OVE JESENI

Beatlesi se vraćaju! Od novog albuma preko knjige do dokumentarnog filma: Vidjet ćemo malo drugačiju sliku legendarnog benda

Dokumentarni film o snimanju posljednjeg albuma ‘Let It Be‘ režirao je Peter Jackson, knjiga se također oslanja na to, kao i novo izdanje njihovog posljednjeg albuma. Slijedom svega, istupaju i bivši članovi, a Paul je otkrio tko je ‘kriv‘ za raspad popularne grupe.

Beatlesi se vraćaju! Ove jeseni izbacit će novu knjigu, remiksirani posljednji album te dokumentarni film koji bi trebao baciti novo svjetlo na njihov raspad. Njihov posljednji album, legendarni "Let It Be", objavljen je 1970. godine. Nakon toga je izašao dokumentarac koji je, između ostalog, prikazao i u kojoj su atmosferi članovi snimali posljednji album, a tenzije među slavnom četvoricom bile su i više nego očite.

Stvari, međutim, nisu tako jednostavne. "Let It Be" je zapravo snimljen prije albuma "Abbey Road" iz 1969., ali je ostao na polici godinu dana jer bend njime nije bio zadovoljan. Zapravo, Paul McCartney nije bio zadovoljan jer nije sudjelovao u miksanju albuma slavnog producenta Phila Spectora.

image
George Harrison, John Lennon, Paul McCartney i Ringo Starr.
ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Novi remix albuma potpisuje Giles Martin, sin producenta Beatlesa Georgea Martina i trebao bi biti bliži onome što je grupa željela. Giles Martin je u razgovoru za NME ovaj tjedan priznao da je "Paulov najveći problem bio u tome što je inače imao mnogo utjecaja na aranžmane, a to je sa Spectorom izostalo".

Usponi i padovi

Još važniji za povijest benda mogao bi biti novi dokumentarac "The Beatles: Get Back" redatelja Petera Jacksona, inače autora "Gospodara prstenova". On je pregledao mnoge sate materijala koji nisu uvršteni u originalni dokumentarac kako bi prikazao radosniju stranu snimanja albuma "Let it Be". Ringo Starr je oduševljen tim drugačijim pristupom.

"Imali smo uspone i padove, ali čak i sa svim tim, a to ćete vidjeti u verziji Petera Jacksona, mnogo smo se zabavljali što u originalnom dokumentarcu nije prikazano", kazao je Ringo. Posebno im je zabavan bio nenajavljeni koncert na krovu zgrade u kojoj je bilo sjedište njihove kompanije Apple. Legendarni koncert bio je njihov, pokazalo se, posljednji nastup.

Razgovori iz dokumentarca osnova su i nove knjige o Beatlesima. Povjesničar rocka Michka Assayas tvrdi da će knjiga zabiti zadnji čavao u lijes priče da se grupa raspadala u vrijeme snimanja ploče "Let It Be".

image
Paul McCartney sa suprugom Nancy Shevell u New Yorku
FELIPE RAMALES/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

"Ja sam bio prvi koji je vjerovao u razne mitove poput 'Paul i John su se mrzili i jedva su razgovarali'. Ali iz njihovih razgovora vidimo da su bili vrlo bliski. Stvari su početkom 1969. bile dobre", rekao je Assayas AFP-u.

"Svaki bend ima razmirice u studiju. Ali bilo je šokantno (kad se pojavio originalni dokumentarac) jer to nitko prije nije vidio", dodao je.

I Paul McCartney ovih dana otkrio je zašto se zapravo grupa razišla. Rekao je da je to bilo poput razvoda. Kada im je Lennon obznanio da odlazi, bend više nije želio svirati jer su smatrali da bez njega nisu ujedinjeni.

"Na kraju je John rekao: 'Oh, htio sam vam ovo reći, ali napuštam Beatles'. Svi smo bili šokirani. Odnosi su bili napeti, ali mi smo sjedili i govorili: 'Što? Zašto? Zašto? Zašto?'. Bilo je to poput razvoda", rekao je Paul te dodao kako, iako ga je poželio tužiti, u konačnici su ostali u odličnim odnosima.

Čitajte i: Tko je kriv za raspad Beatlesa? Prije 51 godinu Paul McCartney rekao je da je to on, no sada otkriva pravu istinu

Ipak, McCartney je, kaže Assayas, bio pokretačka radna snaga grupe.

"Da Paul nije bio u bendu, vjerojatno bismo snimili dva albuma jer smo bili prelijeni", rekao je Ringo nedavno te dodao kako je Paul bio radoholičar.

"John i ja bismo sjedili u vrtu, upijali zelenilo s drveća i kad je zazvonio telefon, znali smo da je on. 'Hej momci, idemo u studio', rekao bi", rekao je bubnjar Beatlesa.

Čitajte i: Zloglasnom ubojici Johna Lennona i po deseti put je odbijen zahtjev za pomilovanje

Linker
18. travanj 2024 23:41