Getty Images
HIT 'PHOTOGRAPH'

Ed Sheeran: Optužbe za plagiranje nazvao suludima, ali se ipak nagodio

Jednostavna balada inspirirana fotografiranjem mogla bi natjerati pjevača Eda Sheerana da požali što je uopće objavio pjesmu "Photograph".

Engleski glazbenik lani je bio suočen s optužbom da je njegov hit koji se nalazi na albumu "X" zapravo plagijat pjesme "Amazing" Matta Cardlea, pobjednika britanskog "X Factora". Pjevač se naposljetku odlučio nagoditi s tužiteljima, spisateljima Thomasom Leonardom i Martinom Harringtonom, iako je njegov odvjetnik prošle godine izjavio da se radi o suludim optužbama.

Thomas Leonard i Martin Harrington optužili su Sheerana da je kopirao notu-za-notom iz pjesme "Amazing" koju su oni napisali, a prije pet godina otpjevao ju je Matt Cardle. Od njega su tražili 20 milijuna dolara jer je "bestidno preuzeo zasluge" za njihov rad. U njihovoj tužbi je stajalo da pjesme dijele čak 39 identičnih nota i da su sličnosti "odmah prepoznatljive i običnom slušatelju".

- Ovdje se radi o doslovnom, nota-za-notom kopiranju i čini gotovo polovinu pjesme - poručili su autori u srpnju prošle godine kada su odlučili tužiti 26-godišnjeg glazbenika. Naravno, Sheeranova pjesma "Photograph" bila je mnogo uspješnija: dosegnula je broj 10 na ljestvici Billboard Hot 100 i 15. mjesto na britanskoj ljestvici singlova, dok se "Amazing" Matta Cardlea našla tek na 84. mjestu.

Leonard i Harrington tvrdili su da je Sheeran zajedno s Johnnyjem McDaidom, s kojim je pisao pjesmu, "kopirao i iskoristio pjesmu, bez autorizacije ili kreditiranja" i to na nevjerojatnoj razini. Početkom ovog tjedna engleski glazbenik pristao je na nagodbu izvan suda, ali detalji još uvijek nisu poznati.

Muzikolog Joe Bennet, majstor za copyright u glazbi, komentirao je kako je u slučaju pjesme "Photograph" slučaj bio poprilično jasan.

- Postojalo je toliko sličnosti između ta dva dijela da je teško bilo osporiti da se ne radi o plagijatu i nisam nimalo iznenađen što su se nagodili. Ipak, u njegovom slučaju najvjerojatnije se radi o primjeru kriptomnezije, odnosno nenamjernom plagiranju kada sjećanje zamijenite za novu ideju, što se može lako dogoditi u procesu pisanja pjesme - izjavio je Bennet, a njegovo mišljenje potvrdio je i muzikolog Christian Siddell, koji je dosad radio na velikim slučajevima plagiranja glazbe te poručio kako nagodba izvan suda ne znači da je Sheeran priznao namjerno kopiranje pjesme. Iako detalji nagodbe nisu poznati, on smatra da su Leonard i Harrington tražili da ih se kreditira za pisanje pjesme te negdje između 20 i 60 posto profita od pjesme.

Radi se o drugoj optužbi za plagijarizam protiv Sheerana posljednjih mjeseci: optužen je za kopiranje melodije, harmonije i kompozicije pjesme Let's Get it On“ Marvina Gayja u svojem hitu "Thinking Out Loud".

Linker
21. travanj 2024 07:46