Davor Pongračić / Hanza Media
DOČEKALA JE TREĆU SREĆU

Tko je nova Snježna kraljica: 'Uvijek sam bila druga, ova pobjeda je za sve obožavatelje'

Snježna kraljica 2020. donijela je Slovakinji Petri Vlhovoj treću sreću: nakon što je 2017. i 2019. bila druga, napokon je slavila u slalomu Svjetskog kupa na Sljemenu. 24-godišnja skijašica koja je postala nova Snježna kraljica, a koja je u Zagrebu od svih imala najglasniju podršku, zvijezda je u koju svi gledaju.

Najbolja slovačka skijašica, Petra Vlhova (24) svojim je odličnim nastupom u obje vožnje na sljemenskom Crvenom spustu osvojila 11. pobjedu u Svjetskom kupu i iza sebe ostavila najbolju svjetsku skijašicu Mikaelu Shiffrin te prekinula njezin niz pobjeda.

- Uvijek završim na drugom mjestu, ali sad sam pobijedila. Posvećujem ovo obožavateljima, ova pobjeda je za vas. Jako sam sretna, uvijek sam željela naslov u Zagrebu. Kad sam prošla ciljem gledala sam samo Mikaelino vrijeme. Gledam ja i druge djevojke, ali najvažnije mi je gdje sam u odnosu na nju, jer smo uvijek blizu – izjavila je nakon slaloma Petra koja je prošle godine na Sljemenu bila druga, dok je Shiffrin slavila. Slovačka skijašica ovog je puta imala najglasniju podršku jer ima mnogo navijača u Hrvatskoj, ali su i brojni njezini Slovaci stigli kako bi joj pružili podršku zbog čega se osjećala kao kod kuće.

Zagreb, 040120.
Najbolje svjetske slalomasice sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: Mikaela Shiffrin, pobjednica Petra Vlhova i Katharina Liensberger.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media
Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova i Katharina Liensberger

Tko je Petra Vlhova

Petra je rođena 1995. u gradu Liptovský Mikuláš na sjeveru Slovačke, a sa skijanjem se počela baviti nakon što su njezini roditelji primijetili da je talentirana. Međunarodno je postala poznata 2012., sa samo 16 godina, kada je bila odabrana da predstavlja Slovačku na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Innsbrucku. Tamo je osvojila zlato u slalomu, a idući mjesec se okitila broncom na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Kasnije te godine je prvi put nastupila kao seniorka u Svjetskom kupu te na kraju završila kao 42. slalomašica.

Zagreb, 040120.
Najbolje svjetske slalomasice sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: pobjednica Petra Vlhova.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media
Na Sljemenu je jučer slavila

Jedna od zvijezda Svjetskog kupa

Vlhova se kroz godine predstavila kao jedna od najboljih slalomašica u Svjetskom kupu, krenuvši od 2016. kada je sezonu završila kao 6., a prošle godine se na slalomskom postolju izmjenjivala s najboljom svjetskom skijašicom Mikaelom Shiffrin. Njezin napredak podudara se s promjenom u timu – talijanski trener Magoni pridružio joj se nakon sezone 2015./2016. i s njim nastavlja nizati uspjehe.

- Radim s njom posljednje tri godine i ona bez prestanka napreduje. Kada smo počeli raditi, cilj nam je bio da bude u top pet u slalomu - izjavio je lani Magoni, a cilj su i više nego postigli jer je Vlhova jedina koja u slalomu uspijeva konkurirati Shiffrin.

Zagreb, 040120.
Najbolje svjetske slalomasice sudjeluju u tradicionalnoj 14. Audi FIS utrci Svjetskog skijaskog kupa Snjezna kraljica 2020. na zagrebackom Sljemenu.
Na fotografiji: pobjednica Petra Vlhova.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media

Najbolja Slovakinja

Niti jedan skijaš iz Slovačke nije pobijedio u toliko utrka Svjetskog kupa kao Vlhova, koja je lani tu titulu preuzela od Veronice Velez-Zuzulove. I sve je to uspjela unatoč tome što joj nisu dostupni resursi kakve imaju skijaši iz drugih zemalja, o čemu je Magoni progovorio lani, nakon što je Petra izgubila utrku sa Shiffrin na Sljemenu. Tada je Petra sa svojim timom odlučila vježbati u jednoj podzemnoj garaži.

- Volimo vježbati izvan teretane, čak i ljeti. Skijanje je sport koji se odvija vani i nije dobro okruživati se zidovima. Najbolji skijaš se mora znati prilagoditi različitim situacijama s kojima se susreće. Kada osmišljavam njezine treninge, uvijek se trudim da su vježbe funkcionalne za nju i njezine najslabije točke jer stalno treba napredovati – izjavio je tada i dodao kako im često nije lako, s obzirom na to što je sve dostupno njezinoj konkurenciji.

- Treba mnogo srca i strasti, jer novac nije dovoljan za pobjedu. S našim sićušnim budžetom trudimo se paziti na najmanji detalj - kazao je Magoni, koji na oku stalno ima njezinu glavnu konkurenticu, najbolju skijašicu svijeta.

Neprijateljice na stazi, prijateljice izvan nje

Amerikanka Shiffrin, koja je godišnjakinja s Petrom, već drži rekord u slalomskim pobjedama te je najmlađa skijašica koja je osvojila 50 utrka u svim disciplinama. Slovakinja joj se postavila kao najveća konkurencija, ali njih dvije su odlične prijateljice i najveće izazivačice, što je Shiffrin još jednom pokazala i na Sljemenu, nakon što je ostala iza Vlhove.

- Danas je bila nepobjediva, drago mi je zbog nje. Sljemenska kruna je predivna, a sada je u vlasništvu djevojke koja je moja prijateljica, ali i velika konkurentica koja me tjera da budem bolja. Lijepo je imati nekoga tko te motivira – izjavila je Shiffrin koja je na Sljemenu do sada slavila šest puta.

Sretna i u ljubavi

Lani je Petra na društvenim mrežama otkrila i da je sretno zaljubljena. Njezin odabranik je trener Michal Kyselica s gotovo 25 tisuća pratitelja na Instagramu tako da Slovacima nije potpuno nepoznat.

Linker
25. travanj 2024 00:36