Getty Images
oprez na vrhuncu

Ništa od glam šetnje na crvenom tepihu: Odgođen 73. Filmski festival u Cannesu

Organizatori Filmskoga festivala u Cannesu odlučili su da se zbog situacije izazvane koronavirusom, odgoditi taj festival najavljen za svibnja, te se razmatra njegovo održavanje krajem lipnja ili početkom srpnja.

Filmski festival u Cannesu trebao se održati od 12. do 23. svibnja, a o odluci organizatora da se odgodi izvijestio je priopćenjem u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Zbog zdravstvene krize i razvoja situacije u Francuskoj i inozemstvu, Filmski festival u Cannesu neće se moći održati u planiranom razdoblju od 12. do 23. svibnja. Razmatra se nekoliko opcija kako bi se festival mogao održati, a jedna je pomicanje datuma na kraj mjeseca lipnja ili početak srpnja", navodi se u priopćenju organizatora. Konačna odluka bit će donesena u dogovoru s vlastima kada se zdravstvena situacija popravi, dodali su organizatori.

CANNES, FRANCE - MAY 14:  Director Steven Spielberg attends
Getty Images
Steven Spielberg

CANNES, FRANCE - MAY 19: Monica Bellucci attends the photocall for
Getty Images

Otkazani ili odgođeni i ostali filmski festivali diljem svijeta HAVC je priopćio i kako su otkazani ili odgođeni i ostali filmski festivali diljem svijeta. Tako se, ovih dana, od 13. do 22. ožujka, trebao održati i SXSW festival (South by Southwest) u Austinu (Texas, SAD), ali je i taj događaj, koji godišnje privuče oko 400 tisuća posjetitelja, također otkazan.

CANNES, FRANCE - MAY 16:  Mila Jovovich attends the screening of
Getty Images

CANNES, FRANCE - MAY 22: Brad Pitt and Leonardo DiCaprio attend the photocall for
Getty Images

Međunarodni filmski festival u Pragu Febiofest trebao se održati od 19. do 27. ožujka ali će se, zbog epidemije koronavirusa, održati od 18. do 25. rujna ove godine.

Do daljnjega je odgođeno i 44. izdanje Međunarodnoga filmskog festivala u Hong Kongu koji se trebao održati od 24. ožujka do 6. travnja, kao i njujorški Filmski festival u Tribeci koji se trebao održati od 15. do 26. travnja.

Odgođen je i SEEfest - Filmski festival jugoistočne Europe koji se trebao u Los Angelesu održati od 29. travnja do 6. svibnja, a organizatori se nadaju da će se festival ipak moći održati krajem proljeća, a o novom će datumu pravovremeno obavijestiti javnost. Svoje 66. izdanje otkazao je i jedan od najznačajnijih festivala kratkometražnoga filma - onaj u njemačkom Oberhausenu. Festival se trebao održati od 13. do 18. svibnja, a na njemu se trebalo prikazati više od 500 filmova iz 70 zemalja.

"Festival nam je nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga, no zato razmišljamo koje bismo festivalske programe mogli ponuditi online, koje bismo mogli odgoditi do sljedeće godine, a koje ćemo morati potpuno otkazati', izjavio je direktor festivala Lars Henrik Gass.

Odgođeno se i 74. izdanje Međunarodnoga filmskog festivala u Edinburghu koji se trebao održati od 17. do 28. lipnja. Organizatori festivala poručili su "da razmišljaju koji se dijelovi festivala mogu održati kasnije ove godine", a o novim će datumima na vrijeme obavijestiti javnost.HAVC je podsjetio kako je odgođena ili otkazana i većina događaja vezanih uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije koji se odnose na audiovizualni sektor.

Linker
24. rujan 2023 05:54