Borba do kraja

Ćiro progovorio o zdravlju: ‘Moram priznati kako se sada osjećam bolje, no nikada ne znaš kakav će biti ishod‘

Bivši izbornik Vatrenih i jedan od najvećih trenera na ovim prostorima u narodu je poznat po svojoj iskrenosti i neposrednosti bez obzira na to radi li se o lijepim ili teškim životnim temama. Tako je bilo i sada.

Legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević zabrinuo je javnost ove jeseni kada je priznao kako mu se vratila teška bolest. Karcinom kojeg je u dva navrata savladao, ovog puta se opet vratio i metastazirao. Ćiro je i prilikom teške objave i dalje držao svoje prepoznatljiv veseli duh i najavio borbu do kraja. Karcinom prostate prvi put je dobio prije 10 godina, od tada ga je dva puta operirao. Sada se utakmica nastavlja. O trenutnom stanju Ćiro Blažević je opet progovorio

"Moram vam priznati kako se sada osjećam bolje. No, ovo je jedna zagonetna bolest i nikada ne znaš kakav će biti ishod. Hvala Bogu, u dobrim sam rukama, a liječnici na radiokirurgiji u Svetoj Nedelji su izuzetni", otkrio je trener za Rtl.hr.

image
Miroslav Ćiro Blažević početkom jeseni saznao je da mu je karcinom vratio
NIKOLA VILIC/CROPIX

Svakoga dana 86-godišnji Ćiro prolazi terapije, a zbog njih dane najčešće provodi u svom domu. Optimizam kojim je uvijek zračio nije ga ni sada napustio, a vijest da mu se bolest vratila pogodila je brojne obožavatelje - koji nogometnoj legendi šalju brojne poruke podrške.

''E moram vam priznati kako mi ta podrška najviše znači. Ništa se ne može mjeriti s tim. Ja sam čovjek iz naroda i ovakva podrška je neprocjenjiva. Narod se zbog mojih uspjeha veselio, narod je zbog mojih padova plakao. Sve ovisno o rezultatu. I zato im se želim zahvaliti što su i sada uz mene'', za kraj je rekao Ćiro.

Čitajte i: Ćiro Blažević o borbi s rakom: 'Muškarac bez prostate je invalid, osuđen na život bez seksa, a kakav je to život?'

O zdravlju i bolesti prostate nogometni trener i ranije je otvoreno pričao, o svom iskustvu i načinu liječenja detaljno je progovorio i za Gloriju. Rado je to činio jer je karcinom prostate, na žalost, najčešći karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj.

Otvoreno govorio o liječenju

"Muškarac bez prostate je invalid, osuđen na život bez seksa, a kakav je to život? Nikakav! Prostata je toliko mala, a toliko važna za svakog muškarca da je suludo odstraniti je ako nije nužno. Da mogu vratiti vrijeme, ne bih izabrao operaciju, nego zračenje, jer sam bio u prilici birati", kazao je u veljači 2020. Ćiro Blažević.

image
Ćiro je otvoreno govorio o svom liječenju.
MATEJ DOKIC/CROPIX

O svim vrstama liječenjima također je često govorio, a u svojim istupima uvijek je isticao važnost pravovremene kontrole.

"Nemam običaj opterećivati ljude, pogotovo bližnje, a kad spomenete rak, odmah vas osude na smrt. Strah se uvuče u sve pore života i tu nema pomoći. Danas redovito vježbam te idem na kontrole i sistematske preglede, a na to tjeram i svoju obitelj. Jedan kontrolni pregled kod dermatologinje Maje Ceković otkrio mi je melanom u početnoj fazi i operacijom sam ga otklonio. Eto, preživio sam dva raka, ali samo zato što problem nisam “gurao pod tepih”. Dakle, dečki, redovito kontrolirajte prostatu, koja nama muškarcima diktira kvalitetu života. I ako je ikako moguće, odaberite zračenje. U životu treba uživati punim plućima. A ima li išta ljepše na svijetu od žena i romantičnog druženja s tim divnim bićima?", rekao je tada Ćiro za magazin Gloria.

Linker
14. travanj 2024 22:00