CROPIX
Uvijek iskrena

Ecija Ojdanić: 'Mene i voda deblja, na sve moram paziti'

Ecija Ojdanić, glumica, osnivačica Kazališta Moruzgva, supruga redatelja Roberta Orhela i majka Cvite i Jakova, nevjerojatno je dobro organizirana, rekli bismo - kao švicarski sat. Budi se u pola sedam, otrči svojih 15-tak kilometara, isprati djecu u školu i baca se na obavezu za obavezom. Osim predanog glumačkog rada, svaki dan kuha za obitelj, a posljednjih tjedana putuje po dalmatinskim gradovima s iznimno traženom predstavom ‘Otpisane’. Sa svojih 43 godine izgleda fantastično i zrači pozitivnom energijom, a za portal Gloria.hr ispričala je kako joj sve to polazi za rukom.

‘Mene i voda deblja i doista moram paziti koliko i što jedem. Trudim se držati se mediteranske prehrane i jesti što više povrća, ribu i voće, a žitarice što manje, i to samo one cjelovite. Radila sam nekoliko testova intolerancije na hranu i svaki mi je pokazao preosjetljivost na pšenicu – ne na gluten, nego baš na pšenicu i moram priznati da, otkako sam je izbacila iz prehrane, imam manje problema s tenom, s nadutosti i općenito se bolje osjećam’, priča glumica Ecija Ojdanić.

Ono što već dugo pokušava u što većoj mjeri uvesti u prehranu je sirova hrana. Svako jutro započinje uz smoothie, a često radi i sirove kolače te time izbjegava bijeli šećer i bijelo brašno.

Kuhanje za obitelj - supruga, 12-godišnju kćer Cvitu i osmogodišnjeg sina Jakova ju, kaže, iznimno veseli. ‘Kuham gotovo svaki dan, ako se baš lovim s vremenom onda barem nešto na brzinu. Često kuham variva koja su najbolja kad se jedu drugi dan, kao što su grah (bez zaprške), sarma, ćufte, šnicli u saftu, poriluk… Katkad ponešto i zamrznem, ali onda to pojedemo unutar nekoliko dana’, otkrila je omiljena domaća glumica te dodala da prije poslovnih putovanja djeci i suprugu često skuha po nekoliko jela koja im ostaju za dane kad su sami. No, i suprug je, kaže, snalažljiv u kuhinji, pa ne brine previše kako će se snaći bez nje.

Instagram

Ona i suprug redoviti su gosti zagrebačke tržnice Kvatrić koja je najbliža njihovu obiteljskom domu. ‘Imamo svoje prodavače tamo, za voće, povrće, ribu i uvijek dajemo prednost proizvodima iz Dalmacije. Na tržnici smo najmanje dvaput tjedno, ide tko stigne, katkad odemo zajedno’, govori.

Okupljanje svih ukućana za stolom joj je iznimno bitno. ‘Na žalost, za stolom se svi okupimo samo za vikend. Cvita rano dođe iz škole, Jakov jede u školi, svatko je na svoju stranu. To je jedna velika boljka današnjeg načina života i zato su mi ta druženja za stolom kod kuće vrlo dragocjena. Volim hranom razveseljavati goste i tada ne vrijede stroga pravila jer smatram da čovjek s vremena na vrijeme mora uživati u hrani', iskrena je.

Zagreb, 240117.
Imax Cinestar Arena Zagreb, Laniste.
Svecana premijera filma iz serijala o Koku, Uzbuna na zelenom vrhu u reziji Cejen Cernic.
Na fotografiji: Ecija Ojdanic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Ecija Ojdanić s kćerkicom Cvitom i sinom Jakovom

Vrijeme samo za Eciju: trčanje i meditacija

Najbolji ispušni ventil i ono što iznimno godi Ecijinu tijelu i duhu je njezina ljubav prema trčanju koju njeguje već tri godine, otkako je prestala pušiti. Trči najmanje triput tjedno, rano ujutro, a iz kuće izlazi dok ukućani još spavaju. ‘Katkad još spavaju i kad se vratim’, govori Ecija kroz širok osmijeh. I svoje je pratitelje na društvenim mrežama prije desetak dana, rano ujutro na subotu, zatekla fotografijom snimljenom nakon trčanja s prijateljicama: ‘Dobro jutro! Mi smo svojih 16 km otrčale! Radni vikend može početi!’

‘Ne bih trčala da toliko ne volim trčati, nekome je trčanje muka, ali ja imam tu sreću da u ovom sportu baš uživam. Uvuklo mi se pod kožu kao kakva infekcija. I kad idem na turneje, sportska oprema uvijek ide sa mnom. Ponosna sam što sam u Veroni odradila svoj prvi maraton, a idući će pričekati jesen, možda onaj zagrebački’, otkriva Ojdanić.

Ecija nije sretna samo s izborom hobija, već ne krije niti da se ostvarila na profesionalnom planu. Nevjerojatan uspjeh od zagrebačke premijere listopadu, pa sve do danas kad gostuje diljem Dalmacije, postiže predstava ‘Otpisane’ u kojoj tumači jednu od glavnih uloga, a nastala je u koprodukciji njezinog kazališta Moruzgva i Scene Gorica. Riječ je crnohumornom tekstu nagrađivanog pisca Renata Baretića koji je inspiraciju potražio u nedavnim bliskoistočnim migracijama.

‘Toliko smo traženi, da smo po dalmatinskim gradovima već odradili 28 predstava i imamo rasprodane još 22. Bit će to 50 predstava ukupno! Ugodno sam iznenađena i nezapamćenim odazivom u Splitu i u kazalištima i po manjim gradovima, Dubrovniku, Hvaru, Korčuli, Podgori...', ponosno priča.

Instagram
Glumice Ecija Ojdanić i Sanja Milardović

Glumica već priprema nove predstavu, plesnu, u kojoj će igrati s kolegicama Anom Maras Harmander, Darijom Lorenci, Tihanom Lazović i Anitom Matić. 'Ples u meni budi najljepše osjećaje, osjećam se kao djevojčica dok plešem', otkriva.

Vitko i njegovano poput djevojčice Ecija Ojdanić i izgleda. 'Nema tu tajne, smatram da žena ne može izgledati mlađe od svojih godina, može izgledati samo njegovano. Takvom izgledu u mom slučaju doprinosi prehrana, trčanje te dugogodišnja suradnja s jednom domaćom poliklinikom koja dodatno brine o mom licu i tijelu. Za lice najviše volim tretmane Dermapen, koji se izvodi mikroiglicama, te ultrazvuk, a za tijelo Med Contour koji je odličan protiv celulita. Za kirurške zahvate osobno nisam, ali tko voli - nek' izvoli', rekla je svestrana glumica. Na pitanje muči li je celulit, odgovara: 'To je bitka koju ne možeš pobijediti, možeš je samo držati pod kontrolom'.

Bruno Konjevic / CROPIX
Ecija Ojdanić sa suprugom Robertom Orhelom

Kako je naglasila, da bi čovjek bio ispunjen i zadovoljan sobom nije dovoljan samo dobar izgled. Stoga je završila osnovni tečaj meditacije i sada svako jutro nakon trčanja meditira 20-tak minuta. Potom na lice stavlja kremu, malo korektora, maskaru, rumenilo i sjajilo - i spremna je za dan.

Ako je u žurbi, kaže, malo šminke, koja joj je uvijek u torbicu, stavi u automobilu. 'Dok je crveno na semaforu', govori u šali. Navečer najprije očisti lice, stavi neki od preparata za hidrataciju kože te potom i noćnu kremu. 'Posljednjih godina trudim se na spavanje otići prije ponoć i to mi, moram priznati, jako odgovara', rekla je za kraj rođena Drnišanka.

Linker
24. travanj 2024 03:00