Davor Vrankić, work in progress, atelje Paris
 Silva Vrankić / Facebook MSU
Sjajna inicijativa

MSU pokrenuo odličan Facebook projekt s brojnim umjetnicima: Svaki dan novi rad, druga perspektiva

Online projekt 'FB for your thoughts / FB misao na dan' Muzeja suvremene umjetnosti do sada okupio više od 50 umjetnica i umjetnika.

U jeku nedavnih strogih mjera izolacije uzrokovane globalnom pandemijom COVID-19, uz koje je Zagreb pogodio i razoran potres, MSU je pokrenuo online projekt u suradnji s brojnim umjetnicama i umjetnicima pod nazivom "FB for your thoughts / FB misao na dan“. Ideja projekta je stvoriti novi način komunikacije i povezanosti u trenutcima prisilne razdvojenosti, kao i prikupiti te izložiti što veći broj umjetničkih perspektiva, razmišljanja i svjedočanstava ovog zasigurno prijelomnog trenutka početka 21. stoljeća koji će obilježiti kako svakog pojedinca, tako i suvremenu umjetničku scenu.

Brojni umjetnici s kojima Muzej surađuje, kao i drugi suradnici MSU-a, su zbog specifičnosti svoga djelovanja ovom globalnom krizom posebno pogođeni. O čemu razmišljaju i na koje se sve načine nose s trenutnom situacijom, kako podnose izolaciju, neizvjesnost, koje su njihove brige, strepnje, radosti, što ih tješi, ali i inspirira da nastave stvarati - sve su to pitanja koja su nas zanimala kada smo ih pozvali da s nama podijele svoje misli i sudjeluju u projektu "FB for your thoughts / FB misao na dan“.

U trenutku kada je projekt pokrenut, 14. travnja 2020., MSU je bio zatvoren za javnost, te smo kao prostor u kojem mogu podijeliti svoja razmišljanja ili svoju tišinu odabrali društvene mreže, odnosno Facebook, platformu putem koje se većina nas informira i koristi ju za razmjenu misli, komentara i ideja.

Preko 50 umjetnika

Do sada se za sudjelovanje u ovom projektu odazvalo više od 50 umjetnica i umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja, a oni su: Grgur Akrap, Željko Badurina, Maša Bajc, Jelena Bando, Maša Barišić, Josipa Bubaš, Jasenka Bulj, Denis Butorac, Boris Cvjetanović, Vlasta Delimar, Sandro Đukić, Igor Eškinja, Irena Frantal, Martina Grlić, Igor Grubić, Ištvan Huzjan, Katarina Ivanišin Kardum, Paulina Jazvić, Slobodan Jokić (Dan Oki), Tea Jurišić, Luka Kedžo, Sven Klobučar, Davor Konjikušić, Koraljka Kovač, Kristian Kožul, Martina Kramer, Melita Kraus, Igor Kuduz, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović, Glorija Lizde, Antun Maračić, Radenko Milak , Mare Milin, Neven Petrović, Ante Rašić, Igor Rončević, Maja Rožman, Ana Sladetić, Sandra Sterle, Goran Stojčetović, Lana Stojičević, Miran Šabić, Stjepan Šandrk, Bojan Šumonja, Stipan Tadić, Predrag Todorović, Zlatan Vehabović, Margareta Vidmar, Žarko Vijatović i Davor Vrankić.

"Naglašavamo kako ovaj popis pozvanih umjetnica i umjetnika nije konačan, te ga i dalje nastavljamo širiti s obzirom na to da je jedna od ideja ovoga projekta objediniti što više umjetničkih perspektiva i svjedočanstava aktualne situacije prvenstveno u Hrvatskoj, ali i svijetu", poručuju iz MSU-a.

Reakcije na 'novu normalu'

Kroz do sada prikupljene radove u različitim medijima - od crteža, slike do fotografije - iščitava se to kako se svatko od pozvanih umjetnica i umjetnika na sebi svojstven način nosi s trenutnom situacijom.

Jedni su prožeti dozom humora poput crteža "Ovo sam ja, ronim na dah“ slikarice i ilustratorice Jelene Bando, drugi pak puni nade i optimizma poput rada Irene Frantal "Love & Art (Will Save Us)“, dok se kroz radove naših istaknutih performera Vlaste Delimar i Siniše Labrovića iščitava ironijski duh, kao i kod umjetnice Sandre Sterle. Neki od umjetnika ilustriraju ili fotografiraju crtice iz života poput Svena Klobučara, Denisa Butorca, Radenka Milaka, Gorana Stojčetovića i Maje Rožman, koja u opisu selfija s maskom piše:

"Ne mogu podnijeti to da ljudi više “nemaju” lica … s maskama ne prepoznajem nikoga - niti sebe, niti druge. Pa sam na maske otisnula lica za svaki dan. Ako je ova čitava situacija s maskiranjem čudna, neka barem bude čudna do kraja."

Mnoge naše umjetnice kao što su Paulina Jazvić, Martina Kramer, Glorija Lizde, Ana Sladetić i Melita Kraus iznimno su poetične u svojim radovima, dok nam Davor Vrankić šalje fotografiju koja prikazuje kako u svojem studiju upravo radi na novom crtežu velikih dimenzija, po čemu je i poznat - život ide dalje, a umjetnost nikada ne prestaje.

Na Facebook stranici muzeja ukupno je do sada objavljeno 16 radova, a nastavljaju ih objavljivati svakodnevno, svaki dan novi rad, druga perspektiva, jedan novi početak.

Pročitajte i:

Linker
22. studeni 2022 17:41