INES STIPETIĆ
VELIKA OBLJETNICA

Hrvatski dr. Dolittle veseli se proslavi rođendana zagrebačkog ZOO-a: Bit će spektakl

Zagrebački Zoološki vrt 13. lipnja slavi 95. rođendan, a veliki tim na čelu s ravnateljem Damirom Skokom (48) posjetiteljima je tim povodom priredio brojna događanja - od koncerta Zagrebačke filharmonije te nastupa zborova i mađioničara do raznih edukativnih radionica.


Kako je to nekad bilo

U svojim počecima vrt je bio samo na prvom otoku, imao je tri sove i dvije lisice, a danas se prostire na sedam hektara, ima 8800 jedinki i 370 vrsta životinja.

- Planirali smo mnogo toga, ali proslavu smo morali prilagoditi situaciji s koronavirusom. Nazvali smo je ‘5 do 100’ jer broj pet simbolizira izabrane ugrožene životinjske vrste: risa, vuka, dalmatinskog pelikana, dinarskog voluhara i čovječju ribicu. Imamo ih u našem Zoološkom vrtu i o njima ćemo tijekom rođendanskog slavlja priređivati razne edukativne programe. Trudimo se biti ono što danas zoološki vrtovi u svijetu jesu, svojevrsna Noina arka za ugrožene vrste u prirodi - govori ravnatelj kojeg zbog goleme ljubavi prema životinjama mnogi nazivaju Dr. Dolittle.

Poznaje baš svaku jedinku, mnoge mu se razvesele kad ga ugledaju, no ima i onih koje ga ne vole.

Ines Stipetić
Ines Stipetić i Damir Skoko u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Piton, pa maza...

- Životinje su kao i ljudi, raznih karaktera. Ima ih dominantnih i agresivnih, kao i mirnih i pitomih. Naša čimpanza King na mene baca što god dohvati, a nije baš nježan ni prema svojim majmunicama Maggie i Sari. Kraljevski piton Miki je, pak, prava maza - smije se Skok, koji i kod kuće ima mnogo ljubimaca.

U njegovoj kući u Samoboru dom je pronašlo sedamnaest pasa, dvanaest mačaka, četiri činčile i jedan papagaj - afrički žako.


ČITAJTE I:

Ekskluzivno! Ivana i Mile Kekin o odluci koja je promijenila sve: 'Sad je pravi trenutak!'

Najluđi televizijski hit obara rekorde! Poligamija i mučne scene opisuju bizarni život Joea Exotica

Linker
23. travanj 2024 01:27