Profimedia/Getty Images
ostvarenje snova

Albanski ključ uspjeha: Najveće pop zvijezde stižu s krajnjeg juga bivše Jugoslavije

Krajnji jug bivše Jugoslavije iznjedrio je najveće pop-zvijezde ovog doba: Rita Ora i Dua Lipa, prva žena u povijesti Brit Awardsa s čak pet nominacija, čvrsto su vezane za Kosovo, dok Bebe Rexhu na Makedoniju i albansko podrijetlo podsjećaju roditelji, koji su je htjeli udati sa 16 godina.

Nakon Rite Ore, kosovska dijaspora u Engleskoj iznjedrila je još jednu blistavu glazbenu zvijezdu. Dua Lipa (22), djevojka koja je odrastala u Prištini, a ime joj na albanskom znači ljubav, na ovogodišnju dodjelu glazbenih nagrada Brit Awards dolazi kao apsolutna favoritkinja s čak pet nominacija. Prešišala je megapopularnog kolegu Eda Sheerana, nominiranog u četiri kategorije, i prva je žena u povijesti Brit Awardsa s toliko nominacija. Koliko će nagrada osvojiti, vidjet će se na dodjeli 21. veljače u londonskoj O2 Areni. Milozvučna Dua Lipa, koja svoju glazbu opisuje kao "mračni pop", rođena je u Londonu, roditelji su je uspavljivali pjesmama Bowieja i Dylana, a njezine estradne ambicije probudili su hitovi kanadske pop-glazbenice Nelly Furtado.

Dua Lipa kao klinka

Dua Lipa kao tinejdžerica s roditeljima - majkom Anesom i ocem Dukagjinom, koji je također glazbenik

U osnovnoj školi učila je svirati violončelo, no učitelji su je uvjeravali da se okani pjevanja jer ne može dosegnuti visoke note. Kad je Dui bilo 13 godina, njezin otac Dukagjin, bivši pjevač kosovskog rock-benda Oda, odlučio je da se obitelj vrati u domovinu. Dua je i na Kosovu nastavila sanjati o svjetlima svjetskih pozornica. S 15 godina nagovorila je roditelje da je puste natrag u London, gdje je pohađala prestižnu umjetničku školu Sylvia Young Theatre, stanovala kod prijatelja i uzdržavala se konobareći u restoranima i noćnim klubovima. Svoje originalne pjesme, otpjevane dubokim, rezonantnim glasom, publicirala je na internetu, što su 2012. zapazili neki menadžeri i pružili joj priliku da pokaže što zna. Nisu požalili. Prošlog je ljeta Dua Lipa s hitom "New Rules" zasjela na prvo mjesto britanskih glazbenih ljestvica i sada se čini da joj je samo nebo granica. Lipini su uspjesi jako razveselili i Hashima Thaçija, predsjednika Republike Kosovo, pa joj je dodijelio medalju za osobite zasluge u kulturi. Mlada Kosovljanka s istančanim osjećajem za modu trenutačno je u vezi s Paulom Kleinom, frontmenom američkog rock-benda Lany.

London, UNITED KINGDOM  - Dua Lipa performing at KISS House Party held at the SSE Arena in London

Pictured: Dua Lipa

BACKGRID UK 26 OCTOBER 2017, Image: 353967028, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos
Profimedia, Xposurephotos
Dua Lipa u listopadu na koncertu u londonskoj Areni

Profimedia, Xposurephotos
Trenutačno je u vezi s američkim rokerom Paulom Kleinom

Dok Dua Lipa gradi imidž pristojne djevojke odane tradicionalnim vrijednostima, njezina sunarodnjakinja Rita Sahatçiu Ora (27), rođena u Prištini, bolje se snašla u ulozi zločeste cure. Još je bila u kolijevci kad su njezini roditelji od rata na Kosovu izbjegli u London, gdje će se Rita proslaviti kao pjevačica, glumica, sutkinja u natjecanju pjevačkih talenata, televizijska voditeljica i manekenka. Svako malo i hrvatske gradove preplave plakati na kojima razgolićena Rita reklamira talijansko seksi rublje. Na glazbenoj sceni debitirala je 2012. s albumom "Ora" i odmah zasjela na vrhove top lista, a potom je imala još nekoliko uspješnica i suradnji s vodećim glazbenim zvijezdama. I Rita je pohađala školu Sylvia Young Theatre te s 13 godina prvi put nastupila kao glumica u jednoj britanskoj TV seriji. Među ostalim, glumila je manju ulogu u dva dijela filma "Pedeset nijansi sive". Pojavljivala se u mnogim reklamnim kampanjama poznatih robnih marki, a u suradnji s Adidasom i Tezenisom okušala se i kao dizajnerica.

Rita Ora s mamom Verom, psihijatricom, i starijom sestrom Elenom

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 12:  Rita Ora attends the MTV EMAs 2017 held at The SSE Arena, Wembley on November 12, 2017 in London, England.  (Photo by Venturelli/WireImage)
WireImage
Osim glazbenih hitova, Rita Ora ima i dobre marketinške poslove

Svestranu Ritu Kosovo je 2015. proglasilo počasnom ambasadoricom. Nakon koncerta u Prištini, gdje po njoj nazivaju trgovine, rekla je da se osjećala kao princeza Diana. Kroz njezin ljubavni život prošlo je dosta poznatih likova, primjerice Lewis Hamilton, Justin Bieber, Rob Kardashian, Richard Hilfiger (sin modnog mogula Tommyja Hilfigera) i Tyrone Wood (sin Ronnieja Wooda, gitarista Rolling Stonesa). Rita još čeka onog pravog, a dok čeka, za svaki je slučaj dala zamrznuti svoje jajne stanice.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 04:  Rita Ora seen leaving The Fashion Awards 2017 held at Royal Albert Hall on December 4, 2017 in London, England.  (Photo by Ricky Vigil M/GC Images)
GC Images
Rita Ora

I albansko-makedonska dijaspora u Americi ima jak adut na svjetskoj glazbenoj sceni. Rođena Njujorčanka Bleta Bebe Rexha (28), kći albanskog emigranta iz Debra u Makedoniji i Amerikanke podrijetlom iz Gostivara, još je kao tinejdžerica pobijedila na natjecanju mladih tekstopisaca pod sponzorstvom Grammyja, što ju je usmjerilo prema estradnoj profesiji. Bleta, što na albanskom znači pčela, karijeru je počela kao pjevačica u eksperimentalnom bendu Black Cards, kad počinje koristiti umjetničko ime Bebe.

Pop singer Bebe Rexha performs on stage during the iHeartRadio Music Festival Daytime Village Concerts at The Lot in Las Vegas, Nevada on September 23, 2017.  Photo by /UPI, Image: 350359207, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI
Bebe Rexha

Proslavila se tek kad je počela pisati pjesme za druge izvođače. Koautorica je velikog hita "Monster" koji su 2013. u duetu otpjevali Rihanna i Eminem. Surađivala je i s drugim popularnim izvođačima kao što su Nicki Minaj, David Guetta, G-Eazy, Iggy Azalea, Nick Jonas, Afrojack, Pitbull, Selena Gomez te Martin Garrix. S većinom njih snimala je pjesme i nastupala na koncertima. U rujnu 2016. održala je koncert u Tirani, čime je pokazala koliko je ponosna na svoje korijene. Lani se više posvetila solo karijeri i objavila mini album sa šest novih pjesama raznih žanrova, a ljeto je provela na turneji s Louisom Tomlinsonom, bivšim članom benda One Direction.

Instagram
Bebe Rexha je rođena u Americi i ima mlađeg brata

Hitmejkerici i pjevačici sa zavidnim rasponom glasa od pet oktava najveća je želja osnovati vlastitu diskografsku kuću kako bi novim talentima pomogla da ostvare svoje snove. San Bebeinih roditelja bio je da se ona što prije uda; kad joj je bilo 16 godina, doveli su joj prosca, također Albanca. Prosidba nije uspjela. - Iako su oni smatrali da je to normalno, ja nisam htjela ići tim putem - kaže Bebe Rexha. - Borila sam se za ono u što vjerujem, za svoju glazbenu karijeru, i uspjela sam, što pokazuje koliko smo mi albanske žene jake.

ROTTERDAM, NETHERLANDS - NOVEMBER 06:  Host Bebe Rexha on stage at the MTV Europe Music Awards 2016 on November 6, 2016 in Rotterdam, Netherlands.  (Photo by Ian Gavan/Getty Images for MTV)
Getty Images for MTV
Bebe Rexha

Linker
25. travanj 2024 10:08