Neja Markicevic / CROPIX
Slava prije uspjeha

Belan prije Đavola: 'Svirao sam mandolinu i popravljao televizore na Braču, bio sam im bog i batina'

Naš poznati autor i glazbenik prisjetio se burnih osamdesetih, godine kada je kao mladić tek počinjao glazbenu karijeru u Splitu i koje su mu ostale u posebno lijepom sjećanju, a o njima govori i mjuzikl 'Bambina' - u kojem je upoznao zvijezdu svog novog dueta.

Glazbenik Neno Belan po treći je put u karijeri snimio duet s glumicom, duet “Čarobna stvar” otpjevao je sa Zoranom Kačić Čatipović, a pjesmu će zajedno predstaviti na 60. Splitskom festivalu ovog vikenda. Nastavak je to njihove suradnji nakon mjuzikla “Bambina”, koji kroz hitove Nene Belana u režiji Krešimira Dolenčića i po libretu Ane Tonković Dolenčić, govori o Splitu 80-ih godina prošlog stoljeća. A ova suradnja govori o već uspješnoj tradiciji - jer kako je ispričao glazbenik za Gloria.hr, nakon svake suradnje s Dolenčićem na kraju snimi duet s glumicom.

"Zorana je uz to i pjevačica, školovala je glas i to sam primijetio dok smo radili u mjuziklu", objasnio je Belan što ga je potaknulo na ovu suradnju. Također kazao je da obožava ra du kazalištu zbog čega je radio dva mjuzikla, četiri dječje predstave i dramu po tekstu Miroslava Krleže.

Slavica Parlov Horvat
Neno Belan i glumica Zorana Kačić Čatipović s kojom je snimio duet 'Čarobna stvar'.

"Za sve sam radio glazbu, a na ovom mjuziklu sam čak i nastupio kao glumac, imam jednu malu ulogicu. To ne znači da se vidim u nekom trajnom angažmanu, ja sam tamo alien, uljez - kvalitetan uljez, doduše. Nisam potekao iz tog miljea tako da sigurno nikad neću biti intendant, niti to trebam biti. Ali ću sa zadovoljstvom opet napraviti glazbu za neku predstavu", objasnio je Neno.

Duga splitska ljeta u disku Šekspir

Radnja "Bambine" odvija se u Splitu osamdesetih godina to je period uz koji Nenu vežu mnoge lijepe uspomene. "Tada sam živio u mom rodnom gradu, Splitu, zabavljali smo se, izlazili smo. Tada je bila popularna diskoteka Šekspir koja je bila smještena uz obalu mora i tamo smo provodili vikende. No nakon što smo s Đavolima počeli svirati, proputovali smo cijelu bivšu državu. Možda bih trebao napisati knjigu memoara, svašta se tu ima za napričati", prisjeća se glazbenik.

'Obožavateljica napisala je da obožava glazbu Đavola i da bi voljela da joj pošaljemo neku našu kazetu, ali i kazetofon'.

U posebnom sjećanju ostao mu je njihov prvi samostalni koncert u dvorani Gripe. "Dvorana je bila dupkom ispunjena, a ja sam lebdio cijeli koncert tri centimetra iznad tla od sreće i ushićenja. Nisam mogao vjerovati da mi se to događa. To mi je ostalo u posebnom sjećanju, taj moment, naš prvi samostalni koncert 'osamdesetšeste' u Splitu u dvorani Gripe", kazao je.

Split, 070220.
HNK Split. 
Konferencija za medije povodom premijere mjuzikla Bambina autora Nene Belana i Ane Tonkovic Dolencic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX
Mjuzikl 'Bambina' HNK Split govori o osamdesetim godinama koje su Neni Belanu posebno drage.

To je bilo vrijeme prije interneta, a sva se komunikacija svodila na telefone i pisma - a mlade, popularne Splićane obožavatelji i obožavateljice doslovno su zatrpavali pismima. "U jednom momentu dobivali smo vreće. Nismo mogli sve to pročitati, nego bismo uvukli ruku kao na nagradnoj igri pa izvukli nekoliko omotnica i čitali što piše. Još danas se sjećam jedne simpatične djevojke iz Bosne. Napisala je da obožava našu glazbu i da bi voljela da joj pošaljemo neku našu kazetu, ali i kazetofon", razdragano se prisjetio Neno.

No i prije uspjeha Đavola, Neno je imao različite bendove, kao mladić svirao je u amaterskim bendovima te se čak i razočarao u cijeli muzički svijet. Odlučio se ostaviti gitare i posvetiti studiju elektronike u Splitu. Nekoliko godina nije imao nikakav aktivan bend, nego samo ljetnu gažu - ljeti je zarađivao za džeparac na Braču kao član trija koji je svirao dalmatinske narodne pjesme.

"Svirao sam mandolinu i pjevao. Sve do dana kad mi nije prišao prijatelj Marinko Biškić, zvani Biški, i zapalio me za ideju da se opet napravi bend koji će svirati glazbu šezdesetih. I tako se svijet počeo vrtjeti. Ja nisam bio pjevač, bio sam gitarist u tom bend, a Marinko je bio pjevač", objašnjava kako su u stvari nastajali Đavoli.

'Ja sam privremeni pjevač'

Slavica Parlov Horvat
Neno i Zorana upoznali su se na probama mjuzikla 'Bambina'.

Marinko je nakon nekoliko mjeseci dobio posao u Zagrebu, zbog čega je odselio. "Ja govorim 'ajde ništa da ne prekidamo rad, ja ću privremeno pjevati dok ne nađemo pjevača. I evo ja privremeno pjevam 35 godina, a natječaj je i dalje otvoren pa ako ima zainteresiranih neka mi se jave. Znači ja nisam pjevač, ja sam privremeni pjevač, molim lijepo da se to zabilježi", šali se na svoj status Neno Belan.

'Žao mi je da se malo svira, ali bolje i tako nego ništa. Idemo, i ovo ljeto će proći i završiti'.

Prijatelj Marinko, nastavlja dalje, ima uspješnu firmu, tvornicu kojoj proizvodi začine i za čokolade - Nadalina. "Ima pogon kraj Splita u Solinu s dvadesetak zaposlenih i evo jedemo, svi volimo njegove čokolade, ali top su mu praline", preporučio je Neno, Marinkov nasljednik u bendu.

A osim što je na Braču svirao mandolinu, za džeparac je zarađivao i svojim zanatskim znanjem. Budući da je završio strukovnu školu, za RTV mehaničara, znao je popravljati radio prijamnike i televizore.

"Nakon srednje škole imao sam to znanje pa sam za džeparac po Braču i popravljao televizore. Pošto na nije bilo servisera, bio sam im bog i batina. Takoreći golobradi dječak od 18 i pol godina, a primali su me kao da sam papa. I stvarno sam to dobro radio, stvarno bih im popravio televizore. Svi smo bili zadovoljni. Tih nekoliko godina bio sam junak u svom mjestu na Braču", prisjetio se Neno. Osim novca, u kućama bi dobivao i što god bi poželio od hrane - jer je radio ono što tad nitko drugi nije znao.

I ove će godine, kao i svake do sada, dio ljeta provesti na tom otoku, kaže, majka mu je od tamo, ima kućicu koja mu je ostala od djedova i baka. Osim odmora na škoju, volio bi i održati koji koncert. "Žao mi je da se malo svira, ali bolje i tako nego ništa. Idemo, i ovo ljeto će proći i završiti", kazao je.

Sibenik, 311219.
Perivoj Roberta Visianija.
Sibencane i njihove goste u Novu 2020. godinu uvode Neno Belan i Fiumensi.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
CROPIX
Uz nešto manje koncerata, i ovo ljeto Neno će tradicionalno provesti na Braču.

O nastupu na 60. Splitskom festivalu 11. i 12. srpnja kaže da će, za njih glazbenike, proći standardno, ali zna da će broj publike biti manji nego prijašnjih godina. "Prokurative su krasan ambijent i siguran sam da će organizatori dobro napraviti raspored da se ne osjeti nedostatak količine ljudi", rekao je pjevač.

Za njega nema dileme treba li održavati festival za vrijeme pandemije, jer kako kaže život treba ići dalje, svi trebamo raditi uz pridržavanje mjera opreza.

"Jednostavno gospodarstvo ne smije stati i mislim da se sve može organizirati da funkcionira posao, a i da ljudi budu relativno zaštićeni", zaključio je glazbenik.

Pročitajte i:

Neno Belan potpuno iskreno: 'Moj život je kaos, ali ga neizlječivo obožavam'

Kći Nene Belana osvojila šibensku publiku

Neno Belan otkrio kako izgledaju prosidbe na njegovim koncertima

Cambi, Belan i lijepa Ana Uršula: Pjesmom spojili otoke i dobili najljepšu dalmatinsku bajku

Neno Belan: 'Dat ćemo sve od sebe da vas oraspoložimo, a vi ostanite doma'

Linker
19. travanj 2024 15:45