Press
Šesto izdanje

Ženijalni dani način su da kroz filmove proslavimo Međunarodni dan žena

Tri filma, različitih žanrova i različitih tematika, prikazuju portrete jakih žena koje se bore za ravnopravnost u svijetu oblikovanom za muškarce.

Šesto izdanje manifestacije Ženijalni dani u Kino mreži održavaju se ove godine od 5. do 9. ožujka u 29 neovisnih kina u 28 gradova, mjesta i otoka diljem Hrvatske. Međunarodni dan žena, 8. mart, još jednom slavimo kroz filmove i to projekcijama tri djela koja na različite načine i kroz različite žanrove tematiziraju borbu za jednakost i ravnopravnost u (još uvijek) izrazito muškom svijetu.

Portret djevojke u plamenu

Za ljubitelje povijesnih filmova i visoko stiliziranih kostimiranih drama, tu je najnoviji nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, "Portret djevojke u plamenu", premijerno u Hrvatskoj prikazan na prošlogodišnjem izdanju zagrebačkog Human Rights Film Festivala.

Press

Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, redateljica ispisuje (nepoznatu) povijest prezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.

Mlijeko

"Mlijeko", novi film islandskog redatelja i autora uspješnice 'Ovnovi', Grimura Hakonarsona, dolazi na domaće kinorepertoare upravo s početkom 6. Ženijalnih dana. Ova izrazito iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka, još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.

Press

Kroz dramatičnu priču o Inge, vlasnici farme do grla u dugovima, redatelj nas vodi s puno humora, zbog čega je film u Torontu dočekan hvalospjevima i kritike i publike, baš kao i na zadnjem izdanju Zagreb Film Festivala gdje je prikazan unutar natjecateljskog programa Ponovno s nama.

Podržite djevojke

Svojevrsna atrakcija ovoljetnog izdanja Motovun Film Festivala "Podržite djevojke" komedija je na rubu plača na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkog lanca brze prehrane Hooters čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje (većinom) muške goste u duhu devize brenda "pivo, burgeri i grudi".

Press

"Podržite djevojke" pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja Andreja Bujalskog modernoj američkoj radničkoj klasi, u kojoj neke od glavnih uloga nose zvijezde serije "Orange is the New Black" i franšize "Mrak film".

Detalje o programu potražite na internetskoj stranici Kino mreže, a raspored projekcija potražite na službenoj web ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu.

Linker
09. prosinac 2023 03:58