PBG / PA Images / Profimedia
Dolijao je

Porota je odlučila! Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje i seksualno napastovanje žena

Nakon puna četiri dana rasprave, porota na sudu u New Yorku odlučila je da je nekadašnji filmski producent kriv za seksualni napad na dvije žene.

Posrnuli filmski producent Harvey Weinstein (67) proglašen je krivim za silovanje jedne i seksualno napastovanje druge žene, ali ga je oslobodila dvije ozbiljnije optužbe za seksualni napad koji ga je mogao strpati u doživotni zatvor.

Nakon suđenja dugog šest tjedana, porotnicima je trebalo četiri dana da donesu presudu na temelju svjedočenja šest žena koje su rekle kako je Weinstein iskoristio svoju moć i utjecaj kako bi ih natjerao na nekonsenzualne i ponižavajuće seksualne radnje.

Glumica Jessica Mann rekla je da ju je Weinstein 2013. silovao u hotelu na Manhattanu, a njegova bivša asistentica u produkciji Miriam Haley rekla je da je na njoj Weinstein prisilno izveo oralni seks 2006. godine. Izjava glumice Annabella Sciorra da ju je redatelj silovao u 90-ima iskorištena je u svrhu optužbe za grabežljivo seksualno zlostavljanje u kombinaciji sa svjedočanstvima Mann i Haley.

Getty Images
Harvey Weinstein i glumica Gwyneth Paltrow

Bivši holivudski producent tek čeka konačnu presudu, a ako se dokaže da je kriv za ostale optužbe, prijeti mu 25 godina zatvora. U nešto manje od dvije i pol godine više od 80 žena optužilo ga je za spolno uznemiravanje tijekom nekoliko desetljeća. Među njima su bile glumice Rose McGowan i Ashley Judd, a odmah nakon njih oglasile su se i podržale ih također uznemiravane Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Jennifer Lawrence, Uma Thurman. Asia Argento i Lucia Evans optužile su ga za silovanje. Dana 15. listopada pokrenule su pokret #MeToo protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, koji je zahvatio cijeli svijet.

Weinstein je cijelo vrijeme tvrdio da su seksualni susreti bili s pristankom te se "ispričao" žrtvama i rekao da mu je žao ako im je nanio bol.

Čitajte i:

'Ne brini, imao sam vazektomiju. Ovako su se probile Charlize Theron i Salma Hayek': Stravična svjedočanstva Weinsteinovih žrtava

Suđenje koje prati cijeli svijet: Hoće li itko i trepnuti ako Harvey Weinstein dobije doživotni zatvor?

Imao je nezasitan seksualni apetit, uništio živote više od 80 žena, a nova svjedočanstva samo potvrđuju kakav je monstrum bio

Linker
23. travanj 2024 09:04