tužna vijest

Britanska voditeljica Deborah James, čija je inicijativa dirnula cijeli svijet, izgubila borbu s rakom

Nakon što je saznala da joj nema pomoći, krenula je u prikupljanje pomoći za oboljele od raka, a njezin potez pohvalili su i vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea.

Britanska ekonomistica, učiteljica, novinarka i aktivistica te popularna voditeljica Deborah James preminula je nakon borbe s rakom crijeva u dobi od 40 godina. Voditeljica BBC-jevih podcasta u svibnju je objavila da nakon šest godina gubi borbu sa zloćudnom bolešću pa je njezina posljednja želja bila da prikupi novac za liječenje maligno oboljelih.

Taj njezin potez ujedinio je britansku naciju te duboko ganuo Kate Middleton i princa Williama koji su je podržavali, rekavši da će Deborah James "ostati trajno nadahnuće i primjer ljubavi, neuništive strasti za životom i želje da se pomogne drugima i cijelom društvu."

"Ona je bila jedna od najboljih žena koje sam ikad upoznao. Imala je nevjerojatnu želju za životom, čak i pred licem vlastite smrti", rekao je Tony Livesey, Deborin prijatelj i kolega s BBC-a.

Na njezinom Instagram profilu stoji tužna vijest:

"Duboko smo tužni što objavljujemo smrti Deborah James, najnevjerojatnije supruge, kćeri, sestre, mame. Deborah je preminula danas, okružena svojom obitelji. Deborah, koju će mnogi od vas poznavati kao Bowelbabe, bila je inspiracija i nevjerojatno smo ponosni na nju i njezin rad i predanost dobrotvornim kampanjama, prikupljanju sredstava i njezinim beskrajnim naporima da podigne svijest o raku koji je dotaknuo toliko života. Zahvaljujemo vam što ste nam dali vremena privatno kao obitelj", piše u objavi njezine obitelji.

Čitajte i: Ganuti William i Kate! Oproštajna poruka nakon iscrpljujuće bolesti dirnula je naciju i kraljevski par

James je bila 13 godina u braku s bankarom Sebastienom Bowenom s kojim je dobila dvoje djece, Huga i Eloise. Nakon dijagnoze, napustila je posao zamjenice ravnateljice i počela pisati blog koji je postao nagrađivana tjedna kolumna 'Things Cancer Make Me Say', u magazinu The Sun online.

image

Deborah James

S MEDDLE/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

James se tada proslavila kao jedna od voditeljica BBC-jevog podcasta 'You, Me And The Big C' uz Lauren Mahon i Rachael Bland, u kojem je trojac raspravljao o životu s dijagnozom karcinoma.

Kad je pokrenula inicijativu za prikupljanjem pomoći, njezina zaklada Bowelbabe je u svega 48 sati prikupila više od tri milijuna funti donacija koje će se upotrijebiti za pomoć drugima.

"Deborah James je jedna od tih ljudi. Njezina neumorna kampanja u sklopu Zaklade Bowelbabe da osvijesti težinu borbe s rakom crijeva i skine stigmu s s oboljelih ostaje nam vječito nadahnuće. S neizmjernom tugom smo pročitali njezinu oproštajnu poruku i uključili se donacijom u akciju prikupljanja pomoći za daljnji rad zaklade. Deborah, naše misli su s vama, vašom obitelji i prijateljima. Hvala vam što ste dajete nadu oboljelima od najtežih oblika zloćudnih bolesti, W & C", napisali su u svojoj poruci princ William i Kate.

Linker
19. travanj 2024 23:54