Profimedia, TEMP Sipa Press
Nova diskriminacija

Debakl u Cannesu: Redateljici zabranili ulazak na festival jer je sa sobom povela dijete

Iako ovo nije jedini put da su žene na ovom festivalu bile diskriminirane, po prvi je put zabranjen ulazak majci s djetetom, unatoč tome što je ona i redateljica filma koji će se premijerno prikazati u Cannesu.

Filmski festival u Cannesu našao se na udaru kritika nakon što je britanska redateljica i glumica Greta Bellamacina izjavila kako joj je bio zabranjen ulazak na festival jer je sa sobom povela 4-mjesečnog sina. Iako je već odavno poznato da festival ima stroga pravila, Bellamacina je njihovu odluku opisala apsurdnim i nečuvenim. "Bijesna sam zbog ovakvog ponašanja. Kao da žene ne trpe dovoljno diskriminacije pa im treba još prepreka u našoj industriji!", rekla je.

Redateljica, čiji je debitantski film "Hurt By Paradise" o odnosu samohrane majke s njezinom dadiljom bio pozvan na Marché du Film u Cannesu, morala je platiti 260 funti da joj se dopusti ulazak s djetetom. No, ni to nije bilo dovoljno - zaposlenici su joj napomenuli da će morati čekati 48 sati za obradu papirologije pa su je na kraju zamolili da ode.

Greta Bellamacina Instagram

U godini u kojoj je Cannes pokrenuo platformu "Le Ballon Rouge" za pomoć filmašima koji putuju s djecom, ovakav potez je prilično kontradiktoran. "Ironično, moj film je o samohranoj majci koja pokušava uravnotežiti svoj život kao spisateljica. Da, u nekim scenama patronizira, ali nikada nije nikome priuštila tretman kakav sam ja doživjela na festivalu", dodala je.

U priopćenju s festivala, organizatori su priznali da je došlo do pogreške te da ju se trude ispraviti. "Nažalost, gospođica Bellamacina nije znala za nove odredbe te zbog loše komunikacije sa zaposlenicima nije mogla ući na festival, što joj se definitivno trebalo odobriti. Gospođici će se svakako odobriti pristup te će moći iskoristiti razne pogodnosti i raditi u najboljim mogućim uvjetima", poručili su organizatori.

Greta Bellamacina Instagram

Unatoč inicijativama za poboljšanje uvjeta za žene u filmskoj industriji, oni još uvijek nisu dostatni. Na to je upozorila i Shonda Rhimes, autorica popularne serije "Uvod u anatomiju", te istaknula kako je na svojim setovima zaposlenicama s djecom osigurala prostorije za dojenje, previjanje djece i igraonice.

"Uvod u anatomiju napisala sam s djetetom na prsima. Osiguranje adekvatnih uvjeta za majke je jedini način na koji današnji svijet može funkcionirati", poručila je. Gretin slučaj nije prvi put da je Cannes pokazao nepoštovanje prema ženama. Prije četiri godine neke žene navodno nisu smjele ući na festival u ravnim cipelama, a glumica Cate Blanchett prošle je godine protestirala s 82 žena kako bi podignula svijest da je samo toliko filmova ženskih redateljica imalo svoje premijere u cijeloj povijesti Cannesa, u usporedbi s 1645 filmova muških redatelja.

Linker
25. travanj 2024 02:58