Getty Images
Novi život

Brat Kate Middleton otvoreno progovorio o bolesti koju je dugo tajio

James Middleton hrabro je istupio u javnost i progovorio o svojoj borbi s depresijom, kada je odlučio potražiti pomoć i zašto je bolest tajio od obitelji i prijatelja...

Brat Kate Middleton, James, (31) odlučio je istupiti u javnost i za Daily Mail ispričao je svoje iskustvo s bolesti koju je skrivao. Dugo je smatrao da mu je život potpuni promašaj, a tek lani u prosincu dobio je dijagnozu. Shvatio je da boluje od mentalnog poremećaja poznatijeg kao ADD (Attention Deficit Disorder), ali i klinične depresije.

Imao je velikih problema s nesanicom, jedva se suočavao s odlaskom na posao, a tamo je bio svoja sjena. 'Čekao sam samo da se vozim nazad kući. Nisam otvarao mailove jer nisam mogao obavljati neke najjednostavnije zadatke', rekao je James koji se zatvorio i prema svojim najmilijima - obitelji i prijateljima.

KING'S LYNN, ENGLAND - JANUARY 08:  Michael Middleton and James Middleton attend St Mary Magdalene Church at Sandringham on January 8, 2017 in King's Lynn, England. (Photo by Stephen Pond/Getty Images)
Getty Images

LONDON, ENGLAND - JUNE 27:  Pippa Middleton and her brother James Middleton watch on from the stands during the Men's Singles first round match between Novak Djokovic of Serbia and James Ward of Great Britain on day one of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on June 27th, 2016 in London, England.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Getty Images

Tijekom tih dana sve mu je bilo sivo i monotono, a kaže nije si mogao pomoći.

'Znam da imam lijep život, ali to me ne čini imunim na depresiju. I nije samo riječ o tuzi, nego o tome da imate misli koje vas vuku prema dolje. To je rak uma. To nije osjećaj, zapravo nemate osjećaj za ništa. Samo postojite bez smisla. Ne možete osjetiti nikakvu lijepu emociju. Osjećao sam se da me nitko ne razumije, a izolacija i usamljenost zapravo moj najgori neprijatelj. Mislio sam da sam poludio', rekao je James koji se u prosincu 2017. suočio s bolesti.

WINDSOR, UNITED KINGDOM - MAY 19:  James Middleton arrives at St George's Chapel at Windsor Castle before the wedding of Prince Harry to Meghan Markle on May 19, 2018 in Windsor, England. (Photo by Gareth Fuller - WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Spakirao je svoje pse u automobil i otišao na jezero koje je obožavao kao mali dječak. Kupao se u jezeru, šetao i penjao planinama i bio potpuno sam nekoliko dana. Tamo si je priznao da više ne može po starom i da je spreman prihvatiti pomoć. 'Bila je to iskra svjetla u crnoj tami', napisao je James u članku.

WINDSOR, ENGLAND - MAY 19:  (L) Carole Middleton and James Middleton and guests arrive at the wedding of Prince Harry to Ms Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England. Prince Henry Charles Albert David of Wales marries Ms. Meghan Markle in a service at St George's Chapel inside the grounds of Windsor Castle. Among the guests were 2200 members of the public, the royal family and Ms. Markle's Mother Doria Ragland.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

Otvoreno želi pričati o kliničnoj depresiji koja ga je totalno izmijenila krajem 2016. jer je svjestan da nije izliječen, ali razumije da se puno bolje nosi s njom. Ono najvažnije, kaže, je da je morao istupiti nakon što je shvatio koliko su u tu tematiku uključeni članove njegova obitelj: princ William, sestra Catharine i princ Harry koji su ambasadori humanitarne organizacije Heads Together koja ulaže sredstva za daljnja istraživanja i pomoć oboljelima.

This photograph must not be used after 31st December 2019, without prior permission from Kensington Palace. NEWS EDITORIAL USE ONLY. NO COMMERCIAL USE (including any use in merchandising, advertising or any other non-editorial use including, for example, calendars, books and supplements). This photograph is provided to you strictly on condition that you will make no charge for the supply, release or publication of it and that these conditions and restrictions will apply (and that you will pass these on) to any organisation to whom you supply it. All other requests for use should be directed to the Press Office at Kensington Palace in writing. The photograph must include all of the individuals when published. This photograph taken in the Autumn by Matt Porteous, shows The Duke and Duchess of Cambridge with their three children, Prince Louis, Princess Charlotte and Prince George (right) at Anmer Hall in Norfolk. This photograph features on their Royal Highnesses Christmas card this year., Image: 402740358, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

'Važno je maknuti stigmu s oboljelih i dati im podršku kao što radi i moja obitelj', ističe James koji je u djetinjstvu imao disleksiju i zbog toga je bio povučen i loš učenik, ali tek sada kad je dobio dijagnozu razumije zašto se teško fokusirao i zašto mu je svaki zadatak bio težak, od toga da pospremi krevet ili ispuni poreznu prijavu.

Na bolest trenutno gleda kao na dar jer je ona izvor njegove kreativnosti zbog koje uvijek ima originalne ideje. Pokušava uspostaviti red u svom životu i radi listu od deset stvari koje mora obaviti kroz dan i koncentrira se na sadašnjost.

Prošle godine uzeo je slobodno od posla i išao na terapiju koja mu je pomogla. Iako mu je bilo teško to priznati sada ima metode kako da se boriti protiv depresije. Zna svoje vrijednosti, ali i slabosti, a ima i puno više samopouzdanja. Naglašava kako je veliko olakšanje priznati da je sasvim OK to što nisi OK.

Linker
19. travanj 2024 03:46