakon porođaja pala sam na težinu iz gimnazije. Dakle, ne sjećam se kad sam bila tako mršava. Tek sam sada malo došla k sebi. Gubitak kilograma pripisujem dojenju i trčanju za Vanjom.

Povratak na posao – u kojoj ulozi ćemo vas gledati na RTL-u? Pada li vam teško povratak?

Povratku na RTL televiziju se veselim. Vraćam se za dva tjedna u redakciju Exkluziva gdje ću imati svoju rubriku simbolična naziva 'Mama bez filtera'. Uljepšano majčinstvo na Instagramu izgleda dosta frustrirajuće za mame koje danima ne stignu oprati kosu, a i ne sjećaju se kada su zadnji put nešto pojele. Planiram s poznatim mama razgovarati o stvarnim problemima s kojima se susreću sve mame bez uljepšavanja!

Vanja Vrkljan/privatni album

Linker
11. travanj 2024 13:46