u dobru i u zlu

Da je postao izbornik prvo je javio supruzi: Hrvoje Horvat u nju se zaljubio prije 22 godine, a obitelj mu je uvijek na prvom mjestu

Hrvoje Horvat vjerovao je u sebe u trenutku kada je od Line Červara, čiji je pomoćnik bio posljednje tri godine, preuzeo vodstvo hrvatske rukometne reprezentacije, a osim najbližih suradnika, najveći vjetar u leđa bila mu je njegova obitelj.

Katastrofa, tuga i razočaranje u očima cijelog tima hrvatske rukometne reprezentacije nakon poraza od Crne Gore i činjenice da najgore poluvrijeme Kauboja na ovom Europskom prvenstvu nije spasio ni povratak Mirka Alilovića. Hrvatskoj je tako ostala samo teoretska šansa da mogu ući u polufinale u Budimpešti. No, unatoč dramatičnom izrazu lica izbornika Hrvoja Horvata čini se kako još uvijek gaji nadu da će njegov tim pokazati pravu igru. "Primarno je sada da se skupimo i da ne izgledamo ovako nervozno nego se vratimo na to da izgledamo kao u prvoj fazi", izjavio je optimistično vjerujući u svoju momčad. Neki rukometni znalci kažu kako je na klupi reprezentacije dočekan s velikom skepsom jer mnogi dovode u pitanje njegovo trenersko znanje i autoritet. No Horvat je vjerovao u sebe u trenutku kada je od Line Červara, čiji je pomoćnik bio posljednje tri godine, preuzeo tu važnu funkciju, a osim najbližih suradnika, najveći vjetar u leđa bila mu je njegova obitelj.

45-godišnji Bjelovarčanin ne krije da mu je obitelj uvijek bila na prvom mjestu pa je i vijest o svom imenovanju prije točno godinu dana prvo javio supruzi Aleksandri Horvat (44), odvjetnici za kazneno pravo, ocu - rukometnoj legendi Hrvoju Horvatu Cvebi te sestrama Vanji i Jasenki. Njegova djeca, osnovnoškolci Tara i Borna, tada vjerojatno nisu ni znali što ih čeka godinu dana kasnije kada će njihov tata biti glavna tema svih medija nakon utakmica na Europskom prvenstvu.

image

Obitelj Horvat na okupu

IVANA NOBILO/CROPIX

Čitajte i: Potresna ispovijest rukometne legende o životu sa suprugom koja boluje od Alzheimera

"Obitelj mi je oduvijek bila na prvom mjestu. Proteklih pet godina bio sam trener u Našicama i godišnje bih napravio oko 75.000 kilometara automobilom. Naime, barem jednom dnevno ili u dva dana vozio sam na relaciji Našice - Zagreb ili obrnuto. Kad bi završio trening ili utakmica, sjedao bih u auto i pravac Zagreb, a sljedeći ili drugi dan opet za Našice. Bilo mi je važno da budem uz svoju djecu, da ih gledam kako rastu, sudjelujem u njihovom odgoju, igrama, pričam im priče za laku noć, vodim ih u vrtić, školu, na aktivnosti... Nezamislivo mi je kad netko kaže da zbog posla i karijere nije imao vremena za djecu. Meni i supruzi Tara i Borna su na prvom mjestu, jer izgubljeno vrijeme nemoguće je nadoknaditi, a djeca tako brzo rastu”, ispričao nam je prije godinu dana za Gloriju Hrvoje Horvat otkrivši kako se u svoju suprugu zaljubio 2000. godinu u Novalji, a deset godina kasnije vjenčali su se u Zagrebu gdje su i svili svoje obiteljsko gnijezdo.

Rukomet mu je u krvi. Njegov otac Hrvoje bio je uspješni rukometaš, reprezentativac i trener, a rukomet su trenirali i njegova pokojna majka Dunja, kao i njezin otac Maksimilijan, te Hrvojeva starija sestra Vanja dok je najstarija sestra Jasenka bila zaljubljenica u plivanje.

image

Hrvoje i Dunja Horvat s kćeri Vanjom na kazališnoj premijeri 2013.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Vanja Horvat sa suzama u očima: 'Nisam mogla biti na sahrani majke jer sam u samoizolaciji'

Još u osnovnoj školi počeo ga je igrati u rodnom Bjelovaru kojeg se pak uvijek sjeća sa sjetom - obožavao ga je jer su u istoj kući živjeli baka i djed.

"Bilo je to jedno od ljepših razdoblja. S djedom sam zavolio ribolov pa i danas rado pecam na rijeci, a na moru se bavim podvodnim ribolovom, jer obožavam roniti. Trenirao sam rukomet, izlazio van s društvom, u školi sam bio odlikaš, oslobođen mature", prisjetio se izbornik koji je nakon mature u Zagrebu upisao i diplomirao na Kineziološkom fakultetu.

Linker
25. travanj 2024 18:28