NOVA AVANTURA

Blažena među sobovima: Zimska idila švedske aktivistice u Laponiji izazvala pažnju medija

Šveđanka Greta Thunberg zalaže se za očuvanje prirodnih ljepota na sjeveru svoje zemlje.

Da je 19-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg najprepoznatljivije lice nade nove generacije koja se zalaže za hitno ublažavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena shvatili su i pripadnici autohtonog laponskog naroda Saami.

Njihovih sedamdeset tisuća pripadnika raštrkano je na površini od otprilike milijun i sto tisuća četvornih kilometara i to na području čak četiri države - Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji. U nekim područjima bave se i ribarstvom, no uglavnom su posvećeni stočarstvu i šumarstvu, jer žive u još uvijek prilično zaštićenim prirodnim uvjetima na krajnjem sjeveru Europe.

image

Greta Thunberg u posjetu laponskom selu Porjus

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sve što niste znali o licu generacije! Greti je osamnaest, a njezina djela i riječi već mijenjaju naš svijet

Najslavniju aktivisticu na svijetu pozvali su u pomoć jer švedska vlada uskoro mora donijeti odluku o rudarskoj koncesiji za britansku kompaniju Beowulf čija bi investicija otvorila 250 do 300 novih radnih mjesta na tom području, ali i nepovratno - tvrde - uništila veliko područje na kojem oni tradicionalno love, uzgajaju stoku i žive.

image

Sobovi su vrsta jelena, a lokalni stanovnici tradicionalno ih koriste za vuču

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Vjerujemo da dugoročni interesi poput zaštite klime i okoliša, uključujući očuvanje zalihe pitke vode i čistog zraka trebaju imati prvenstvo nad kratkotrajnim interesom kompanija i zgrtanja profita. Zbog toga je jedina ispravna odluka naše vlade - zaustavljanje kolonizacije Laponije", izjavila je Greta koja je sa svojim istomišljenicima iz udruge Fridays for Future podržala stanovnike koji se već čitavo desetljeće protive novim rudarskim iskapanjima na tom području.

image

Ovaj dio Europe još je uvijek poprilično očuvan, no to bi se moglo promijeniti

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I s tim ciljem pozvala milijune svojih pratitelja na društvenim mrežama da potpišu internetsku peticiju za očuvanje Galloka, kako oni nazivaju taj dio svoje zemlje.

image

Aktivisti, zajedno s Gretom, došli su kako bi javno progovorili o mogućoj rudarskoj koncesiji koju je tražila britanka kompanija

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Linker
15. travanj 2024 06:21