pomaci na bolje

Dodjela Oscara u znaku radišnih majki: Uspjeh ovih žena dokaz je da se filmska industrija pomiče s mrtve točke

Diskriminacija trudnih, zaposlenih žena i žena općenito u Hollywoodu još uvijek je prisutna, no svake godine ipak su vidljivi neki pomaci ka boljem svijetu. Na 93. dodjeli Oscara zlatni kipić dobile su dvije žene koje su svojim radom dokazale da se sve može, čak i režirati film u sedmom mjesecu trudnoće.

Ovogodišnja dodjela prestižne filmske nagrade Oscar nije bila toliko glamurozna kao prijašnje dodjele, a razlog je, naravno, pandemija. Glavni dio ceremonije održao se tradicionalno u Dolby Theatreu, ali i na željezničkom kolodvoru Union Station. Iako su se poštivale sve epidemiološke mjere, producenti su inzistirali da nominirani za Oscara fizički prisustvuju ceremoniji kako bi vratili barem dio glamura.

No, na stranu raskošne haljine i holivudska krema, jedan od najdirljivijih trenutaka na dodjeli bio je kada je korejska glumica Youn Yuh-Jung osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "Minari". U svom govoru prvo se obratila svojoj kolegici Glen Close koja je također bila nominirana i to za sporednu žensku ulogu u Netflixovu filmu 'Gorštačka elegija'. No, kipić joj je izmakao po osmi put.

image
Youn Yuh-Jung
CHRIS PIZZELLO/POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Glenn Close, moram ovo reći. Svih pet nominiranih imamo različite uloge, teško nas je uspoređivati i mi se ne možemo natjecati. Ja sam samo ove večeri imala više sreće. Ili je to ipak američka gostoljubivost koja je htjela udobrovoljiti korejsku glumicu", kazala je Youn.

Dio govora 73-godišnja Yuh-Jung posvetila je svojoj djeci, želeći istaknuti da marljivošću i radom možemo postići sve što želimo.

"Zahvalio bih se svojim dječacima koji me tjeraju da izlazim i radim. Ovo je rezultat - jer se mama toliko jako trudila", rekla je Yuh-Jung koja je ujedno i prva korejska glumica koja je pobijedila u ovoj kategoriji.

Trudna i fantastična

No, ona nije jedina majka koja je trijumfirala na ovogodišnjim Oscarima. Perspektivna redateljica i scenaristica Emerald Fennell osvojila je nagradu za najbolji originalni scenarij svog redateljskog prvijenca "Djevojka koja obećava", a na stage se popela s trudničkim trbuhom.

image
Agnes Wilson
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Fennell, inače trudna s drugim djetetom, prva je žena koja je u posljednjih 13 godina osvojila Oscara za najbolji scenarij,a trudna je bila s prvim djetetom dok je radila na produkciji filma.

"To iskustvo nije bilo tako loše. Žene rade puno teže stvari nego režiraju filmove dok su u sedmom mjesecu trudnoće", skromna je bila Fennel, dokazavši da biti trudna ne znači da je žena nesposobna za bilo što drugo.

Počast majci

Ne smijemo zaboraviti ni šarmantni trenutak kada je Daniel Kaluuya izašao na pozornicu da primi kipić za najboljeg sporednog glumca u filmu "Juda i crni Mesija". Naime, glumac je istovremeno uspio dati počast i osramotiti vlastitu majku koja je uz njegovu sestru bila u publici.

image
Daniel Kaluuya
CHRIS PIZZELLO/AFP/PROFIMEDIA

"Htio bih zahvaliti mami. Puno ti hvala što si se dala za mene. Dala si mi sve, dala si mi svoje tvorničke postavke kako bih mogao stajati u svojoj najvećoj visini. Zato moramo slaviti život! Dišemo, hodamo... ovo je nevjerojatno! Moji mama i tata su se seksali i evo me, tu sam! Sretan sam što sam živ i to ću večeras proslaviti", poručio je Kaluuya svojoj majci.

Ova oskarovska nedjelja bila je itekako uzbudljiva, posebice za majke koje rijetko slave svoje zasluge u industriji koja nastavlja diskriminirati i podcjenjivati ​​zaposlene majke. Iako ovih nekoliko kipića dodijeljenih majkama ne može nadoknaditi nedostatak podrške u cijeloj industriji, oni su dokaz kako polako, ali sigurno izlazimo iz nametnutih, uskogrudnih okvira.

Čitajte i: Jedan dobije kipić, a svi luksuzne darove: Zavirite u skupocjenu poklon vrećicu koju dobivaju nominirani za Oscara

Čitajte i: Najljepše oskarovske haljine svih vremena! Holivudske dive ovim su se izdanjima upisale u povijest

Čitajte i: Zašto je dodjela Oscara zamišljena kao filmski set? Da voditelji i uzvanici ne moraju nositi maske

Čitajte i: Standardni miljenici i netipični hit koji vreba iz prikrajka: Otkrivamo tko su glavni favoriti za pozlaćeni kipić

Čitajte i: Tri najvažnija Oscara za ‘Zemlju nomada‘: Najbolji film, režija i ženska glavna uloga! Noć trijumfa za Frances McDormand i Chloe Zhao

Čitajte i: Anthony Hopkins pobjedom na Oscarima razbijesnio fanove preminulog Chadwicka Bosemana: ‘Totalno je podcijenjen‘

Linker
16. travanj 2024 10:37