Getty Images for IMG
Sve je iznenadio...

Otišao je jedan od najpoznatijih dizajnera: Nakon što se zarazio koronom, umro je Kenzo

Japanski modni dizajner Kenzo Takada umro je u bolnici u Neuilly-sur-Seine, tik do Pariza, nakon što je obolio od koronavirusa.

Svjetski poznati modni dizajner Kenzo Takada (81) umro je od posljedica koronavirusa u mjestu pored Pariza, nakon što je u tamošnju bolnicu primljen zbog zdravstvenih komplikacija uzrokovanih ovim zloglasnim virusom.

Njegova smrt, piše Daily Mail, uslijedila je samo četiri dana nakon što je na pariškom Tjednu mode predstavio kolekciju za proljeće / ljeto 2021. godine.

Kenzo je bio poznat po nesmetanom miješanju tradicionalnog japanskog modnog dizajna s modernim zapadnjačkim stilom.

Ljubav prema modi brzo je razvio čitajući časopise svojih sestara, a prvi put je otišao u Pariz 1965. godine kada je imao 26 godina.

Tada je namjeravao napustiti Pariz i vratiti se u Japan nakon samo nekoliko mjeseci, ali budući da se zakleo da neće to učiniti prije nego što nešto stvori, ostao je duže. Pet godina kasnije, za izradu svoje prve modne kolekcije upotrijebio je tkaninu vrijednu samo 200 dolara. Iste je godine magazin Elle njegovu odjeću stavio na naslovnicu.

Godinu nakon toga, osvojio je nagradu Fashion Editor Club of Japan. Svoju vodeću trgovinu otvorio je Kenzo na Place des Victoires u listopadu 1976. godine. Potom je nastavio graditi brend održavajući modne revije u cirkuskim šatorima između 1978. i 1979. Tih je godina talentirani dizajner završavao revije jašući na modnoj pisti na slonu.

Kako je njegova modna marka počela kontinuirano rasti kako je sve više ljudi bilo upoznato s njegovim radom, Kenzo se upustio i u svijet parfema.

Od 1993. godine marka Kenzo u vlasništvu je francuske tvrtke za luksuznu robu LMVH koja također posjeduje marke kao što su Fendi, Givenchy i Marc Jacobs.

Svoje umirovljenje iz svijeta mode najavio je 1999. godine kako bi nastavio umjetničku karijeru, ostavljajući dizajnere Royja Krejberga i Gillesa Rosiera da se bave dizajnom Kenzove muške i ženske odjeće.

Godine 2016. godine nagrađen je ordenom Legion of Honor (najviši orden za vojne i / ili građanske zasluge), a samo godinu dana poslije i nagradu za životno djelo na 55. dodjeli nagrada Japanskog kluba modnih urednika 2017. godine.

Povremeno se Kenzo vraćao u modni svijet, primjerice kada je dizajnirao kostime za Madame Butterfly 2019. Te iste godine Takada je razgovarao o svom izlasku iz modnog dizajna, rekavši CNN-u da još uvijek crta skice, ali ne više za luksuznu modu.

"Još uvijek skiciram, ali danas nisam za modu. Sviđa mi se moda, ali u modi svake sezone morate raditi nešto novo: nova snimanja, novi koncepti, novi materijali, svaka se stvar tako brzo mijenja", rekao je. "Dakle, mislim da sam se zaustavio u pravo vrijeme. Sad radim kostime za operu."

Tada je još rekao i: "Pariz za mene - definitivno sam ga doživljavao kao prijestolnicu mode i danas još uvijek postoji određena elegancija, francuska elegancija, francuski način odijevanja. Francuski način rada s modom definitivno je utjecao na mene i puno kasnije počeo sam spajati druge kulture u tu specifičnu modu. Naravno, sada je moda posvuda - u New Yorku, Parizu, Milanu, Londonu, Tokiju, svugdje. Ali mislim da Pariz ostaje vrlo važan."

Zbogom, Kenzo.


ČITAJTE I:

High tech odjeća je budućnost: Trenirka će zamijeniti većinu onoga što nosimo

Svi se prisjetili kultnog filma: Glavna glumica pojavila se na Rihanninoj reviji u zavodljivom rublju

Pazi i na najmanji detalj: Lidija Lešić opet je glavna na špici, a sve zbog promišljenog poteza

Trend koji volimo: Bez obzira koliko kratka suknja bila, ova sezona neće proći bez njih i dokoljenki

Cvjetne haljine još više volimo u jesen: Pronašli smo hit komade slične odličnoj haljini poznate glumice

Linker
19. travanj 2024 11:55