Ana Rucner svira u čast početka ljeta na Srđu u zoru
 Tea Lukinić
jedva čekamo

Ana Rucner ima najčarobniji posao na svijetu: Ususret ljetu svirala je s prvim zrakama sunca

Violončelistica Ana Rucner održat će čak dva koncerta povodom tradicionalne manifestacije "Pozdrav ljetu" u Dubrovniku.

Prvi taktovi prelijepe, relaksirajuće melodije začuju se usporedno s prvim zrakama sunca. Nekoliko stotina posjetitelja, ljubitelja umjetnosti, ispunjava najljepšu prirodnu pozornicu, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu te u jednom dahu slušaju očaravajući koncert "Pozdrav ljetu" na otvorenom, obilježavajući tako na jedan posve poseban način Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. Ovako je dosad izgledao "Ana u Gradu", tradicionalni dubrovački festival akademske glazbenice Ane Rucner, koji uvijek iznova privlači nekoliko tisuća posjetitelja, a ove godine slavi velikih deset godina. Kroz svoj umjetnički izričaj i nesvakidašnju ideju, već druge godine održavanja festivala, Ana je stvorila prepoznatljiv renomirani kulturno - medijski događaj "Pozdrav ljetu", koji je svojom posebnošću nadrastao i cjelokupni festival, postavši tako njegov zaštitni znak.

Tea Lukinić
Ana Rucner svira u čast početka ljeta na Srđu u zoru

Tea Lukinić

Ove godine u planu je bilo održavanje četiri koncerta na četiri različite lokacije u Gradu, međutim pandemija virusa COVID – 19 promijenila je planove. S obzirom na situaciju, Ana je odlučila održati koncert "Pozdrav ljetu" u potpuno drugačijem izdanju od onog dosad. Koncert se tako tijekom proteklog vikenda snimao na različitim lokacijama, od iznimne kulturne važnosti grada Dubrovnika. Tako je Ana sama svirala u praznom amfiteatru na Srđu, dok su njeni gosti, važan dio koncerta, bili raspoređeni po Gradu – pijanist u palači Sponza, komorni studio Zagrebačke filharmonije u atriju Kneževa dvora, bend u kazalištu Marin Držić, gudački kvartet Rucner i FA Linđo u Etnografskom muzeju Rupe itd. Glavna ideja bila je stvaranje osjećaja povezanosti i zajedništva u vremenima kada smo razdvojeni, a glazba je ta koja nas povezuje i uz nju nismo sami. Snimka koncerta i dokumentarca koji prikazuje deset godina festivala, emitirat će se na HRT 2, 21. lipnja u popodnevnim satima te će se na taj način preseliti u domove publike i povezati s lokalnom zajednicom te poslati u svijet razglednicu Dubrovnika protkanu svevremenskim melodijama klasične glazbe. Koncert je snimljen uz potporu Turističke zajednice Grada Dubrovnika, produkcijski ga potpisuju Ana Rucner i Mihaela Reščić, a video produkciju DOKU FILMS.

Tea Lukinić

Tea Lukinić

Tea Lukinić

Međutim, ublažavanjem sigurnosnih mjera i smirivanjem epidemiološke situacije, stvoreni su uvjeti da se tradicija ipak nastavi. Prvi nagovještaj normalizacije života bio je poticaj Ani da nastavi tradiciju i započne sve pripreme za organizaciju koncerta uživo. Uz gostovanje svestranog i karizmatičnog hrvatskog pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, Ana će ipak održati koncert "Pozdrav ljetu" u 5:00 sati ujutro, 21. lipnja 2020., na prvi dan ljeta i Svjetski dan glazbe u predivnom amfiteatru Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu.

Svim Dubrovčanima, svojoj publici i dragim prijateljima, poručuje: "Moj dragi kolega, vrhunski pijanista Matej Meštrović i ja izvest ćemo poznate skladbe klasične i popularne glazbe na Srđu u nedjelju 21.lipnja. Jer kao i uvijek do sada, tako i ove godine i ubuduće: sunce svakog jutra izlazi, ljeto svake godine dolazi, glazba liječi i ohrabruje. Svirat ćemo za vas! Dođite na Srđ, svi ste dobrodošli, održimo zajedničku tradiciju i obilježimo 10. rođendan festivala! Voli Vas Vaša Ana Rucner."

Čitajte i:
Bivši supružnici zajedno slave unatoč zabranama: 'Stara ljubav zaborava nema'

Anin recept za preživljavanje u karanteni: 'Trebaju vam samo tri modna dodatka za uživanje'

Ana Rucner i Vlado Kalember u zagrljaju: Uvijek si daju potporu

Vlado Kalember: 'Danas se stvari ne popravljaju, već se samo bace, tako je i s brakom'

Linker
20. rujan 2023 11:38