Boris Johnson tijekom školovanja
 Ian Sumner / Shutterstock Editorial / Profimedia
Borba britanskog premijera

Životna bitka! Boris je bio 'zlatni' klinac s Oxforda kojem ni preljubi ni laži nisu naštetili

Koronavirus je britanskog premijera Borisa Johnsona doveo do intenzivne njege. Ni sam nije shvaćao ozbiljnost epidemije i bolesti s kojom se sada i sam bori.

Britanski premijer Boris Johnson jučer navečer prebačen je zbog pogoršanja simptoma Covida-19 na odjel intenzivne njege u londonskoj bolnici. Izvijestili su pritom Britanci da premijer nije na respiratoru, već je dobio terapiju kisikom. Kako se Johnsonu stanje pogoršalo tijekom jučerašnjeg dana, tako su se liječnici bolnice St Thomas' odlučili da bude na odjelu intenzivne njege u slučaju da mu respirator ipak zatreba.

U međuvremenu je objavljeno da i njegova trudna zaručnica Carrie Symonds ima simptome zaraze koronavirusom. Johnson je odmah po saznanju da je zaražen otišao u samoizolaciju, a Carrie je ostala kod kuće gdje se odmara i čeka njihovo dijete.

"Beba stiže početkom ljeta, oboje su presretni", objavio je službeni glasnogovornik Borisa Johnsona u veljači, otkrivši da će tada britanski premijer dočekati šesto dijete.

LONDON, ENGLAND - APRIL 07: A sign for St Thomas' Hospital is seen in front of the Houses of Parliament on April 07, 2020 in London, England. Prime Minister Boris Johnson was transferred to the intensive care unit at St Thomas' Hospital after his coronavirus symptoms worsened last night. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Getty Images
Britanski premijer trenutno se liječi u londonskoj bolnici St Thomas

Kontroverzno ime britanske politike

Kontroverzni političar dugo je bio na meti kritika svojih političkih oponenata, no sada mu svi žele što brži oporavak od opakog virusa. Za kritike i prepucavanja bit će vremena. Britanska javnost svjedočila je koliko su se borili Johnsonovi protivnici prije negoli je on došao na vlast.

Spočitavali su mu sve i svašta, a najviše njegov nestabilan, raskalašen privatni život.

I uistinu, njegova životna priča sve je samo ne tipična.

Premijerom Velike Britanije postao je u ljeto 2019. godine, sjeo je na vruću stolicu nakon što je u političkom životu već imao niz važnih funkcija. Bio je gradonačelnik Londona u dva mandata, ministar vanjskih poslova od 2016. do 2018. godine te parlamentarni zastupnik tijekom svojih političkih početaka. Skandalozne izjave, nekad nonšalantni pristup situaciji (takav je stav, uzgred budi rečeno, imao i kada je tek izbila kriza s koronavirusom), politička borba bez rukavica... Sve to čini Borisa Johnsona jednom od najkontroverznijih persona britanske politike.

LONDON, ENGLAND - MARCH 25: Prime Minister Boris Johnson on the telephone to Queen Elizabeth II for her Weekly Audience during the coronavirus (COVID-19) pandemic at 10 Downing Street on March 25, 2020 in London, England. (Photo by Andrew Parsons-WPA Pool/Getty Images)
Getty Images
Posljednjih dana funkcionirao je Johnson radeći iz kućnog ureda

Ima njenu podršku - javno

Teško bismo mogli, primjerice, zamisliti u Hrvatskoj situaciju u kojoj u dom našeg premijera biva pozvana policija - i to zbog žučne obiteljske svađe. A upravo se to dogodilo Johnsonu mjesec dana prije nego što je postao premijer. Britanski Guardian tada je pisao kako su susjedi u njegovom domu čuli lupanje, bučnu svađu i vrisku žene. Bila je to Carrie Symonds koja je svom partneru tada prigovarala što je sofu umrljao vinom. Spominjao se u svađi i novac. Burna svađa nije ga koštala ni političke funkcije, a niti ljubavne veze.

Mlađahna Carrie ostala je uz 24 godine starijeg Borisa, dapače, u međuvremenu je zatrudnjela.

Njihova ljubavna priča počela je preko politike, Carrie je bila spin doktorica torijevaca, a iskusni šarmer kakav je Boris, brzo je šarmirao ambicioznu djevojku. Ne zna se kada niti kako, jer je već godinama Johnson vjeran stavu da o privatnom životu ne priča. Ova PR-ovka inače je kći uglednih roditelja - oca koji je jedan od osnivača Independenta i majke koja je odvjetnica unutar istog lista. A kako su roditelji reagirali na njezinu ljubav s osebujnim političarem, ne zna se. Carrie javno daje tek podršku svom partneru i dijeli Johnsonov stav o čuvanju obiteljskog života.

LONDON, ENGLAND - MARCH 09: Prime Minister Boris Johnson and Carrie Symonds leave after attending the annual Commonwealth Day Service at Westminster Abbey on March 9, 2020 in London, England. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Getty Images
Zaručnica Carrie Symonds trudna je i trenutno odmara jer su i nju pogodili simptomi koronavirusa

Oprostila mu je čak i dijete s drugom ženom

Glasine o ljubavnoj vezi ovog para počele su nakon što je Boris ostavio dugogodišnju suprugu Marinu Wheeler 2018. godine. Te godine je navodno s Carrie proveo Valentinovo, iako je sam razvod objavio tek u rujnu 2018., nakon što su britanski mediji objavili da ima aferu sa Symonds. Politička i privatna sapunica se završila, sporazumno se Boris razveo nakon 25 godina braka s odvjetnicom Wheeler. Rekao je nakon razvoda da je s Marinom ostao u dobrim odnosima, prvenstveno jer se radi o ženi s kojom ima četvero djece. U brak su ušli 1993. godine, a otad pa do razvoda Marina je Borisu opraštala sve.

UNSPECIFIED, UNITED KINGDOM - JUNE 23:  Boris Johnson and his wife Marina Wheeler leave the polling station on June 23, 2016 in London, United Kingdom. The United Kingdom has gone to the polls to decide whether or not the country wishes to remain within the European Union. After a hard fought campaign from both REMAIN and LEAVE the vote is too close to call. A result on the referendum is expected on Friday morning.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Getty Images
Bivša supruga Marina Wheeler veliki je dio njegovog privatnog i poslovnog puta, zajedno su proveli 24 godine

Dvaput ga je prije razvoda izbacila iz obiteljskog doma.

Prvi put 2004., nakon što je četiri godine proveo u aferi s novinarkom Petronellom Wyatt. Drugi veliki gaf dogodio se 2010. godine, kada je postalo jasno da će Johnson dobiti svoje peto dijete - s Helen MacIntyre. Marina ga je i nakon toga primila nazad kući.


Naučeni obrazac ponašanja

Inače, i s Marinom Wheeler u brak je ušao nakon što su imali strastvenu aferu. Prva supruga, ljepotica iz imućne obitelji Allegra Mostyn-Owen ostala je slomljena saznanjem da je muž vara s Marinom pa je brak brzo propao. Prvu suprugu upoznao je tijekom studentskih dana na Oxfordu i bili su pravi studentski 'zlatni par'.

, Image: 48781458, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: TadhgD / Alamy / Profimedia
TadhgD / Alamy / Profimedia
Prije nego što je ušao u politiku, bio je urednik i kolumnist

Odrastao u obitelji specifičnih odnosa - ambicioznog oca i osjetljive majke

Prije negoli je postao britanski premijer, Johnson se školovao na spomenutom uglednom sveučilištu i prve je poslovne korake napravio kao novinar The Daily Telegrapha. Rođen u ambicioznoj obitelji na njujorškom Upper East Sideu, od malih je nogu gledao kako njegov otac gradi karijeru i zbog iste putuje diljem svijeta. Kompetitivnu crtu naslijedio je od oca i rano postao samostalan. The Guardian navodi da je Borisova majka zbog nevjere svog supruga doživjela čak i živčani slom pa je njihov slavni sin vrlo brzo morao naučiti kako se pobrinuti za sebe.

Lekciju je, očito, itekako dobro usvojio.

BORIS JOHNSON MP - Conservative MP for Henley and Editor of The Spectator, at the Spectator Awards ceremony for the Parliamentarian of the Year award
Date: 11.11.2004., Image: 460323477, License: Rights-managed, Restrictions: For queries call UPPA + 44 (0)20 7421 6000, Model Release: yes, Credit line: Nathan Strange / Avalon Editorial / Profimedia
Nathan Strange / Avalon Editorial / Profimedia
U svijetu medija i politike snašao se sjajno, naviknuo je tijekom desetljeća karijere na razne bitke, a pred njim je sada najvažnija borba

Kada se upisao na Oxford, ušao je u visoko britansko društvo, pohodio plemićke tulume i naučio kako zavesti i društvo oko sebe i žene koje su mu se sviđale. Pomoću kontakata i šarma, snašao se sjajno u medijskom svijetu, mladi novinar postao je ubrzo dopisnik iz Bruxellesa, a kasnije i kolumnist te urednik u magazinu The Spectator. U svijet politike ušao je preko torijevaca, a nakon što je zasjeo u britanski parlament ide strelovitom brzinom prema gore. Naučio je voditi svoje političke borbe brzo, bez kočnica ili istinoljublja. Nije jednom pogazio svoje stavove, no u atmosferi opasno rastućeg populizma - i Boris je profitirao pa je danas najmoćniji čovjek Velike Britanije. Ostaje mu ovih dana izboriti jednu od najvažnijih životnih bitki. Utakmica u nogama itekako ima.

Čitajte i:

Nevolje na adresi Downing Street 10: Trudna zaručnica Borisa Johnsona ima sve simptome koronavirusa

I Johnson je pozitivan! Od posljedica koronavirusa preminula i princeza

Zaručnica raskalašenog Borisa Johnsona pokazala trudnički trbuščić i zablistala uz Meghan Markle i Kate Middleton

Linker
19. travanj 2024 16:02