Redateljica Dana Budisavljević
 Marko Todorov / CROPIX
Taormina Film Festival

Novi uspjeh hrvatskih filmova: 'Mater' i 'Dnevnik Diane Budisavljević' na sicilijanskom festivalu

Igrani "Mater" Jure Pavlovića te igrano-dokumentarni "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević prikazuju se u natjecateljskim programima 66. sicilijanskog Taormina Film Festivala, koji se održava od 11. do 19. srpnja.

Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića "Mater" prati ženu koja se vraća u rodno selo iz Njemačke kako bi oboljelu staru majku premjestila u starački dom.

Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju.

Svjetsku premijeru film je imao krajem prošle godine na 'Black Nights' filmskom festivalu u Tallinnu, a hrvatsku početkom srpnja ove godine na Festivalu mediteranskog filma Split.

Facebook
Film 'Mater' redatelja Jure Pavlovića

"Dnevnik Diane Budisavljević" prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma. Film redateljice Dane Budisavljević premijeru je imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje je bio apsolutni pobjednik, te je dosad osvojio više od 15 nagrada, a redateljica je za njega osvojila i Nagradu “Vladimir Nazor”.

Od sada dio školovanja

Osim toga, ovaj nagrađivan film dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice "Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj", ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Dio glavnog programa Taormina Film Festivala bit će prikazan online, putem streaminga na platformi MYmovies.it, a dio će se održati na otvorenom, u grčkom amfiteatru, u kojem će biti i svečano zatvaranje uz proglašenje pobjednika, 19. srpnja.

Posebnu festivalsku nagradu Taormina Arte Award za izvrsnost u filmskoj umjetnosti dobio je glumac Nikolaj Coster-Waldau, izvijestio je HAVC.

Pročitajte i:

Klasika na nov način: Premijera 'Kralja Edipa' dobila je suvremeno ruho koje će oduševiti sve generacije

HNK predstavio novu sezonu: 'Teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete'

Supertoon, festival animiranog filma, deseti put u Šibeniku

Pregršt odličnih filmova svih žanrova čeka vas na Ljetnoj pozornici Tuškanac!

Linker
25. travanj 2024 14:37