Gloria Vanderbilt
 Getty Images
'bila je spremna'

Bogata nasljednica zaslužna za popularnost traperica: Preminula modna ikona Gloria Vanderbilt

Dizajnerica, modna ikona i članica visokog društva, Gloria Vanderbilt preminula je u svom domu, okružena prijateljima i obitelji. U fokusu javnosti bila je od samog rođenja pa sve do smrti, no ostat će zapamćena po glamuroznom načinu života.

Amerikanka Gloria Vanderbilt u 96. godini je izgubila borbu s opakim rakom želuca, bolesti s kojom se borila posljednjih mjeseci. Njezini najbliži kazali su kako je Gloria bila spremna za odlazak s ovoga svijeta te kako je umrla na način na koji je htjela.

"Gloria je bila nevjerojatna žena koja je voljela život i živjela ga je po svojim pravilima", rekao je njezin najmlađi sin Anderson Cooper, voditelj CNN-a koji je i objavio tužnu vijest o njezinoj smrti. "Kakav nevjerojatan život. Nevjerojatna majka. Kakva nevjerojatna žena", nadodao je. U životu je isprobala svašta te se okušala kao glumica, manekenka, dizajnerica i spisateljica, a ostala je zapamćena i po burnom ljubavnom životu.

/Anderson Cooper and Gloria Vanderbilt
'Nothing Left Unsaid: Gloria Vanderbilt and Anderson Cooper' HBO documentary premiere, New York, America - 04 Apr 2016, Image: 280575249, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Anderson Cooper i Gloria Vanderbilt

Rođena je 1924. godine kao kćer bogataša i nasljednika željeznice Reginalda Vanderbilta te je živjela poput prave 'it' djevojke. Otac je preminuo od posljednica alkoholizma nakon što se ona rodila, a djetinjstvo je, uz milijunsko nasljedstvo, obilježila i mukotrpna borba za skrbništvo kada je imala 10 godina koju su vodile njezina majka, također Gloria i njezina teta Gertrude. Teta, koja ju je nazivala "Jadnom malom bogatašicom" na kraju je dobila skrbništvo nad Glorijom.

American heiress and socialite Gloria Vanderbilt walks with her attorneys on the way to a custody hearing with her former husband, Leopold Stokowski, June 5, 1959. Vanderbilt wears a polka dot dress with matching jacket and shoes. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Gloria Vanderbilt u društvu odvjetnika na putu prema sudnici

Ipak, živjela je život punim plućima - kao glumica se okušala u 1950-im godinama, a u svijet slavnih došla je 1970-ih godina kada se probila u modnoj industriji, kao dizajnerica i modna ikona. Zaslužna je za popularnost traperica koje su postale hit nakon što je lansirala liniju plavih modela s logom na zadnjem džepiću. Nakon trapera, proširila je svoju liniju i na ostale modne komade i dodatke. U 80-im godinama njezino carstvo traperica zarađivalo je više od 200 milijuna dolara.

Los Angeles, CA  - Gloria Vanderbilt Has Passed Away Aged 95. **FILE PHOTOS**

BACKGRID USA 17 JUNE 2019, Image: 448668171, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA
Gloria Vanderbilt

Za života se udavala četiri puta te je rodila četvero djece, a privatni život obilježila je i njezina naklonost prema starijim muškarcima. Ljubovala je s ikonama starog Hollywooda poput Marlona Branda, Franka Sinatre, Howarda Hughesa i Roalda Dahla.

Prvi puta se udala sa samo 17 godina, za holivudskog agenta Pata DiCicca, no ljubav je trajala tek četiri godine nakon čega su se i službeno razveli. Još prije razvoda zaljubila se u Leopolda Stokowskija za kojega se vjenčala 1945. godine. Razlika u godinama nije im smetala - njoj je tada bila 21 godina, a njemu 63 te su u deset godina braka postali roditelji sinova Stanleyja i Christophera.

American heiress and designer Gloria Vanderbilt and her second husband American film director Sidney Lumet stand together at the foot of a marble staircase, early 1960s. (Photo by Getty Images)
Getty Images
Gloria Vanderbilt i treći suprug Sidney Lumet

Jedini brak za koji kaže da je bio sretan za nju bio je s piscem Wyattom Cooperom za kojega se udala 1963. godine, samo četiri mjeseca nakon prethodne rastave od trećeg supruga redatelja Sidneyja Lumeta.

NEW YORK, NY - JULY 14:  Gloria Vanderbilt attends SiriusXM's 'Town Hall' With Gloria Vanderbilt at SiriusXM Studios on July 14, 2016 in New York City. Town Hall To Air On Radio Andy.  (Photo by Robin Marchant/Getty Images for SiriusXM)
Gloria Vanderbilt

Linker
09. travanj 2024 22:09