2013. na premijeri filma "The Secret Life Of Walter Mitty"
 Getty Images for AFI
MRAČNE TAJNE

Ben Stiller: Zlostavljač nasmijanog lica

Iza civiliziranog priopćenja o razvodu braka američkog glumca i supruge Christine Taylor 'unatoč velikoj ljubavi i poštovanju' - skrivaju se mnoge mračne tajne.

Iako osjećamo neizmjernu međusobnu ljubav i poštovanje, nakon 18 zajedničkih godina odlučili smo se razići - glasi službena izjava holivudskih zvijezda Bena Stillera (51) i Christine Taylor (45), kojom su prošlog vikenda objavili krah braka. No ta uljuđena zajednička gesta nije uspjela utišati glasine. Razvod je, kažu Stillerovi suradnici, skrivilo njegovo nepodnošljivo, sadističko ponašanje - gotovo nespojivo s karijerom izgrađenom na ulogama u obiteljskim komedijama.

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 13:  Actors Christine Taylor (L) and Ben Stiller attend the 'The Secret Life Of Walter Mitty' premiere during AFI FEST 2013 presented by Audi at TCL Chinese Theatre on November 13, 2013 in Hollywood, California.  (Photo by Michael Kovac/Getty Images for AFI)
Getty Images for AFI

- Branio joj je da jede. Do 15 badema, jedna jabuka i borovnice - to je bio njezin dnevni jelovnik. Uz to, morala je barem dva sata vježbati u teretani. Kruh joj je bio strogo zabranjen, kao i svi mliječni proizvodi, a tri dana mjesečno morala se "čistiti" ispijajući cijeđene sokove - rekao je anonimni izvor potvrdivši priču o Stillerovoj opsjednuti vlastitom i ženinom mršavošću. U njihovom domu na Hollywood Hillsu, imanju vrijednom 12 i pol milijuna dolara, nastala bi drama ako bi netko unio zabranjene namirnice. Taj teror je Taylor, navodno, podnosila od samog početka njihove veze 1999., kada su se upoznali na snimanju televizijskog filma "Heat Vision and Jack". Vjenčali su se iduće godine na havajskom otoku Kauai, 2002. rodila im se kći Ella Olivia, a 2005. sin Quinlin Dempsey.

Nasmijane plavuše

Jedna od statistica na snimanju filma "Zoolander", koja je poslije postala blogerica, na svom blogu Miss Banshee je otkrila da ju je Stiller stalno ponižavao i vrijeđao. I ne samo nju, kaže. Govorio je da zbog statista sve traje dvostruko dulje nego što bi trebalo. U istom filmu glumila je i Christine Taylor koja je, navodi Miss Banshee, za svojeg supruga u svakom trenutku morala imati spremnu šalicu njegove omiljene kave iz Starbucksa i pokrivač za slučaj da mu bude hladno. I osmijeh, jer Stiller je volio samo nasmijane - i to plave - žene (premda plavuše nisu bile njegove bivše djevojake, glumice Jeanne Tripplehorn, Calista Flockhart i Amanda Peet). I Mickey Boardman, bivši urednik američkog Paper Magazinea, oprao ga je u intervjuu za portal Buzzfeed nazvavši ga neodgovornim i neprofesionalnim. Dogovoreno snimanje, kaže, otkazao je noć prije, a kasnije je prigovarao zbog uvjeta u studiju. Sve to što se danas priča u potpunoj je suprotnosti s dojmom koji je Stiller ostavljao proteklih godina. Zabavljač, redatelj i glumac u najuspješnijim komedijama holivudske industrije - kao što su "Tropska grmljavina", "Dozvola za brak", "Noć u muzeju", "Tajni život Waltera Mittyja" - često se šalio na račun svoje visine od 170 centimetara i velikog nosa. Uvijek je izgledao kao umiljat tip: izuzetno je blizak s ocem Jerryjem Stillerom (poznatim po ulozi u humorističnoj seriji "Kralj Queensa"), kao i s majkom Anne Meara, također glumicom koja je preminula prije dvije godine, što je Stiller jako teško podnio.

Ben Stiller
Profimedia, Face To Face A
GLUMAČKA OBITELJ Sestra Amy, majka Anne Meara, otac Jerry Stiller i mladi Ben

Psihički problemi

Osim toga, bio je zagriženi aktivist demokratske političke opcije - čiji su temelji tolerancija te zalaganje za jednakost i ljudska prava - a 2004. donirao je novac za predsjedničku kampanju Johna Kerryja. Kao predstavnik UNHCR-a je početkom godine proveo nekoliko mjeseci u izbjegličkom kampu Azraq u Jordanu, pomažući sirijskim izbjeglicama. Uz sve to, doimao se kao nježan otac i muž, koji s obitelji navija na košarkaškim utakmicama New York Knicksa, igra se s djecom, sina uči surfati i upravljati jedrilicom...

NEW YORK, NY - FEBRUARY 09:  (L-R) Quinlin Stiller, Ben Stiller, Christine Taylor and Ella Stiller attend the
Getty Images
Ben Stiller sa suprugom Christine Taylor i sinom Quinlinom te kćeri Ellom na premijeri filma "Zoolander 2" 2016. godine

U intervjuu za časopis Hollywood Reporter svojedobno je otkrio ono posve očito - da su sve veze teške te da je i njegov brak preživio mnoge izazove. A jedan od njih bila je njegova bolest: prije tri godine mu je, naime, dijagnosticiran rak prostate, o čemu je progovorio tek lani. Bolest je, čini se, intenzivirala njegove karakterne mušice, a pričalo se da to nisu samo mušice nego ozbiljni psihički problemi - bipolarni poremećaj i manična depresija, od kojih je bolovala i njegova baka. Da pati od depresije iako novac zarađuje nasmijavajući druge, ne zvuči toliko nevjerojatno. To kao da je prokletstvo najpoznatijih svjetskih komičara: Jima Careyja, Larryja Davida, Davida Lettermana i Luisa C.K. - svi se oni godinama bore s tom mračnom bolesti, zbog koje se glumac Robin Williams na kraju i ubio. Neovisno o tome jesu li detalji o njegovom privatnom životu "fabricirani" ili stvarni, jedno je sigurno: Benu Stilleru, koji se još prošli tjedan smiješio fotografima na filmskom festivalu u Cannesu promovirajući film "The Meyerowitz Stories", imidž se promijenio preko noći. Možda bespovratno. Jer u omiljenom liku iz komedija sada mnogi vide zlostavljača.

Linker
17. travanj 2024 13:08