nitko kao ona

Dvije nove titule i još više moći: U 71. godini života Anna Wintour dobila veliko promaknuće

Anna Wintour od sada će imati završnu riječ kad su svjetska izdanja njezine matične kuće Conde Nast u pitanju, a odgovarat će joj i svi svjetski urednici ‘modne biblije‘ Vogue

Najutjecajnija žena izdavačkog svijeta, Anna Wintour, ni ne sanja o odlasku u mirovinu. Moćna dama koja se od 1988. godine nalazi na poziciji glavne urednice američkog izdanja ‘modne biblije‘ Vogue, u 71. godini života dobila je dvije nove titule, kojima je utišala šaputanja da odlazi iz kuće Conde Nast.

U sklopu velikog ‘unutarnjeg preuređenja‘, Condé Nast objavio je kako će Anna, uz dosadašnje funkcije uživati u titulama urednice sadržaja svjetskih izdanja te postati globalna izvršna urednica magazina Vogue.

To znači da će Anna od sada imati završnu riječ vezanu za sva izdanja Condé Nast, u preko 30 tržišta na svijetu.

Isključen je jedino The New Yorker, čiji će glavni urednik David Remnick, koji se na toj poziciji nalazi od 1989. godine, odgovarati direktno Rogeru Lynchu, baš kao i Anna Wintour.

image
Anna Wintour s novim je promaknućem dobila veliku moć
Shutterstock editorial/Profimedia

Zanimljivo je da su prije promoviranja Anne Wintour čak tri urednice svjetskih izdanja magazina Vogue napustile poziciju.

Angelica Cheun, koja je skoro dva desetljeća bila urednica izuzetno uspješnog kineskog izdanja Voguea, prošli je tjedan najavila kako odlazi s mjesta urednice, a nakon nje isto su učinile Christiane Arp, glavna urednica njemačkog izdanja magazina Vogue te urednica španjolskog Voguea, Eugenia de la Torriente, koja odlazi iz kuće Condé Nast.

"Annina nova uloga predstavlja prekretnicu za Condé Nasta, jer ju je njezina sposobnost povezivanja s novim čitateljima, dok u isto vrijeme obrazuje i pruža mentorstvo nekima od najsjajnijih talenata u industriji, istaknula kao jednu od najvažnijih izvršnih direktora u medijima", izjavio je Roger Lynch.

Anna Wintour rođena je 1949. godine u Londonu, a njezin otac Charles bio je glavni urednik časopisa "Evening Standard". Od mladih tinejdžerskih dana, Anna je voljela modu, izlaske i mjesta na kojima se okupljao ‘svatko tko je netko‘.

Kad je 1970. godine započela karijeru u britanskom izdanju časopisa Harper‘s Bazaar, suradnicima je rekla da joj je san uređivati Vogue.

1985. godine tu je priliku dobila u britanskom izdanju "modne biblije", za koju je opisala svoju idealnu čitateljicu. "Stigla je nova žena. Nju zanimaju novac i posao. Ona više nema vremena za shopping. Želi znati tko, gdje, zašto i kako".

image
Karl Lagerfeld i Anna Wintour 1992. godine
ADAM SCULL/PHL/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

1988. napokon je dobila posao svojih snova te postala glavna urednica američkog Voguea. Po prvi put je miješala pristupačnu modu s luksuznim komadima najrazvikanijih modnih dizajnera, a na njezinoj prvoj naslovnici manekenka je po prvi put u povijesti Voguea nosila traperice.

Otad je nastavljala nizati uspjehe te uskoro došla na glas kao ultimativna žena u svijetu mode, koja stvara i lomi trendove, modne dizajnere, djelatnike modne industrije i novinare.

Linker
18. travanj 2024 11:26