Getty Images
Velika žalost

Zbog fatalne nezgode: Umro veliki Ennio Morricone, legendarni skladatelj kojeg će pamtiti mnogi

Svijet je osvojio suradnjom s redateljem špageti vesterna, no nije živio na staroj slavi, nego je stvarao do duboke staristi, posljednjeg oskara osvojio je 2016. i time postao najstariji natjecatelj s tom nagradom.

Čovjek čija je glazba obilježila neke od najpoznatijih filmova svih vremena, slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone, umro je u 91. godini. Autor glazbe špageti vesterna među kojima su legendarni "Za šaku dolara" i "Dobar, loš, zao", umro je u bolnici Rimu. Hospitaliziran je nakon što je prošlog tjedna pao te pritom, navodno slomio bedrenu kost.

Svijet je oduševio svojom suradnjom s redateljem Sergiom Leonom na kultnim vesternima, a ovaj iznimno talentirani glazbenik, skladao je glazbu za više od 400 filmova.

Neumorni stvaratelj

Oskara za životno djelo dobio je 2007., no on tu nije stao sa stvaranjem, naprotiv, još je jednog oskara dobio za glazbu u filmu Quentina Tarantina "The Hateful Eight" 2016. Tada je postao najstarija osoba koja je dobila tu nagradu u natjecateljskom dijelu.

Inače, nominiran je za najprestižniju filmsku nagradu više puta, od 1978. za glazbu u filmu "Days of Heaven", 1986. za film "The Mission", iduće godine za "The Untouchables", film "Bugsy" 1991. te "Melania" 2000.

Pročitajte i:

Iz odanosti sam odbio ponudu Clinta Eastwooda

Glumac koji se koronom zarazio prije tri mjeseca preminuo nakon 91 dana u bolnici

Osmislio 'I Love NY': Preminuo cijenjeni grafičar i suosnivač utjecajnog časopisa Milton Glaser

Najteži dani Nives Ivanišević, otišla je njezina voljena majka: 'Naučila me da budem jaka i kad se lomim!'

Linker
18. travanj 2024 20:28