Andrew Parsons / Zuma Press / Profimedia
Kako će ovo podnijeti?

Još jedan udarac za kraljicu Elizabetu II.: Žele je se odreći i svrgnuti je s trona

Nakon što se njezin unuk odrekao kraljevskih dužnosti i preselio 'preko bare', britanska kraljica ponovno je u problemima. Naime, država Barbados, koja je službeno vezana uz Veliku Britaniju, želi punu suverenost.

Ova je godina za britansku kraljicu Elizabetu II. bila, blago rečeno, teška. Dobivala je udarac za udarcem, među kojima je sigurno najviše bolio potez njezinog unuka princa Harryja, kad se sa suprugom Meghan Markle i sinom Archiejem odlučio 'pobjeći' s dvora i odreći se kraljevskih dužnosti.

Tu je bio i skandal vezan uz kraljičinog sina, princa Andrewa, koji je gajio kontroverzno prijateljstvo s osuđivanim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom te je optužen da je spavao s Virginijom Roberts koja je u to vrijeme imala samo 17 godina.

March 28, 2018 - Windsor, Windsor, United Kingdom - Audiences at Buckingham Palace. Queen Elizabeth II receives Governor-General of Barbados Dame Sandra Mason during a audience at Windsor Castle, Berkshire.,Image: 367203933, License: Rights-managed, Restrictions: * China, France, Italy, Spain, Taiwan and UK Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: I-Images / Zuma Press / Profimedia
I-Images / Zuma Press / Profimedia
Kraljica Elizabeta II. ugostila je 2018. guvernerku Barbadosa Sandrug Mason.

Još jedan udarac na kraljicu stiže s Barbadosa koji je se želi odreknuti, odnosno maknuti s čela te karipske države i postati republika.

Naime, Barbados je bivša britanska kolonija koja je stekla neovisnost 1966., ali je zadržala službenu vezu s Velikom Britanijom i postala dio Commonwealtha.

"Došlo je vrijeme da u potpunosti napustimo našu kolonijalnu prošlost. Stanovnici žele na čelu države vidjeti nekoga s Barbadosa. To je krajnji izraz povjerenja u to tko smo i što možemo postići. Stoga će Barbados poduzeti sljedeći logični korak prema punoj suverenosti i do 55. godišnjice neovisnosti postati republika ", rekla je guvernerka Barbadosa Sandra Mason u ime premijerke Mije Mottley. Godišnjica neovisnosti na Barbadosu se obilježava u studenom sljedeće godine.

Kako kraljica Elizabeta stoički podnosi sve životne udarce na nju i njezinu monarhiju, kao što je podnijela mnoge do sada, sigurno smo da će preživjeti i bez Barbadosa. Ipak, valja vidjeti koji će biti njezin sljedeći potez.

Čitajte i:

Sretan rođendan prinče Harry! Obitelj mu požurila čestitati, no svi su 'kao slučajno' izostavili Meghan

Dianin brat otkriva njenu najveću traumu: 'Čekala ju je na kućnom pragu, ali nikad se nije vratila'

Kraljica obožava škampe, mrzi češnjak, a osobnog chefa testirala je na najneobičniji način

Princ Andrew bit će izbrisan sa slavljeničkih fotografija povodom 100. rođendana svog oca

Linker
20. travanj 2024 11:07